Welke hondenvoeding soorten bestaan er en wat is goed voor mijn hond?
07 november 2016 
in Voeding

Welke hondenvoeding soorten bestaan er en wat is goed voor mijn hond?

Grote honden, kleine honden, dikke honden, dunne honden; voor iedere hond is er andere hondenvoeding. Er zijn twee soorten hondenvoeding die je kunt onderscheiden: droge hondenvoeding (dit zijn brokken. Die laat je de gehele dag staan voor je hond, zodat hij altijd een ‘snack heeft’) en natte hondenvoeding (is het beste te vergelijken met avondeten). Hieruit haalt je hond zijn voedingstoffen en belangrijke eiwitten.

Droge hondenvoeding

EcoVit Geperste WafelDe droge hondenvoeding kies je niet meer zomaar. De oude, vertrouwde hondenbrokjes zijn wel nog volop verkrijgbaar in de supermarkt, maar je hond heeft meer nodig. Toegegeven, het is een zeer goedkope vorm van hondenvoeding. Maar goedkoop kan in deze ook duurkoop zijn omdat de goedkope brokken vaak stoffen bevatten die (op langere termijn) niet gezond zijn voor je hond.

Als je droge voeding koopt, ga dan niet voor de goedkoopste. Een hond brengt nu eenmaal kosten met zich mee, dat weet je van tevoren. Als je heel erg wilt besparen op kosten, kan het zijn dat je vaker naar de dierenarts moet – en rekeningen van de dierenarts zijn veelal pittig. Kies dus voeding die rijk is aan (goede) vetten, vitamines en antioxidanten. Pas ook op met veel gluten, kunstmatige kleurstoffen en suiker. Je hond heeft dit niet nodig.

Natte hondenvoeding

Hondenvoeding vleesbottenDit komt in alle soorten en maten. Blik, zakjes, potjes en zelfs in bevroren vorm. Voor een grote hond heb je meer voeding nodig dan een kleine. Op de verpakking kun je vinden wat jouw hond nodig heeft. Ga voor variatie! Er zijn veel combi-verpakkingen, met daarin verschillende soorten vlees: rundvlees, wildvlees, kip etc.

Er is een rijke keuze aan de ‘kwaliteit’ van natte hondenvoeding. Tegenwoordig kun je zelfs hondenvlees kopen dat je moet koken of braden! Dat kan af en toe, maar wil je niet iedere dag doen. Veel van de kreten die op verpakkingen staan, moet je met een korreltje zout nemen. Het is belangrijk dat je hond gevarieerd, gezond (voldoende eiwitten, voedingstoffen, vitamines en mineralen) en voldoende eet.

Water

Dit valt eigenlijk niet onder voeding, maar is zo belangrijk dat het een plaats in dit lijstje verdient. Je hond heeft altijd water nodig, net zoals de mens. Zorg dus dat je altijd voldoende en schoon drinkwater voor je hond hebt. Een bakje is voldoende voor een kleine hond, een grote hond heeft er twee nodig (of een grote emmer). Ververs dit iedere dag en was het waterbakje om de drie dagen af. Daardoor krijgen ziektekiemen geen kans om het water te besmetten.

Snoepjes

hondenvoeding hondensnoepjesLaat je hond genieten, maar met mate. Als je je hond te veel en te vaak snoep geeft, eet hij minder voer. Ook gaat hij dan (meer) schooien. Snoepjes zijn echter dé manier om je hond te belonen. Gebruik daarvoor kleine snoepjes (zoals brokjes).

Als hij ’s avonds zijn eten op heeft, kun je hem een hondenstokje geven. Verder zijn ‘tandensnoepjes’ (je weet wel, zo’n dikke staaf) ook prima – af en toe. Geef die niet te vaak aan je hond; ongeveer een keer per twee weken. Op de verpakking staat een frequentere periode, maar die kun je negeren. Die is vooral bedoeld voor de verkoopcijfers.

Voed de Hond Vitaal en Gezond!

Wil je meer weten over hoe jij je hond vitaal en gezond kunt voeren en waar je dan zoal op moet letten om te weten wat goed is en wat minder goed of zelfs slecht is, dan raad ik je aan om het e-book “Voed de Hond Vitaal en Gezond!” te lezen. Je zult er verstelt van staan wat er allemaal bij goede voeding voor je hond komt kijken.

Een paar simpele conclusies uit dit e-book:

  • Duur voer is niet hetzelfde als kwaliteit
  • Chemische toevoegingen verbloemen vaak lage kwaliteit grondstoffen
  • Mooie termen als in de EU toegestaan, verbloemen ook chemische rotzooi
  • Duik eens in de brok die je voert en ontdek of deze wel geschikt is voor je hond!

Voed de Hond Vitaal en GezondKlik hier voor “Voed de Hond Vitaal en Gezond!” en gebruik de kortingscode VH6VBW  voor een leuke extra korting.

Over de schrijver
Marie
Door

Marie

op 05 May 2020

Er bestaan inderdaad veel soorten hondenvoer. Bij mijn hond was het even uittesten wat hij het lekkerst vindt. Daarnaast wisselen we verschillende soorten af, zodat hij niet uitgekeken raakt op zijn voer. Dit hebben wij in het verleden geleerd!

Reactie plaatsen