Vuurwerkangst negeren werkt averechts!
04 december 2016 

Vuurwerkangst negeren werkt averechts!

De oude leer gaf aan dat je vuurwerkangst van je hond moest negeren. Helaas wordt deze achterhaalde en barbaarse techniek nog steeds door mensen verkondigd, die het toch echt wel beter zouden moeten weten.

Negeren van angst is niet hetzelfde als negeren van ongewenst aandacht vragen via ongewenst gedrag. Wanneer jouw hond jouw aandacht vraagt door dingen te doen die niet mogen, dan is aandacht geven de beloning die hij zoekt. Maar met angst voor bijvoorbeeld vuurwerk is je hond niet bewust opzoek naar jouw aandacht. Hij is bang en zoekt veiligheid. En jij bent normaal zijn vertrouwde en veilige basis. Wanneer je nu de gegronde angst gaat negeren, dan neemt dat de angst van je hond niet weg. Sterker nog, hij zal jouw gedrag niet begrijpen en het vertrouwen in jou kunnen verliezen.

Geruststellen

geruststellen hond met vuurwerkangstWat dit aangaat kun je een hond goed vergelijken met een kind. Wanneer een kind bang is voor vuurwerk, een nare droom, donker of wat dan ook, dan negeer je de angst van een kind toch ook niet?

Je zult het kind opvangen en geruststellen. Je zorgt ervoor dat het kind zich weer veilig voelt. Je bevestigt de angst dus niet, maar je geeft het een plek of neemt het weg. Tegen een kind zeg je dat ze natuurlijk best mogen schrikken, maar dat ze niet bang hoeven te zijn voor vuurwerk wanneer ze binnen zijn. Dat ze veilig zijn, wanneer ze bij jou zijn. Dat vuurwerk sommige mensen leuk wordt gevonden en dat siervuurwerk ook heel mooi kan zijn. Je kunt zelfs zeggen dat jij vuurwerk geknal ook niet leuk vindt en er soms van schrikt. Maar dat je er niet bang voor bent.

Het is de toon die de muziek maakt!

Wanneer jouw hond bij je komt omdat hij bang is, kun je zijn angst bevestigen door op een zielige toon tegen hem te praten, zoals; “Ben je geschrokken? Kom maar hier hoor! Vervelend hè?!” etc. Daar is je hond niet bij gebaat.

Je kunt met je hond hetzelfde doen als bij een kind door hem op normale toon te vertellen dat hij niet bang hoeft te zijn. Dat hij bij jou veilig is. Dat jij het ook niet altijd leuk vindt. Dat schrikken prima is en jij dat ook soms doet. Maar dat het niet gevaarlijk is wanneer hij bij jou blijft.

Je hond voelt aan de toon van spreken wel of je de angst bevestigt of dat je hem geruststelt. Je onderkent de angst, maar geeft het een plek. En je geeft de hond de kans er op te reageren zoals hij wil, zonder dat hij onnodig in de stress blijft hangen.

Verlagen van het stressniveau

In de stress blijven hangen is namelijk wat er gebeurt, wanneer je niet de angst weg neemt en je hond op dit vlak negeert. Je hond schrikt van een vuurwerkknal en even later nog een keer. Omdat hij er bang voor is en blijft, blijft hij alert voor een volgende knal. Dat is onnodige stress. Met als gevolg dat de volgende knal een nog heftigere reactie van je hond geeft. Zenuwachtige honden kunnen hierdoor helemaal van over de toeren raken. Ze blijven blaffen of blijven door het huis heen en weer vliegen op zoek naar veiligheid.

Terwijl wanneer jij hem geruststelt, het stressniveau weer afneemt tot normaal. Een volgende knal blijft schrikken. De schrik zal niet heftiger, maar vaak iets minder heftig zijn.

Een andere manier om het stressniveau te verlagen is het inbakeren van je hond met een Thundershirt. Meer daarover in het artikel Thundershirt tegen vuurwerkangst.

Veilige plek

hond in mandWanneer je hond niet naar jou komt, maar een veilig plekje zoekt, dan is dat prima. Blijkbaar is dat voor hem de manier om er mee om te gaan. En je kunt hem daarbij helpen door voor hem een veilige plek te creëren door:

  • Zorg dat de plek waar je hond zich wil verstoppen goed toegankelijk is.
  • Leg zijn deken daar neer.
  • Doe de gordijnen dicht, zodat lichtflitsen niet gezien worden.
  • Zet de radio aan om het effect van de knallen wat te zwakken.
  • Verdamp etherische melisseolie. Dit werkt kalmerend en angst reducerend. (lees meer over ondersteunende middelen in het artikel Middeltjes tegen vuurwerkangst hond!

Naar buiten met vuurwerkangst

Natuurlijk zal je ook af en toe met de hond naar buiten moeten om hem uit te laten. Buiten klinken de knallen veel harder. Ook heb je het gevaar van een projectiel dat bewust of onbewust wel heel dichtbij afgaat. En dan heb je nog de kruitdampen. Voor een hond met vuurwerkangst niet echt bevorderlijk om naar buiten te gaan. Maar je moet er toch uit.

Ook hier geldt weer: Negeer de angst niet!

wandelen met de hondGeef aan dat wanneer hij bij je blijft (uiteraard heb je hem in deze periode altijd aan de riem), het goed komt. Wil hij echt terug naar huis, sleep hem dan niet tussen het vuurwerk door. Daarmee wakker je de angst alleen maar aan. Je hond geeft aan jou aan dat hij van die plek weg wil en jij brengt hem er naar toe. Hoe denk jij over iemand die je naar een plek dwingt waar je niet wilt wezen?

Precies, dat denkt je hond ook en het schaadt zijn vertrouwen in jou.

In het artikel Hond met vuurwerkangst uitlaten vind je tips over hoe je je hond kunt uitlaten wanneer er vuurwerk wordt afgestoken.

Nooit straffen voor vuurwerkangst

Ga je hond ook zeker niet straffen voor zijn gedrag als gevolg van vuurwerkangst. Ook niet als hij van angst zijn behoeftes in huis doet. Straffen voor angst maakt hem alleen maar banger. En niet alleen voor vuurwerk, maar juist ook voor jou!

Wanneer jij je hond straft voor iets waar hij eigenlijk niets aan kan doen, dan snapt je hond dat niet. Honden snappen over het algemeen al slecht en zijn veel gevoeliger voor belonen. Maar in dit geval kiest hij er niet bewust voor om zich zo te gedragen. Hij is bang, snapt niet wat er gaande is en is gestrest. Het is aan jou om hem veiligheid te bieden, waardoor hij zich prettiger gaat voelen en dat lukt zeker niet met straffen.

Prettige Feestdagen voor Je Hond!

Omdat vuurwerk zo’n grote impact op je hond en daarmee ook op jou kan hebben, heb ik besloten mijn kennis met in een e-book te verwerken. In het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” besteed ik uitgebreid aandacht hoe jij je hond kunt helpen wanneer deze vuurwerkangst heeft. De onderwerpen die in het e-book aan de orde komen zijn:

  • Negeren vuurwerkangst is achterhaald
  • Kalmeringsmiddel hond tegen Vuurwerkangst, liever niet!
  • Hond met vuurwerkangst uitlaten
  • Vuurwerktraining hond, Goed of juist niet?
  • Thundershirt tegen vuurwerkangst en wagenangst
  • Jonge hond bang voor vuurwerk!? What to do?
  • Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst

En daarnaast behandelt het e-book ook:

  • De gevaren van Kerst
  • Voeding
  • Gevaarlijke voeding
  • Dodelijke chocola
  • Een geschikte kluif

Het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” verschijnt binnenkort en zal te koop zijn voor € 17,-. Je kunt het e-book nu al vast reserveren en gebruik maken van de earlybird korting. Je betaalt dan slechts € 10,-.

Gratis kan ook

Wil je het e-book gratis ontvangen. Meld je dan gratis en vrijblijvend aan voor onze nieuwe community op baasjes.roedelcentraal.nl en wordt ook RoedelCentraal-Fan. Members van deze gratis community ontvangen binnenkort het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” geheel gratis. Daarnaast zijn er nog een aantal gratis e-books beschikbaar voor RoedelCentraal-fans en gelden er nog een aantal interessante voordelen.

Meld je hier gratis en vrijblijvend aan als RoedelCentraal-Fan en ontvang het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” volledig gratis.

Plezier voor Mens en Dier!

Bert Tijhoff

Gelukkig nieuw jaar

Over de schrijver
Reactie plaatsen