Teek verwijderen bij hond, het liefst zo snel mogelijk.
06 december 2016 

Teek verwijderen bij hond, het liefst zo snel mogelijk.

Teek verwijderen bij hond, waarom en hoe? Mijn hond heeft er eigenlijk helemaal geen last van. Ik zie er wel eens een, maar dan krabt hij niet.

Dat je hond niet krabt of bijt op een plek waar een teek zit, komt doordat een teek na zijn beet een vloeistof inspuit die enerzijds verdoofd en anderzijds er voor zorgt dat het bloed niet stolt en hij dus rustig bloed kan drinken. Door de verdoving voelt je hond het niet en gaat hij ook niet bijten of krabben.

Teek bij hond verwijderenTeek verwijderen bij hond, waarom?

Teken kunnen de Borrelia bacterie verspreiden en de Borrelia bacterie is een veroorzaker van de Ziekte van Lyme. Variërend per gebied is tot zo’n 25% van de teken besmet met deze bacterie. De overdracht van de bacterie gaat echter niet direct na de beet, maar daar gaat ongeveer 24 uur overheen. Daarom is het zaak zo snel mogelijk de teek bij je hond te verwijderen.

Teken verwijderen bij hond, hoe doe je dat?

Je kunt een teek met je vingers of pincet verwijderen. Je moet dit kunstje wel in de vingers hebben, anders blijft vaak de kop van de teek zitten. Beter is het om de teek verwijderen bij hond een speciale tekenpincet te gebruiken. Deze zijn te koop op het internet.

Met een tekenpincet is het verwijderen van de teek in principe een koud kunstje. Je zet de speciale pincet op de huid van je hond, direct onder de kop van de teek. Met een draaiende beweging draai je de teek uit de huid van de hond. De teek kun je vervolgens door de gootsteen spoelen.

volgezogen vrouwtjes teekOeps, de kop is blijven zitten, wat nu?

Ook met een tekenpincet kan het gebeuren dat de kop van de teek blijft zitten. Controleer daarom de verwijderde teek altijd even of de kop er wel aan zit. Zo niet, dan zit deze nog in de huid. De kop van de teek moet dan net als een splintertje uit de huid zweren. Dat kan een ontsteking geven. Dus als de kop blijft zitten houdt de plek dan een poosje goed in de gaten.

Alcohol verboden bij teek verwijderen bij hondPas op, niet verdoven

Vaak wordt gezegd dat wanneer je de teek eerst verdoofd met alcohol, deze gemakkelijker los laat. Ten eerste is dat niet waar, maar ten tweede en eigenlijk nog veel belangrijker, wanneer je de teek verdoofd met alcohol, dan braakt hij zijn hele maaginhoud uit op de huid van je hond. En in de maaginhoud zit nu juist ook de Borrelia bacterie. Dit in combinatie met het wondje van de beet, vergroot de kans op besmetting.

Schrijf de data op

Noteer even de data waarop je een teek hebt verwijderd. Mocht je hond namelijk na verloop van tijd klachten krijgen of ziek worden, dan kun je de dierenarts ook even informeren over de tekenbeten. Hij weet dan of hij ook moet onderzoeken op de ziekte van Lyme,

Ziektebeelden die horen bij Lyme zijn onder andere sloomheid, koorts, maar ook stram lopen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen