Vuurwerkangst Hond, Wat kun je er aan doen?
01 december 2016 

Vuurwerkangst Hond, Wat kun je er aan doen?

Is jouw hond bang voor vuurwerk? Wordt hij extreem onrustig tijdens oud en nieuw, of is hij zelfs bang wanneer hij in de verte vuurwerk hoort? Dan is er duidelijke sprake van vuurwerkangst hond! Iets wat bij veel honden voorkomt. Leuk te weten, maar wat kun je er tegen doen?

Mijn Frustratie!

Vandaag 1 december, de laatste maand van het jaar. Oud en Nieuw komt met rasse schreden dichterbij. Een periode die voor veel honden niet zo prettig is. Nu al niet, aangezien er nu al onverlaten zijn die het nodig vinden om vuurwerk af te steken. En dan meestal ook nog van dat onbenullige zware vuurwerk.

Vuurwerkafval vuurwerkangst hondJe begrijpt waarschijnlijk al dat ik geen voorstander ben van vuurwerk. Het is in mijn ogen een uit de hand gelopen “traditie”, waar een weldenkend dierenliefhebber over het algemeen niet gelukkig van wordt. Het veroorzaakt veel dierenleed (niet alleen honden en katten, maar ook de vogels in de natuur bijvoorbeeld), een enorme vervuiling (straat, maar ook milieu), verschillende ernstige ongevallen, brand en schades en het kost de maatschappij kapitalen aan opruimkosten, politie, brandweer, ziektekosten, verzekeringsgelden, etc. En dan heb ik het dus nog niet over de absurde bedragen die mensen letterlijk de lucht in laten gaan. Daar weet ik toch echt wel betere bestedingen voor.

Anyway, dat is mijn frustratie en niet die van jouw hond. Want die heeft vooral last van harde knallen, hoge geluiden, giftige dampen, met als gevolg stress. En dat soms al vanaf oktober tot eind januari.

Ook als je hond niet bang is voor vuurwerk!

vuurwerkknallersVuurwerk is mooi om naar te kijken, maar niet zonder gevaar voor je hond. Je hond kan het weggooien van vuurwerk zien als een spelletje en erachteraan gaan om te apporteren. Houdt uw hond dus aan de lijn om dit te voorkomen.

Aanlijnen is met Oud en Nieuw sowieso aan te raden en ze goed in de gaten te houden. Helaas zijn er namelijk malloten die het leuk vinden om vuurwerk naar dieren te gooien. En u weet nooit hoe een dier reageert als deze schrikt. Helaas lopen er als gevolg van vuurwerk jaarlijks vele huisdieren weg.

Wat kun je doen op 31 december tegen vuurwerkangst hond?!

 • Houdt je huisdier uit de buurt van vuurwerk
 • Laat je hond uit aan de riem
 • Doe de gordijnen dicht zodat ze de lichtflitsen niet kunnen zien
 • Zet muziek aan waardoor het geluid van het geknal wordt afgevlakt.
 • Houdt ramen en deuren dicht zodat je hond niet kan ontsnappen.
 • Creëer een prettige omgeving met water en voer bij de hand en een prettige ligplek
 • Is het thuis niet uit te houden, kun je je hond ook naar een pension brengen waar geen vuurwerk in de buurt wordt afgestoken.
 • Ga je hond niet troosten door hem zielig te vinden, wanneer deze angstig is. Dat maakt het alleen maar erger.
 • Spreek hem rustig toe en stel hem op z’n gemak.
 • Zorg eventueel voor wat afleiding.
 • Geef geen narcose tabletten Vetranquil of Calmivet. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat het dier lichamelijk wel verslapt, maar dat ze geestelijk juist gevoeliger worden voor geluid. Deze middelen maken het dus alleen maar erger.

Vuurwerkangst hond wordt versterkt

VuurwerkknalBeperkte het vuurwerk zich tot de officiële vuurwerkperiode van Oudejaarsavond 18.00 uur tot 2.00 uur in de Nieuwjaarsnacht. Dan kan dat voor je hond met vuurwerkangst een heel vervelende periode zijn. Maar daar kun je rekening mee houden en maatregelen voor nemen. Maar nu wordt je hond weken van tevoren met vuurwerk geconfronteerd. Iedere knal betekent, schrikken. En dat levert weer stress op. Stress heeft tijd nodig om te herstellen. Maar dat lukt niet, want daar is al weer een volgende knal en nog één en nog één en ….

Vuurwerkangst hond wordt dus alleen maar versterkt. Met ook nog eens negatieve consequenties voor de gezondheid van je hond. Want het verwerken van angst kost niet alleen energie, maar ook vitaminen en mineralen. En als je pech hebt, gaat je hond ook nog minder goed eten door de stress en worden de mineralen en vitaminen onvoldoende aangevuld. Een negatieve spiraal dus.

Aanpak vuurwerkangst hond

De aanpak van de vuurwerkangst van je hond begint eigenlijk direct al bij de eerste knal. En dat kan dus al zijn in oktober. Je aanpak hangt daarbij af van de reactie van je hond. Zie je dat je hond niet alleen even schrikt en vervolgens de draad weer oppakt, maar dat deze echt bang wordt, dan is het tijd voor handelen.

De aanpak van de angst van je hond is feitelijk maatwerk en begint al met jouw reactie. Je gaat natuurlijk niet de angst bevestigen, waarmee je hond het idee krijgt dat het goed is. Maar je mag het ook niet onderkennen. Een hond die bij je komt omdat hij bang is, verdient het om aandacht te krijgen. En dat kan zonder de angst te versterken. De opvatting “Negeren vuurwerkangst” is achterhaald en werkt zelfs averechts. Maar helaas weten zelf veel hondentrainers dat nog niet.

Prettige Feestdagen voor Je Hond!

Omdat vuurwerk zo’n grote impact op je hond en daarmee ook op jou kan hebben, heb ik besloten mijn kennis met in een e-book te verwerken. In het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” besteed ik uitgebreid aandacht hoe jij je hond kunt helpen wanneer deze vuurwerkangst heeft. De onderwerpen die in het e-book aan de orde komen zijn:

 • Negeren vuurwerkangst is achterhaald
 • Kalmeringsmiddel hond tegen Vuurwerkangst, liever niet!
 • Hond met vuurwerkangst uitlaten
 • Vuurwerktraining hond, Goed of juist niet?
 • Thundershirt tegen vuurwerkangst en wagenangst
 • Jonge hond bang voor vuurwerk!? What to do?
 • Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst

En daarnaast behandelt het e-book ook:

 • De gevaren van Kerst
 • Voeding
 • Gevaarlijke voeding
 • Dodelijke chocola
 • Een geschikte kluif

Het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” verschijnt binnenkort en zal te koop zijn voor € 17,-. Je kunt het e-book nu al vast reserveren en gebruik maken van de earlybird korting. Je betaalt dan slechts € 10,-.

Gratis kan ook

Wil je het e-book gratis ontvangen. Meld je dan gratis en vrijblijvend aan voor onze nieuwe community op baasjes.roedelcentraal.nl en wordt ook RoedelCentraal-Fan. Members van deze gratis community ontvangen binnenkort het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” geheel gratis. Daarnaast zijn er nog een aantal gratis e-books beschikbaar voor RoedelCentraal-fans en gelden er nog een aantal interessante voordelen.

Meld je hier gratis en vrijblijvend aan als RoedelCentraal-Fan en ontvang het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” volledig gratis.

Plezier voor Mens en Dier!

Bert Tijhoff

Gelukkig nieuw jaar

Over de schrijver
Reactie plaatsen