Welke Hond Past Bij Mij?!

Als je graag een hond wilt, is het belangrijk om daar goed over na te denken. Want “Welke hond past bij mij?” Je moet allereerst weten wat jij wilt, en eventueel ook wat andere gezinsleden van een hond verwachten. Je neemt niet zo maar een hond voor eventjes er bij. Nee, je committeert je voor vele jaren en zult rekening moeten houden met de nodige kosten voor voeding en verzorging. En natuurlijk vraagt een hond veel aandacht. De ene meer dan de andere.

Daarom is het belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in welke hond het beste bij jou past. Er zijn vele soorten honden en nog meer verschillende karaktereigenschappen. Ook zullen bepaalde hondenrassen meer beweging vragen als de ander.

Hoe ziet jouw gezin eruit

ThuisroedelJe hebt dus besloten dat je graag een hond wilt hebben. Als eerste stap is het belangrijk om te kijken hoe jouw gezin eruit ziet. Woon je alleen, ben je jong of oud, heb je kinderen in huis en hoe oud zijn deze kinderen? Is er een gezinslid allergisch voor honden, heb je al een hond of een ander huisdier in huis?

Naast het feit dat je moet kijken naar de gezinssituatie waar je momenteel in zit, moet je ook rekening houden met je gezinssituatie in de toekomst. Als je nu nog geen kinderen hebt, kan dit over vijf of tien jaar wel zo zijn.

Elk gezin heeft zijn eigen behoeften en mogelijkheden. Ook heeft elk gezin zijn eigen persoonlijkheid: zijn er eventueel medische eisen, ruimtebeperkingen en activiteiten. Het is belangrijk om hier goed en eerlijk naar te kijken. Als je nooit thuis bent, zal je hier verandering in moeten brengen, of je zal geen hond moeten nemen. Ook zijn bovenstaande aspecten van belang bij wat voor soort hond het beste bij jou en je gezin past.

Hoe ziet je omgeving eruit

De meeste honden zijn pas gelukkig, gezond en vrolijk als ze flink wat beweging krijgen. Voor de meeste honden is drie keer een rondje om de woonwijk van vijf minuten niet voldoende.

Er zijn hondenrassen die zich gemakkelijk aanpassen aan het leven in een flat, maar andere honden hebben juist behoefte aan een huis met tuin waar zij vrij rond kunnen rennen. De grootte van de hond maakt daarbij over het algemeen niet veel uit. Een Beagle is bijvoorbeeld een kleine hond, maar het is wel een hond die veel beweging nodig heeft en een flat zal al snel te klein zijn voor deze hond. Een Newfoundlander is één van de grootste hondenrassen, maar kan door zijn rustige karakter makkelijker op een flat gehouden worden.

Geldzaken

Een hond aanschaffen, bezitten en verzorgen kost geld. Je hebt niet alleen te maken met kosten van de voeding en aanschaf, er komt nog veel meer bij kijken. Voordat je een hond in huis neemt, zal je een mand, speelgoed, kam, borstel, etensbak en drinkbak moeten aanschaffen. Ook een halsband en een goede riem zijn erg belangrijk.

Daarnaast krijg je ook te maken met kosten voor vaccinaties, bezoeken aan de dierenarts voor controle, of als er medische problemen zijn, hondenbelasting en eventuele cursussen voor gehoorzaamheid.

Ook voor de aanschaf van je hond moet je vaak betalen. Daarbij kunnen de prijzen erg verschillen. Er zijn rashonden waar je al snel 1.300 euro voor betaalt, maar als je een hond uit het asiel haalt kan je al een hond hebben voor 100 of 150 euro.

Reu of teef

Voordat je een hond neemt moet je goed nadenken of je een reu (mannetje) of teef (vrouwtje) wilt hebben. Zowel het houden van een reu als teef hebben voor- en nadelen. Reuen zijn over het algemeen wat groter en zwaarder en hebben daardoor ook meer voeding nodig.

Ook het gedrag van een reu verschilt dat van een teef. Zo zijn de meeste reuen dominanter, agressiever en waakser, maar reuen zijn daarnaast ook actiever en speelser.

Teefjes zijn over het algemeen sneller zindelijk, maar hebben door hun aanhankelijke karakter ook meer aandacht en liefde nodig. Teven zijn ook makkelijker op te voeden, zijn schoner en passen zich meer aan het leven van hun baasje aan.

Pup of volwassen hond

Ook is het belangrijk om goed na te denken of je een pup of een volwassen hond in huis haalt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Een puppy is erg lief en schattig, maar heeft nog veel opvoeding nodig en moet alles nog leren.

Ook kan een puppy nog ongelukjes krijgen zoals een plasje op de vloer, of zal de pup jouw nieuwe schoenen aanzien als speelgoed. De pup moet nog helemaal zindelijk gemaakt worden en de opvoeding is ook geheel aan jou en je gezin.

Het grote voordeel van een puppy is wel dat jij hem zo kan opvoeden als je zelf wilt. Je kan de hond aanleren wat jij belangrijk vindt, en dingen gelijk afleren waar jij het niet mee eens bent.

Een oudere hond heeft vaak al een (basis)opvoeding gehad en zal de meeste basiscommando’s zoals zit, af en blijf al kennen. Maar hij is opgevoed door iemand anders die er hoogstwaarschijnlijk andere normen en waarden op nahield. Misschien mocht deze hond bij de vorige eigenaar wel op de bank slapen, terwijl jij dit totaal niet wilt.

Een volwassen hond is vaak rustiger als een puppy, en kan (in de meeste gevallen) al een tijdje alleen thuis blijven. Een groot nadeel van een oudere hond in huis halen, is dat je de geschiedenis van de hond nooit voor honderd procent weet. Wie weet is de hond vroeger wel mishandeld, of schrikt hij van de kleinste dingen waar jij niet op bedacht bent.

Wat is nu de juiste hond? Welke Hond Past bij Mij?

Ga er eens rustig voor zitten en maak een lijstje met wat jij van een hond verwacht. Bespreek dit met je gezinsleden en zo mogelijk met mensen die al ervaring hebben met honden. Bijvoorbeeld een vriend die al een hond in huis heeft.

Weet jij wat je van een hond verwacht, welk budget je er voor wilt reserveren en hoeveel tijd je voor je nieuwe makker vrij wilt maken. Dan kun je op zoek gaan naar de hond die aan je wensenlijstje voldoet en samen een mooie toekomst tegemoet gaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen