Vuurwerktraining hond, Goed of juist niet?
11 december 2016 

Vuurwerktraining hond, Goed of juist niet?

Een vuurwerktraining hond kan je hond helpen om geen vuurwerkangst te krijgen wanneer je de vuurwerktraining hond met pup volgt. Maar ook volwassen honden met vuurwerkangst zijn gebaat bij de training. Mits de training op de juiste manier wordt uitgevoerd en de omstandigheden goed zijn voor jouw hond. In dit artikel daarom meer over de vuurwerktraining hond, zodat jij de juiste afweging kunt maken.

 

Vuurwerktraining Pup!

Heb je een pup, dan kun je met de pup ook deelnemen aan een vuurwerktraining hond. Tijdens deze training wordt je hond op een manier met vuurwerk geconfronteerd, zodat hij er aan kan wennen en er geen angst voor krijgt of dit een plek weet te geven.

Ga je een vuurwerktraining met je pup volgen, zorg er dan wel voor dat je dit in een groep doet met alleen pups en niet met honden die al bang zijn. Want dan kan juist de angst worden overgedragen.

Een ander gevaar van een groepstraining is dat de trainer de angstsignalen van je pup niet tijdig waarneemt, waardoor deze alsnog bang voor vuurwerk kan worden. Wees daarom zelf ook zeer alert op de lichaamstaal van pup, wanneer je aan een vuurwerktraining hond deelneemt.

Vuurwerktraining hond ook voor volwassen honden

Ook voor honden met vuurwerkangst zijn er vuurwerktrainingen. En ook hier geldt voor het slagen van de vuurwerktraining hond weer, dat de groep eigenlijk net zo belangrijk is als de training.

Bestaat de groep deelnemers alleen uit honden met een erge vuurwerkangst, denk dan nog eens na of je wel de juiste weg volgt. De kans is namelijk groot dat het gedrag en de angst alleen maar versterkt wordt.

Vuurwerktraining hond met CD’s

vuurwerktraining hond cdJe kunt je hond ook zelf trainen met een CD Vuurwerktraining Hond! Er zijn ook CD’s op de markt met vuurwerkangsttraingen. Op deze CD’s staan vuurwerk geluiden. Je kunt je hond op die manier aan het geluid leren wennen door de CD steeds harder af te spelen. Verschil met de werkelijkheid is natuurlijk wel dat het luchtdrukeffect van vuurwerk, als ook de geur van de kruitdampen en de lichtflitsen ontbreken.

Voordeel van een CD vuurwerktraining hond is dat je zelf de touwtjes in handen hebt en dus ook goed op de signalen van je hond kunt reageren.

Op de site dogtrust kan je gratis een aantal geluidsbestanden downloaden waarmee je je hond zelf kunt trainen.

Download hier de geluidsbestanden

Zelf je hond voorbereiden op vuurwerk!

Wanneer je je eigen hond of pup wilt trainen, moet je een aantal zaken in acht nemen.

  • Zorg er voor dat je iets met je hond doet dat hij als prettig ervaart. Op deze manier gaat hij het geluid met iets prettigs associëren.
  • Zet de vuurwerkgeluiden op de achtergrond zachtjes aan
  • Zet het geluid na een tijd je iets harder
  • Houd je hond in de gaten en let op lichaamstaal
  • Blijft je hond rustig doorgaan met waar jullie mee bezig waren, kun je even later het geluid weer iets harder zetten
  • Let weer goed op de lichaamstaal.
  • Zie je dat het gedrag van je hond iets begint af te wijken, zet het geluidsniveau dan terug naar het vorige. Je hebt dan het angstpunt bereikt.
  • Neem nu ruim de tijd om het tot nu toe aanvaardbare niveau heel gewoon te laten zijn. Laat de cd bijvoorbeeld een aantal uren aan staan, terwijl je de gewone dagelijkse dingen doet.
  • Houd je hond wel in de gaten.
  • Start de volgende dag met een niveautje lager en bouw weer op tot je het angstpunt hebt bereikt. Dit kan nu al verder liggen dan gisteren, maar hoeft niet.

Blijf de training dagelijks herhalen. Ook wanneer je het maximale volume al bereikt hebt.

In plaats van CD’s kun je ook onderstaande video van bijna een half uur aanzetten op je computer.

Blijf doorgaan

Zet door: Ook wanneer je hond toch bang blijkt te zijn. Je helpt hem alleen door door te zetten. Zet het geluid uit. Ga een leuk spelletje doen en zet na verloop van tijd het geluid heel zachtjes aan. Blijf leuke dingen doen met dit geluid op de achtergrond en verhoog het volume niet te snel.

Een vuurwerktraining hond is niet een korte training. Neem er de tijd voor. Eigenlijk is het gewoon leuke dingen met je hond doen, terwijl op de achtergrond langzaam en op het tempo dat je hond aan kan, het geluid van vuurwerk steeds iets harder wordt.

Mijn voorkeur is je eigen vuurwerktraining hond op te zetten.

Mijn voorkeur heeft het om je hond zelf te trainen. Je kunt er dan ruim de tijd voor nemen. Je kunt de training ook op elk moment van het jaar volgen. Met trainingen in groepsverband wordt dat moeilijker. Die worden meestal pas in de maanden oktober tot december georganiseerd.

Het grootste voordeel van zelf trainen is, dat je hond niet beïnvloed wordt door de angst van andere, reeds bange, honden. Je bepaalt aan het gedrag van je hond zelf het tempo en je kunt er zo lang mee doorgaan als je wilt.

Het enige nadeel van trainen met een CD is dat je niet de geur, flitsen en druk van vuurwerk hebt. Maar deze componenten kun je eventueel zelf op een later tijdstip toevoegen, op het moment dat het geluid niet het probleem meer is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen