Tandenpoetsen hond, Is dat nodig?
27 februari 2017 

Tandenpoetsen hond, Is dat nodig?

Is tandenpoetsen hond nodig? Ja, soms wel!

Veel hondeneigenaren vergeten dat gebitsverzorging ook onderdeel is van de dagelijkse verzorging van de hond. Door het gebit van jouw hond goed te verzorgen, voorkom je problemen als tandplak, cariës (gaatjes), tandsteen, tandvleesontsteking en ontstekingen aan het kaakbot.

Er zijn diverse manieren om het gebit van een hond goed te verzorgen. Dat begint uiteraard met gezonde voeding. Maar toch kan er tandplak en/of tandsteen ontstaan. En die kun je beter zo snel mogelijk verwijderen door het tandpoetsen van je hond zijn gebit. Wist je dat er speciale tandenborstels voor honden zijn ontworpen, evenals speciale hondentandpasta?

Het belang van tandenpoetsen hond

tandsteen hondGebitsverzorging is voor de hond erg belangrijk. Door het goed verzorgen en onderhouden van de tanden en kiezen, wordt de hoeveelheid tandplak tot een minimum beperkt, tandsteen voorkomen en is ook de kans op tandvleesontsteking en ontstekingen van het kaakbot vele malen kleiner. Bovendien zorgt het tandenpoetsen ervoor dat het tandvlees gestimuleerd wordt en beter doorbloed raakt. Daardoor genezen wondjes sneller en de gezondheid van de mond is en blijft optimaal.

En wat ook een prettige bijkomstigheid is: doordat je de bacteriën tussen de tanden wegpoetst, zal jouw hond ook wat frisser uit zijn mond ruiken! En in ieder geval niet uit zijn bek stinken.

Speciale tandenborstels voor honden

Er zijn speciale tandenborstels voor honden ontwikkeld. Ook zijn er verschillende formaten: borstels voor de kleinere, medium en grotere honden. Daarnaast bestaat er ook nog verschil in uitvoering.

Er zijn speciale vingertandenborstels waar je jouw vinger insteekt en op die manier met jouw vinger het gebit van je hond kan poetsen. Verder zijn er ook gewoon tandenborstels die erg lijken op de tandenborstels die wij gebruiken om ons eigen gebit schoon te maken.

Gebruik altijd speciale tandpasta voor honden

De samenstelling van tandpasta voor mensen kan erg schadelijk zijn voor het gebit en lichaam van jouw hond. Dit komt onder andere doordat er in de bek van jouw hond andere bacteriën voorkomen dan op het menselijke gebit.

Ook zit er in tandpasta voor honden vaak geen fluoride. Fluoride is een middel dat erg schadelijk is voor de inwendige organen van de hond. Bovendien hebben honden een hekel aan de frisse smaak en geur van mensentandpasta.

De tandenpasta voor honden is vaak voorzien van een lekkere smaak als gevogelte, lever of rund. Dit zorgt ervoor dat de hond de tandpasta als een lekkernij gaat zien. Het tandenpoetsen zal automatisch een plezier worden.

Hoe moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

De meeste honden zullen het niet waarderen als er opeens een tandenborstel met tandpasta in hun bek gestoken wordt en dat hun tanden daarmee gepoetst gaat worden. Het beste is om het tandenpoetsen bij je hond langzaam op te bouwen, en dit stap voor stap uit te breiden. Dit tot het moment dat je het gebit volledig kan poetsen. Het beste kan je de volgende stappen aanhouden.

Tandenpoetsen Hond: Stap 1

Bij stap 1 gebruik je alleen je vinger en een beetje hondentandpasta. Smeer een klein beetje van de tandpasta voor honden op je vinger, en stop dit in de mond van je hond. Ga hierbij voorzichtig met je vinger over de tanden van je hond heen en weer bewegen. Je hoeft nog geen druk uit te oefenen, en ga door zolang je hond het prima vindt.

Op het moment dat jouw hond aangeeft genoeg gehad te hebben, haal je je vinger weer uit zijn mond en beloon je de hond uitbundig.

Deze stap doe je een aantal dagen, of zo lang als nodig tot jouw hond deze handeling accepteert.

Tandenpoetsen Hond: Stap 2

Stap 2 is in principe hetzelfde als stap 1, alleen heb je nu ook een paar steriele gaasjes (verkrijgbaar bij de drogist of apotheek) nodig. Doe een gaasje om je vinger heen en doe hier ook wat van de tandpasta op.

Herhaal verder alle handelingen van stap 1 en ga hiermee door tot je hond gewend is aan het gevoel van het gaasje in zijn mond.

Tandenpoetsen Hond: Stap 3

Bij stap 3 maak je gebruik van een vingertandenborstel voor honden. Deze tandenborstels zijn via de grotere dierenwinkels en webshops verkrijgbaar.

Je doet wat tandpasta voor de hond op de vingertandenborstel, en gaat hiermee rustig aan de tanden van je hond poetsen.

Doe het wel met beleid, want een vingertandenborstel is wat harder en ruwer dan wanneer je alleen je vinger of een gaasje gebruikt.

Laat jouw hond ook wennen aan dit aparte gevoel.

Tandenpoetsen Hond: Stap 4

Zodra jouw hond de vingertandenborstel heeft geaccepteerd, kan je iets meer druk gaan uitoefenen op het gebit van je hond. Let er hierbij op dat je niet te hard op de tanden en kiezen duwt, maar dat je enkel een lichte druk geeft. Vergelijk het met het poetsen van je eigen gebit, die druk moet je ook bij je hond zien aan te houden.

Poets rustig over de tanden en kiezen heen, en vergeet ook niet het tandvlees mee te poetsen.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

De frequentie waarmee je de tanden van je hond gaat poetsen, hangt af van verschillende factoren. Als jouw hond gevoelig is voor het aanmaken van tandsteen, is het beter om twee keer per dag te poetsen.

Wanneer jouw hond er minder last van tandsteen heeft, of helemaal geen tandsteen heeft, kan je twee tot drie keer per week het gebit van je hond poetsen.

Zeker als er geen sprake is van tandsteen is het tandenpoetsen van je hond een goede oefening. En in de toekomst zal het alleen maar positief zijn als de hond al gewend is aan deze handelingen. Dat in het geval er wel tandsteen mocht ontstaan.

Extra gebitsverzorging voor de hond

tandenpoetsen hond met flostouwNaast het poetsen van het gebit, kan je ook nog een aantal andere dingen doen om het gebit van jouw hond te verzorgen. Hierbij kan je denken aan het geven van een flosstouw waar je hond lekker op kan bijten en kauwen.

De draden waarmee het flosstouw is gemaakt, gaan rond de tanden en kiezen bewegen. Hierdoor worden tandplak en eventueel tandsteen verwijderd. Ook wordt door het kauwen op flosstouw het tandvlees gemasseerd waardoor de kans op tandvleesontsteking ook vele malen kleiner wordt.

Over de schrijver
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 04 Mar 2021

Bedankt voor het delen van de tips om de tanden van een hond te poetsen. Mijn dierenwinkel heeft mij ook soortgelijke tips gegeven. Ik ga het eerst proberen met een vingertandenborstel en ben benieuwd hoe mijn hond daarop reageert!

Reactie plaatsen