Op vakantie met hond, waar moet je op letten?
02 maart 2017 

Op vakantie met hond, waar moet je op letten?

Wil je op vakantie met hond wilt, is het goed om je eerst goed te informeren en voor te bereiden. Daarmee voorkom je een hoop ellende waardoor je vakantie behoorlijk in het water kan vallen. Op vakantie met hond kan fantastisch zijn, maar ook een tegenvaller voor jou, je hond of jullie allebei.

Als je een hond in huis hebt, kan het altijd lastig zijn om vakantieplannen te maken. Want neem je de hond mee op vakantie? Of ga je iemand zoeken die tijdens de vakantie op jouw hond kan passen? Wanneer je besluit je hond mee te nemen op vakantie, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Waar ga je heen?

Allereerst is het belangrijk te bedenken waar je graag heen zou willen gaan op vakantie. Wanneer je naar het buitenland gaat en hiervoor ver moet reizen, kan het een behoorlijke opgave zijn hoe je jouw hond mee moet nemen. Reizen met de auto is op zich nog wel te doen, maar wanneer je het vliegtuig wilt pakken, komt er toch veel meer om de hoek kijken.

Wat voor vakantie wil je graag?

Bedenk ook wat voor vakantie je graag zou willen. Wil je een luie vakantie en ben je de hele dag bij de hond in de buurt, of ga je liever dagen wandelen, bezienswaardigheden bekijken en door steden wandelen? Wanneer je jouw hond mee wilt nemen op vakantie, moet je er wel zeker van zijn dat het klimaat bij jouw hond past, en je zal misschien ook jouw vakantieschema moeten aanpassen om voor je hond te zorgen.

Op vakantie met hond naar het buitenland

vakantie met hond naar het buitenlandAls je op vakantie met hond naar het buitenland gaat en je wilt je hond meenemen, zal je vooraf de nodige research moeten doen. Voor sommige landen moet jouw hond bepaalde inentingen hebben, anders mag de hond het betreffende land niet in. De dierenarts kan jou meestal wel vertellen of jouw hond inentingen nodig heeft – en welke dat zijn. Mocht de dierenarts dit niet weten, kan je altijd contact opnemen met het reisbureau waar je geboekt hebt, of je kan contact opnemen met de Nederlandse ambassade in dat betreffende land.

Naast het feit dat jouw hond inentingen nodig kan hebben voor het buitenland, hebben sommige landen ook een quarantaineplicht. Dit houdt in dat jouw hond op moment van aankomst in het land een x-periode in quarantaine moet blijven. Deze regels zijn er om eventuele ziektes die jouw hond onder de leden heeft op te sporen, voordat jouw hond de kans heeft gekregen de ziekte het land binnen te brengen en andere dieren (en/of mensen) te besmetten.

Of het land van bestemming zo’n quarantaineplicht (ook wel ophokplicht genoemd) heeft, is via de dierenarts op te vragen, en anders via de reisorganisatie wel.

Daarnaast kunnen er in het land van bestemming ook andere regels gelden met betrekking tot honden. In sommige landen moeten honden altijd aangelijnd blijven, mogen ze bijvoorbeeld niet op het strand of in het bos komen. Ook kan het zo zijn dat bepaalde rassen een muilkorfplicht hebben. Mocht jouw hond onder de muilkorfplicht vallen en hij heeft geen muilkorf om, kan je hier hoge boetes of zelfs gevangenisstraf voor krijgen. Het gebeurt soms zelfs dat jouw hond in beslag genomen wordt.

Op vakantie met hond in Nederland

vakantie met hond in NederlandIn Nederland hoeft jouw hond niet gevaccineerd te zijn om mee op vakantie te gaan. En er geldt voor hem ook geen ophokplicht. Wel kan het verstandig zijn om jouw hond te voorzien van de nodige inentingen die hij in Nederland zou moeten hebben, bijvoorbeeld voor parvo. Je weet namelijk nooit met welke honden jouw hond in contact kan komen, en welke ziektes die honden onder de leden hebben.

Mag mijn hond wel mee op vakantie?

Niet alle hotels, campings en andere vakantieverblijven staan honden toe. Bij het boeken van een vakantie is het dan ook aan te raden om vooraf te kijken of jouw hond ook wel op het terrein, in de hotelkamer of het appartement mag komen.

Op internet zijn diverse overzichten te vinden van plaatsen waar honden welkom zijn. Ook als honden niet welkom zijn, staat dit vaak op de website vermeldt.

Vind jouw hond vakantie wel leuk?

Wanneer jij van plan bent jouw hond mee te nemen op vakantie, moet je jezelf ook afvragen of je jouw hond daar een plezier mee doet. Er zijn honden die graag met hun baas mee op vakantie gaan. Maar er zijn ook honden die liever in hun vertrouwde omgeving blijven terwijl er een oppas in huis zit.

Conclusie op vakantie met hond?

Wil je op vakantie met hond? Neem ruim de tijd om je vakantie voor te bereiden en alles eerst goed op een rijtje te zetten. Zo voorkom je dat je tijdens je vakantie tegen problemen oploopt en kun je van je gewenste vakantie genieten. Met of zonder hond.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen