Alle honden kunnen terecht bij de trimsalon, maar niet voor elke hond is het een noodzaak. De meeste rashonden hoeven nooit een bezoek aan de trimsalon te brengen om de vacht te onderhouden en verzorgen, bij andere hondenrassen is het erg belangrijk dat de hond regelmatig een bezoek brengt aan de trimster omdat er anders huidproblemen en problemen aan de vacht kunnen ontstaan.
Wanneer je hond geen vacht heeft waardoor een bezoek aan de trimsalon nodig is, kan je toch met hem of haar naar de hondentrimmer om de vacht te laten wassen, of omdat je er een model in wilt laten knippen.
Waar moet je nog meer rekening mee houden als je met je hond naar de trimsalon gaat of wilt gaan?
Een plukhond laten plukken bij de trimsalon
Als je een plukhond hebt, dus een hond waarvan de vacht geplukt moet worden, is het afhankelijk van jouw eigen voorkeur hoe vaak je naar de trimsalon gaat. Een plukhond kan namelijk ook in een stripvacht worden gezet, wat inhoudt dat niet de hele bovenvacht weggehaald wordt, maar een beetje gevuld blijft waardoor de hond niet tot op de onderwol geplukt wordt. Zo kunnen ruwharige honden nog steeds een ruwharig uiterlijk hebben. Bij deze methode – waar de hond een stripvacht heeft – ga je 4 keer per jaar naar de trimsalon, dus elke drie maanden een beurt.
Wanneer je de hond een gewone plukvacht wilt laten houden, dus dat al het dekhaar verwijderd wordt, dan ga je elk halfjaar naar de trimsalon toe, dus elke zes maanden. Bij deze behandeling wordt de gehele bovenvacht, als deze los genoeg zit, geplukt.
Je moet er rekening mee houden dat als de vacht geschoren wordt, deze vaak voor erg lange tijd niet meer te plukken is, omdat de vacht van structuur kan veranderen. Ook wordt vaak gezien dat puppy’s die op volwassen leeftijd een ruwharige plukvacht horen te hebben, tijdens de puppy-periode een zachtere vacht hebben die niet te plukken valt. Een ervaren hondentrimmer of –trimster kan dit prima voelen. In overleg met jou als eigenaar zal er dan mogelijk een andere trimmethode gekozen worden.
Het trimmen van een plukvacht kan je redelijk veel geld kosten, ondanks dat de behandeling vaak vrij snel klaar is. Het hogere tarief wordt veroorzaakt door het feit dat het plukken van de vacht zwaar werk is voor de handen.
Enkele voorbeelden van plukhonden zijn:
- Ruwharige Teckel
- West Highland White Terriër
- Border Terriër
- Bouvier
- Airedale Terriër
- Ruwharige Jach Russell Terriër
Met een kniphond naar de trimsalon
Als je een kniphond hebt, vraagt deze vaak veel onderhoud van zowel jou als eigenaar als van de trimmer. De kniphond heeft een krullende vacht waar snel klitten in gevormd worden. De hond moet dus met regelmaat geborsteld worden.
Ook een methode om klitvorming te vertragen of te voorkomen, is door regelmatig de vacht te föhnen. De vacht krijgt zodoende meer lucht en zal daardoor minder snel gaan klitten. Bij het föhnen van je hond moet je er rekening mee houden dat de föhn niet te dicht op de vacht gezet wordt, omdat de huid kan verbranden dankzij de warme lucht.
Als je jouw kniphond regelmatig borstelt zodat er geen klit meer in de vacht aanwezig is, kunnen er zo’n 3 maanden tussen de bezoekjes aan de trimsalon zitten. De meeste kniphonden brengen echter elke 6 tot 8 weken een bezoek aan de hondentrimmer. Door de frequentie van de bezoeken zijn kniphonden één van de duurste honden om mee naar de trimsalon te gaan.
Enkele voorbeelden van kniphonden zijn:
- LabradoodleTeckel
- Schapendoes
- Poedel
- Boomer
Met een effileerhond naar de trimsalon
Er zijn twee verschillende soorten effileren, namelijk:
- effileren inkorten
- effileren uitdunnen
Effileren inkorten
Met effileren inkorten wordt bedoeld dat de vacht korter gemaakt wordt. Dit wordt vaak gedaan bij Maltezers en Shih-Tzu’s. Deze vorm van effileren wordt ook wel een puppyknip genoemd. Afhankelijk van de frequentie waarmee jij als eigenaar de hond borstelt, breng je elke twee tot drie maanden een bezoek aan de trimsalon.
Effileren uitdunnen
Het effileren uitdunnen wordt vooral gedaan bij honden van het spaniëltype en bij Golden Retrievers. Tijdens dit effileerproces wordt de bevedering aan de benen, de borst en broek uitgedund met een speciale effileerschaar.
De frequentie van bezoeken aan de trimsalon is afhankelijk van het hondenras. Een Golden Retriever zal minder vaak langs de trimsalon moeten dan bijvoorbeeld de Cocker Spaniël. Een richtlijn is dat je voor effileren elke 4 tot 6 maanden een bezoek brengt aan de trimsalon.
Enkele voorbeelden van effileerhonden zijn:
- Heidewachtel
- Friese Stabij
- Cockerspaniel
- Cavalier King Charles Spaniel
Met een ontwolhond naar de trimsalon
Met ontwollen wordt bedoeld dat de losse ondervacht uit de vacht wordt gehaald. Deze behandeling wordt twee keer per jaar uitgevoerd, als de hond in de rui is.
Wanneer je hond in de rui begint te raken, kan je het beste nog even wachten. Een hond verhaart namelijk vanaf de achterkant naar de voorkant, in delen. Als je op een te vroeg moment naar de trimsalon gaat, zal je hond blijven verharen.
Wanneer je een ontwolhond hebt, kan je het beste zo min mogelijk borstelen, om de cyclus van de haargroei niet in de war te gooien. Als je deze hond namelijk te vaak borstelt, kan dit tot gevolg hebben dat de hond constant in de rui is.
Enkele voorbeelden van hondenrassen die ontwold moeten worden bij de trimsalon zijn:
- Duitse Herder
- Collies
- Berner Sennenhonden
- Golden Retriever
- Zwiterse Sennenhond
Met een scheerhond naar de trimsalon
In principe is er geen enkel hondenras dat alleen geschoren kan worden. Maar veel mensen kiezen er toch voor om hun hond te laten scheren. Het scheren van de hond brengt helaas veel nadelen voor de hond mee, een gegeven waar veel hondenbezitters niet van op de hoogte zijn.
Een haarzakje is in staat om maar een bepaald aantal keren een gezonde haar te produceren. Elke keer dat de hond kort geschoren wordt, zal het haarzakje wat meer beschadigen en opnieuw moeten beginnen met het laten groeien van de haar. Als het haarzakje dermate beschadigd is dat het geen gezonde haar meer kan produceren, kan de hond grijs worden of zelfs kale plekken krijgen.
Heb je een hond die veel in de rui is en wil je hem daarom laten scheren? Niet doen! Dit werkt namelijk averechts, omdat de haar zo snel mogelijk weer terug wil groeien. Dat heeft weer als resultaat dat de hond eerder in een rui zal komen. De haren zijn dan wel kleiner waardoor het verharen minder opvalt.
Honden die geschoren worden brengen meestal eens per 3 tot 4 maanden een bezoek aan de trimsalon.
Trimsalon Advies
Of en hoe je je hond moet laten trimmen hangt dus sterk af van het ras hond dat je hebt. Een goede trimsalon zal je eerst adviseren over wat het beste is voor je hond en waarom. Als je overweegt je hond te laten trimmen, neem dan contact op met een trimsalon en vraag of je een keer langs mag komen voor een vrijblijvend advies. Mag dat niet, bel dan de volgende.
Ga naar de site van de rasvereniging van je hond. Daar vind je waarschijnlijk ook informatie over het trimmen en of dat noodzakelijk is en zo ja, op welke manier.