Teek bij honden, de kans wordt steeds groter!
24 november 2016 

Teek bij honden, de kans wordt steeds groter!

Onderzoek van de Universiteit van Wageningen laat zien dan de kans op een teek bij honden steeds grotere wordt. De Universiteit doet namelijk al 10 jaar onderzoek naar het aantal teken in Nederland. Dit onderzoek laat een toename van met name het aantal larven en nimfen van de teek zien. En juist deze nimfen willen je hond nog weleens als “gastheer” gebruiken om een portie bloed op te zuigen.

Borrelia bacterie en de Ziekte van Lyme

tekenspreidingWanneer teken alleen maar een beetje bloed zouden zuigen en wellicht wat irritatie geven, is dat vervelend, maar niet problematisch. Het onderzoek van de Universiteit laat echter ook zien dat er een toename is van het aantal teken dat is besmet met de Borrelia bacterie. De Borrelia bacterie is de veroorzaker van de Ziekte van Lyme.

De Universiteit van Wageningen is in 2006 gestart met het meten van het aantal teken op 13 locaties in Nederland. Opvallend is dat het aantal teken per locatie varieert, maar vooral ook dat de besmettingsgraad met de Borrelia bacterie tussen de locaties varieert tussen de 7,5% en de 25%.

Woon je bijvoorbeeld in het midden van het land, dan heb je de meeste kans op tekenbeten.

De 4 stadia van de teek

De teek kent vier levensstadia en niet alle zijn gevaarlijk voor je hond. De vier stadia zijn

Ei: met duizenden tegelijk gelegd.

4 levensstadia van de teekLarve: De larve is onzijdig (nog mannelijk, nog vrouwelijk), heeft 6 poten en is kleiner dan een millimeter. Na een bloedmaaltijd neemt de tekenlarve toe in grootte en kan 3 keer zo groot worden. Na de bloedmaaltijd gaat de larve vervellen tot een nimf.

Nimf: De nimf is het derde stadium van de teek en de nimf is nog steeds onzijdig. Het verschil met de larve is dat hij ondertussen 8 pootjes heeft. Ook is hij groter dan de larve en is circa 1 tot 1,5 millimeter groot.

Volwassen: Nadat de nimf zich heeft volgezogen met bloed gaat hij ook vervellen en wordt hij volwassen. Nu wordt ook het geslacht bepaald. De mannetjes zijn kleiner (circa 3 millimeter) dan de vrouwtjes (circa 5 millimeter).

volgezogen vrouwtjes teekAlleen de vrouwtjes zuigen bloed en kunnen wel tot 1 centimeter groot worden. Het vrouwtje zuigt zich vol en gaat zo’n 7 dagen daarna paren. Daarna legt ze de eitjes en gaat ze dood. Dit zijn duizenden eitjes, waarna het proces opnieuw kan beginnen.

De mannetjes hebben geen bloed meer nodig. Ze kunnen ook meerdere keren paren voor ze doodgaan.

Wanneer de meeste kans op een teek bij honden?

Je zou denken dat je het meeste moet letten op de volwassen teek. Want dat is de teek die je vaak ziet. De larve en nimf zijn een stuk kleiner en zitten vaak ook minder lang op je hond, waardoor je ze niet ziet. Maar juist deze zijn vaak gevaarlijker dan de volwassen teek. Ze komen in veel grotere getallen voor, maar je ziet ze dus vaak niet.

Onderstaande tabel laat de verdeling van de larven, nimfen en volwassen teken door het jaar heen zien. De kans op een beet is in de periode mei tot en met september het grootst. Niet van de volwassen teken, maar juist van de nimfen en larven. Want die gebruiken je hond ook als gastheer als ze de kans krijgen. Het meeste gevaar zit echter in de populatie tekennimfen.

De tekenlarve voedt zich met name met bloed van reptielen, vogels en kleine zoogdieren zoals muizen en ratten. De tekenlarve kan al als ei besmet zijn met de Borrelia bacterie, maar een groot deel van de eieren is dat niet. De besmetting met de Borrelia bacterie vindt voornamelijk plaats in het larvestadium.

Teken bij honden door het jaar heen

De tekennimf zoekt grotere zoogdieren als gastheer, zoals je hond bijvoorbeeld. Maar omdat de tekennimf zo klein is (volgezogen met bloed slechts 3 millimeter), zie je deze vaak over het hoofd. Hij valt gewoon niet op tussen al het haar van je hond. Toch kan deze nimf de Borrelia bacterie dus verspreiden.

Van de volwassen teken zuigt alleen het vrouwtje bloed. In de tabel kun je ook zien dat het aantal volwassen teken helemaal niet zo groot is. Dus wanneer je een volwassen teek op je hond vindt, zijn er nog veel meer nimfen en larven.

De tabel laat ook zien dat de kans op een tekennimf het hele jaar door aanwezig is, maar toch vooral in de periode april tot en met september.

Hoe teek bij honden voorkomen?

verboden voor teek bij hondenWanneer je in een gebied woont waar de tekendruk nog niet zo hoog is, is de kans op een tekenbeet natuurlijk ook kleiner. Maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Zeker wanneer je veel met je hond in het hoge gras of in de natuur komt.

Het is een fabeltje dat teken uit bomen komen vallen. Teken kruipen vooral in het hoge gras of in lage struiken en zitten meestal niet hoger dan 1 meter van de grond. Ze kunnen niet springen, maar laten zich vallen als een “gastheer” voorbij komt. Vervolgens kruipen ze langs de poten omhoog en zoeken ze een geschikte plek om zich vol te kunnen zuigen.

Dit wetende kun je natuurlijk in de gevaarlijke periode de gebieden met hoog gras en struiken vermijden. Maar dan ontneem je je hond natuurlijk veel plezier.

Een belangrijke manier om de tekenpopulatie klein te houden is het klein houden van de populatie kleine gastheren waarop juist de larven zich voeden, zoals de muis en de rat. Het bestrijden van deze dieren, draagt ook bij aan het verminderen van de tekendruk.

Geraadpleegde bronnen: Universiteit Wageningen, Tekenradar, RIVM

Over de schrijver
Reactie plaatsen