Thundershirt tegen vuurwerkangst en wagenangst
05 december 2016 

Thundershirt tegen vuurwerkangst en wagenangst

De letterlijke vertaling van Thundershirt is dondershirt. En daar vindt het ook zijn herkomst. Maar ondertussen heeft het ook al vele honden met vuurwerkangst, wagenangst of andere angsten een dienst bewezen.

thundershirt-3-honden

Ontstaan Thundershirt

Phil Blizzard had een hond die ontzettend bang was voor storm en metname de donder. ’s Nachts werd hij soms wakker met zijn 25 kilogram zware hond op zijn borst die lag te beven als een rietje. Niets hielp om Dosi zijn hond gerust te stellen. Ook de vele bezoeken aan dierenartsen en therapeuten niet.

Op een dag zij een vriend van hem: “Waarom probeer je Dosi niet in te bakeren, net als je met kleine kinderen doet?!”

Phil die er eigenlijk niets van verwachtte deed het bij de volgende storm toch maar, omdat hij ten einde raad was. En tot zijn stomme verbazing bleef Dosi rustig.

Dat was de geboorte van het Thundershirt. Phil is het vervolgens gaan ontwikkelen tot een handzame tool die snel en gemakkelijk om de hond gedaan kan worden, wanneer deze angstig is of mogelijk angstig wordt.

Hoe werkt het Thundershirt

De werking van het Thundershirt berust op hetzelfde principe als het al genoemde inbakeren van een baby. Dit principe wordt ook wel toegepast bij angstige mensen met autisme of kinderen met gedragsproblemen.

Het Thundershirt geeft een constante zachte druk op de borst. Dit heeft bij de meeste honden een kalmeren effect. Het werkt niet alleen tegen angst, maar ook tegen overactiviteit.

Op onderstaande filmpje zie je verschillende situaties waarin men een Thundershirt gebruikt, met het effect zonder en met shirt.

Het Thundershirt heeft zich inmiddels bij vele honden bewezen. Een aantal voorbeelden:

 • Overactiviteit wanneer vreemden over de vloer komen
 • Slecht aan de riem willen lopen (trekken, afgeleid, etc.)
 • Focus tijdens training (afleiding verminderen)
 • Wagenangst
 • Vuurwerkangst.

Thundershirt tegen vuurwerkangst

Al hoe wel het Thundershirt niet ontwikkeld is tegen vuurwerkangst, blijkt het daar ook uitstekend voor te werken. Vele honden met vuurwerkangst, blijken veel minder tot niet bang te zijn wanneer ze een shirt dragen.

Uiteraard blijft het zaak de kat niet op het spek te binden en ook de omstandigheden voor je hond met vuurwerkangst verder te optimaliseren, zoals gordijnen dicht, een veilige ligplek en muziek op de achtergrond.

De juiste maat voor het optimale effect

Wil je een Thundershirt aanschaffen voor je hond, zorg dan voor de juiste maat. Want een te groot of te klein shirt werkt minder goed. Je hebt dan namelijk geen optimale druk op de borstkas.

De Thundershirts zijn gelukkig wel verstelbaar en daardoor voor een behoorlijke range in borstomvang te gebruiken.

Om de juiste maat te bepalen moet je de borstomvang van je hond meten. In onderstaande tabel kun je vervolgens afmeten welke maat voor jouw hond geschikt is.

 

thundershirt aandoen

Borstomvang

in cm.

Maat
van tot
23 34 XX-Small
34 46 X-Small
41 58 Small
16 66 Medium
61 81 Large
79 102 X-Large
96 127 XX-Large

Wennen aan het Thundershirt

Natuurlijk kent jouw hond het Thundershirt nog niet. En misschien heeft jouw hond nog wel nooit een jasje of iets aan gehad. Daarom is het noodzakelijk om rustig de tijd te nemen om het aan te doen. Of liever gezegd aan het Thundershirt te laten wennen. Want in het begin trek je hem helemaal nog niet aan.

Zeker voor honden die angstig zijn is het van belang om onderstaande stappen te volgen:

 • Was het Thundershirt. Of het nu nieuw is of tweedehands, voor jouw hond zit er een vreemde geur aan. Wanneer je het wast met je eigen was, krijgt het Thundershirt de familiegeur en is daarmee al vertrouwder voor je hond.
 • Leg het in de buurt van de mand en laat het daar een dag liggen. Zo kan je hond wennen aan het Thundershirt.
 • Leg het vervolgens op de rand van de mand.
 • De volgende dag leg je het Thundershirt in de mand. Eventueel kun je er iets lekkers op leggen.
 • De volgende dag, nadat je hond naast het Thundershirt geslapen heeft, leg je het losjes op de rug van je hond. Geef je hond ondertussen een beloning snoepje, zodat hij het Thundershirt met iets positiefs associeert.
 • Dit herhaal je de volgende dag, waarbij je nu het Thundershirt iets vastzet. Nog niet strak. Het gaat nog steeds om het wennen. Je laat je hond er nu gewoon een poos mee lopen.
 • De volgende dag herhaal je dit en doe je hem iets strakker.
 • De dag er na opnieuw, maar nu op de juiste spanning.

Als het goed is, is je hond nu zonder problemen aan het Thundershirt gewend.

Over de schrijver
Reactie plaatsen