Top 10 kindvriendelijke honden
23 november 2016 

Top 10 kindvriendelijke honden

De meeste honden zijn wel kindvriendelijke honden. Maar de ene hond heeft er meer aanleg voor dan ander. Als je op zoek bent naar een gezinshond die goed overweg kan gaan met kinderen, is het belangrijk om naar het karakter, het temperament en het energieniveau van een hondenras te kijken. Daarnaast moet het ras ook nog passen bij de leefstijl van het gezin. Een drukke en actieve hond is minder geschikt voor een gezin die het liefst de hele dag thuis op de bank zit.

Als je denkt een geschikt ras te hebben gevonden, zorg dan dat je een ontmoeting kan regelen bij een fokker van dat betreffende ras. Zo kan je de hond ook eens in het echt zien, en kan je ook vragen stellen waar je nog mee zit.

Wij hebben een lijst opgesteld met de top 10 kindvriendelijke honden. Natuurlijk zijn er nog veel meer kindvriendelijke honden en bij een goede opvoeding zijn de meeste rassen hiervoor wel geschikt. Deze top 10 is in onze ogen de lijst met meest geschikt kindvriendelijke honden. Jouw rijtje met de top 10 ziet er misschien heel anders uit.

Buldog pupAmerikaanse buldog

De Amerikaanse buldog is stevig gebouwd en is daarom geschikt voor kinderen die erg van stoeien houden. De Amerikaanse buldog heeft niet zo’n hoog energieniveau, en houdt er dus ook van om lekker op zijn kleed of op de bank te luieren. De honden zijn terughoudend, vriendelijk en loyaal, en ze kunnen ook goed overweg met andere honden en huisdieren. De buldog kan in alle huizen wonen, of het nu een flat is of een grote villa. Naast de Amerikaanse buldog zijn ook de Engelse buldog en Franse buldog geschikte hondenrassen die met kinderen kunnen omgaan.

BeagleBeagle

De Beagle is van oorsprong een jachthond en doet het perfect in gezinnen met actieve kinderen. Beagles zijn stevig gebouwd, en zijn altijd in voor een spelletje of stoeipartij. Dit ras is slim, vriendelijk en altijd vrolijk. Ook kunnen ze goed overweg met andere huisdieren. De honden verharen en moeten regelmatig geborsteld en gewassen worden. Geen probleem wanneer de kinderen dat doen.

BullterriërBullterriër

De bullterriër staat bekend als een agressief ras, maar dit is helemaal niet waar. De bullterriër werd van begin af aan al gefokt als gezelschapsdier. Hij is vriendelijk en liefdevol, en is een ster in de omgang met kinderen. Ze hebben een hoge pijndrempel, waardoor zelfs onstuimige kinderen die van ravotten houden haast geen kans lopen op een aanvaring met de bullterriër. De hond is goed gebouwd, kan flink tegen een stootje en hij is een goede leermeester voor kinderen die nog moeten leren hoe ze met een hond moeten omgaan. Bullterriërs zijn vaak flink energiek, en hebben veel tijd nodig om te spelen. Ook is het voor deze honden belangrijk dat ze buiten hun energie tijd kunnen en hebben dan ook de behoefte om buiten rond te rennen.

Border CollieBorder collie

De Border collie is een vriendelijke en voorspelbare hond. Hij is verliefd op mensen. En is door zijn hoge intelligentie zeer makkelijk te trainen. De Border collie is geschikt voor mensen met weinig ervaring in het houden van honden. Ze hebben wel veel beweging en uitdaging nodig. Border collies zijn grote kindervrienden, doen er alles aan om het hun baas naar de zin te maken en beschermen hun baasje graag.

De Border collie heeft een mild temperament, maar van oorsprong is het wel een herdershond. Wanneer de hond zich verveelt, kan hij proberen de kinderen te gaan ‘hoeden’. Dit is in het begin misschien grappig, maar dit gedrag moet wel ontmoedigd worden. Wanneer de hond dit gedrag vertoont, is het een teken dat hij behoefte heeft aan meer beweging en uitdaging. Het beoefenen van hondensport kan dan een goede uitkomst bieden.  De lange vacht van een Border collie vraagt regelmatige verzorging om de vacht in goede conditie te houden.

NewfoundlanderNewfoundlander

De Newfoundlander wordt onder liefhebbers van het ras ook wel “de babysitter onder de honden” genoemd. Newfoundlanders zijn dol op kinderen en erg beschermend aangelegd. Het zijn grote vriendelijke reuzen met een enorme portie vriendelijkheid en geduld. De Newfoundlander past het beste bij een grote familie met veel open ruimte. Het ras kwijlt en verhaart relatief veel, maar dat is vaak geen probleem. Newfoundlanders brengen het liefst hun tijd door binnen het gezin. Ze zijn bovendien goede zwemmers en laten ook geen zwemgelegenheid onbenut.

VizlaVizsla

de Vizsla is een Hongaarse jachthond en heeft een grote behoefte aan lichaamsbeweging. Zeker voor gezinnen die een actieve en energieke levensstijl hebben, is dit ras zeer geschikt. Het karakter van de Vizsla is te omschrijven als goedaardig, levendig, loyaal en aanhankelijk. Bovendien zijn Vizslas erg gehoorzaam, zelfverzekerd en intelligent. Hij bouwt graag een diepe band op met zijn gezin en is door zijn intelligentie in staat om snel nieuwe trucs te leren.

Ierse SetterIerse setter

De Ierse setter heeft een rode vacht en het is een speelse, energieke en menslievende hond. Het is een grote kindervriend en de Ierse setter speelt ook heel graag met kinderen. De honden hebben veel lichaamsbeweging nodig, hij is slim en goed te trainen.

Poedel in de weiPoedel

De poedel is een erg intelligent en vriendelijk hondenras. De poedel is ook geweldig voor huizen waar één of meerdere mensen een allergie voor honden hebben. Ze verharen niet en zorgen overwegend voor geen allergische reacties bij mensen. De vacht heeft regelmatige verzorging nodig. De poedel is een trotse, elegante, zorgzame en loyale hond. Ze zijn zelden geïrriteerd of verveeld. Door deze karaktereigenschappen, in combinatie met vriendelijkheid, zijn goede karakter en geduld is de poedel een ideale vriend voor een kind.

Labrador in het waterLabrador retriever

De labrador is één van de populairste hondenrassen ter wereld. Het is een speels, geduldig, liefhebbend, beschermend en betrouwbaar hondenras. De zachte persoonlijkheid en de intelligentie van de labrador maken de hond een prachtig wezen, zeker als je ook zijn schoonheid bekijkt.

Golden RetrieverGolden retriever

De Golden retriever is een zelfverzekerde, slimme, vriendelijke en loyale hond. Ze zijn extreem geduldig en kinderen kunnen (bijna) alles met de hond doen. Een Golden retriever heft veel beweging nodig omdat ze gevoelig zijn voor overgewicht.

Favoriete kindvriendelijke hondenNog meer kindvriendelijke honden.

Zoals al geschreven zijn bijna alle honden kindvriendelijk en is vooral hun opvoeding daarin van belang. Wanneer pups in de socialisatieperiode niet met kinderen in aanraking komen of niet opgroeien met kinderen, kan dat van invloed zijn over hoe zij later met kinderen omgaan. Vooral wanneer u een hond uit het asiel haalt, kan een verkeerde opvoeding of “fout” verleden een hond minder kindvriendelijk of niet geschikt voor kinderen maken. Meestal hebben de verzorgers in het asiel dit al ingeschat en zullen zij dit ook aangeven bij een hond, waarvan ze dat vermoeden hebben.

Zoals gezegd is dit onze top 10. Heb jij een hond die volgens jou eigenlijk ook in de top 10 Kindvriendelijke Honden hoort, laat het hieronder dan even weten. Je mag natuurlijk ook je eigen top 10 doorgeven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen