Spreekbeurt over de Hond

Wil jij een spreekbeurt over de hond houden, dan vind je hieronder alles wat je moet weten over de hond. Hiermee kun je een perfecte spreekbeurt maken. Zeker als je ook de onderstaande tips gebruikt:

  1. Maak van de onderstaande spreekbeurt over de hond geen voorleesverhaal, maar maak er echt je eigen spreekbeurt van. Vertel het verhaal in je eigen woorden.
  2. Gebruik foto’s van honden om je spreekbeurt op te fleuren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld foto’s uit tijdschriften gebruiken. Als je zelf een hond hebt, gebruik je natuurlijk de foto’s van je eigen hond. Misschien mag je hond zelfs wel mee naar school. Overleg dat wel eerst even met je meester of juffrouw, want misschien zijn er wel kinderen allergisch of heel bang voor honden. Ook voor hen moet jouw spreekbeurt natuurlijk heel leuk blijven.
  3. Blijf rustig en neem de tijd voor je verhaal. Oefen een paar keer voor de spiegel of voor je ouders, broertje, zusje, opa of oma. Vraag hen om een eerlijke mening, zodat jij daarmee je spreekbeurt over de hond kunt verbeteren. Je kunt je spreekbeurt natuurlijk ook opnemen en terugkijken om te zien hoe het gaat en te kijken waar nog verbeterpunten liggen.
  4. Succes

In deze spreekbeurt over de hond vind je de onderstaande onderwerpen. Uiteraard kun je stukken weg laten om je spreekbeurt in te korten als deze te lang wordt.

  • Inleiding
    • De hond en zijn familie
    • De hond is van oorsprong een roofdier
  • Van gezelschapsdier tot hulphond
  • Geschiedenis van de hond
  • Het uiterlijk van de hond
    • De sterke neus van de hond
    • Honden hebben super oren
    • Honden zijn een beetje kleurenblind
    • Waarom hebben honden een staart?
    • Poten, tenen en soms zwemvliezen
  • Hoe honden communiceren
  • Meer dan 350 Rashonden.
    • De kleinste hond ter wereld
    • De Grootste en Zwaarste hond
  • Voeding en Voedsel
  • Wist je dat …

Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over de hond. Wij hebben zelf ook een hond. Een ……………… (vul hier het ras in) en hij/zij heet ………. (vul hier de naam van je hond in). …………. (naam van je hond) is een mannetje/vrouwtje en is ………… jaar oud.

Mijn spreekbeurt over de hond gaat niet over …………… (naam van je hond), maar over honden in het algemeen.

Wie van jullie heeft er thuis ook een hond? (Steek je hand zelf ook in de lucht, zodat kinderen met een hond ook hun hand op zullen steken)

(Wacht een paar tellen voor je verder gaat en zeg dan: ) Dan weten jullie ook hoe leuk het is om een hond te hebben. Als je thuis geen hond hebt, weet je dat misschien ook wel van de hond bij familie of vrienden.

In Nederland zijn zo’n 1,8 miljoen honden in vele maten en soorten. Ongeveer 1 op de 5 gezinnen heeft één of meer honden. Er zijn dus veel mensen die van honden houden. Maar er zijn ook mensen die niet van honden houden en die dan meestal klagen over hondenpoep. Eigenlijk zou dat niet moeten, want de poep van je hond moet je opruimen. Als iedereen dat doet, stap je nooit meer in een hondendrol.

De hond en zijn familie

Een vrouwtjeshond heet een teef. Een mannetjeshond heet een reu. Pasgeboren hondjes heten pups of puppy’s. Puppy’s worden net als baby’s levend geboren uit de moeder. De eerste weken krijgen ze melk van de moeder. Daarom noemen ze honden ook zoogdieren. Ook katten, konijnen, paarden en koeien zijn zoogdieren. Na 8 weken mogen de puppy’s uit het nest en kunnen ze naar een nieuw baasje. Na ongeveer 1 jaar is de pup volwassen. Kleinere honden kunnen wel 15 tot soms wel 20 jaar oud worden. Grote honden worden helaas meestal veel minder oud. 8 jaar is voor grote honden al een hele leeftijd.

De hond is van oorsprong een roofdier

De hond stamt af van de wolf. Eigenlijk is de hond dan ook een roofdier. Dat zie je ook aan zijn gebit. Dat lijkt sterk op het gebit van de wolf. De grote scherpe hoektanden zijn om een prooi goed vast te kunnen pakken en kapot te kunnen scheuren. Vlees is dan ook nog steeds belangrijk voor de voeding van de hond.

Van gezelschapsdier tot hulphond

De hond is van oorsprong een tam geworden wolf die in honderden jaren is doorontwikkeld tot de rassen en soorten die we nu kennen. Al eeuwenlang is de hond een vriend en hulp van de mens. Zo heeft de hond de mens geholpen bij bijvoorbeeld de jacht, als herdershond, of onder de trekkar als trekdier, als waakhond en later ook als reddingshond, speurhond, politiehond en als hulphond. De meeste Nederlandse honden zijn gewoon een huisdier en meestal onderdeel van een familie. Op andere plekken in de wereld moeten honden nog steeds hard werken. En nog erger, in landen als China worden ze zelfs opgegeten.

Geschiedenis van de hond

Het is zeker dat honden al meer dan 15.000 jaar bestaan. Waarschijnlijk nog zelfs nog veel langer. Voor de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden, waren de mensen jager-verzamelaar en leefden ze van de jacht en verzamelden ze ook bessen en planten uit de natuur. Jager-verzamelaars hadden geen vaste woonplaats, maar trokken rond. Na de ijstijd begon de mens zelf gewassen te verbouwen en werden ze boer. Ze bleven daarom veel langer op dezelfde plek wonen. Onderzoekers denken dat de wolf toen steeds dichter bij de mens kwam om het afval van de mens op te kunnen opeten. Ze werden steeds minder schuw en zo ontstond een band tussen de mens en de wolf.

Niet alleen zijn er heel oude botten van honden gevonden die bewijzen dat de hond al heel oud is. Er zijn ook nog hele oude tekeningen en schilderijen gevonden waarop de hond al te zien is. Bijvoorbeeld op muurschilderingen uit het oude Egypte. Daar zie je dat de hond meedoet met de jacht. En op schilderijen uit bijvoorbeeld de middeleeuwen zie je de hond als herdershond, maar ook honden die moeten werken als trekdier onder de trekkar.

De hond onder de trekkar lijkt al niet veel meer op een wolf. Hij is juist breed en sterk in plaats van rank en snel. Mensen hebben steeds gelet op kenmerken die ze goed konden gebruiken en daar mee doorgefokt. Over de hele wereld zijn er nu meer dan 370 hondenrassen.

Het uiterlijk van de hond

Wanneer je aan een hond denkt, dan denk je meestal aan een natte neus, lekker zachte vacht, grote oren en een lange staart. Deze kenmerken kloppen wel voor de wolf, denk maar aan het sprookje Roodkapje. En ook voor veel honden klopt deze omschrijving wel, maar lang niet voor iedere hond.

De sterke neus van de hond

De hond staat natuurlijk bekend om zijn natte neus. De neus van de hond is meestal spits, maar er zijn ook honden met een hele stompe snuit zoals bijvoorbeeld de Boxer of de Franse Bulldog.

Een natte neus is een goed teken, een droge neus meestal niet. Vaak is de hond dan namelijk ziek. De neus en voor zijn sterke reukvermogen is heel belangrijk voor de hond. Geuren geven de hond heel veel informatie. Wist je dat een hond wel tot een miljoen (dat is een 1 met 6 nullen: 1.000.000) keer sterker kan ruiken dan de mens. Over het algemeen geldt: hoe langer de neus, hoe beter de hond kan ruiken! Een Boxer met zijn korte neus ruikt dan ook veel minder dan de Herdershond of Golden Retriever. Niet voor niets worden deze rassen dan ook vaak als speurhond gebruikt bij de politie, douane of reddingsbrigade bij aardbevingen.

Honden hebben super oren

Honden horen wel tot 20 keer beter dan de mens. Daarom hebben de meeste honden ook zo’n hekel aan vuurwerk. Daar komt nog bij dat ze ook nog veel hogere tonen dan wij kunnen horen. En ook kunnen ze geluid over een veel grotere afstand horen.

De meeste honden hebben dus super oren. Dat geldt helemaal voor honden met staande oren. Wanneer ze die oren bewegen kunnen ze ook heel nauwkeurig bepalen uit welke richting het geluid vandaan komt. Honden kunnen met 98% nauwkeurigheid bepalen waar een geluid vandaan komt. Dat is heel nauwkeurig. Zeker in vergelijking met de mens. Zelfs mensen met hele goede oren, kunnen de richting van het geluid maar met een nauwkeurigheid van 85% bepalen.

Honden zijn een beetje kleurenblind

Vroeger dacht men dat honden alleen zwart, wit en grijstinten zagen. Onderzoekers hebben nog niet zo lang geleden ontdekt dat honden toch meer kleuren zien. Maar niet zoveel als wij. Een hond kan namelijk geen rood zien. Dat ziet hij als een groene kleur. Met een rode bal spelen op een grasveld is eigenlijk een soort verstoppertje voor je hond. Een blauwe bal zal je hond veel beter zien.

Waarom hebben honden een staart?

De meeste honden hebben een lange staart. De staart is belangrijk voor het evenwicht als een hond hard rent. Bij de wolf is dat natuurlijk nog belangrijker omdat deze zijn eigen prooi moet vangen. Voor honden is de staart eigenlijk het belangrijkste om te communiceren. De stand van de staart laat namelijk zien hoe de hond zich voelt.

  • Bij een hangende staart is de hond rustig en is alles goed.
  • Bij een staart die strak naar achteren wijst is de hond alert en oplettend.
  • Bij een kwispelende staart is de hond blij.
  • Staat de staart van de hond recht op naar boven, dan wil hij laten zien dat hij sterk en niet bang is. Eigenlijk wil hij laten zien dat hij de baas is.
  • De staart tussen de poten betekent dat de hond bang is. Daar komt ook het spreekwoord met de staart tussen de poten vertrekken vandaan.

Vroeger werden de hondenstaarten van sommige honden afgeknipt omdat mensen dat mooi vonden. De Dobberman Pincher is daar een voorbeeld van. Maar het couperen van staarten, zoals dat officieel heet, mag gelukkig niet meer.

Poten, tenen en soms zwemvliezen

Een hond heeft 4 relatief lange poten. Honden zoals de Teckel of Snautzer hebben juist hele korte poten.  De Teckel is vroeger speciaal om zijn korte poten gefokt om een Das uit zijn hol te kunnen jagen. Doordat hij laag bij de grond is, kan hij gemakkelijk door de gangen van de dassenburcht lopen en de Das opjagen. De jagers stonden dan bij de ingang van het hol de Das op te wachten om hem te kunnen vangen. De Teckel heet daarom ook wel Dashond.

Een hond heeft aan de voorpoten 5 tenen en aan de achterpoten 4. Katten kunnen de nagels aan de tenen intrekken. Een hond kan dat niet. Onder de poten zitten zachte zooltjes. Sommige honden zoals de Labrador Retriever hebben zwemvliezen tussen de tenen. Deze honden kunnen meestal goed zwemmen of goed in de sneeuw lopen. In Canada wordt de New Foundlander daarom ook als hulphond gebruikt. Een New Foundlander kan namelijk heel goed zwemmen, is sterk en kan goed tegen de kou. Daarom kan hij bijvoorbeeld mensen uit het koude water halen.

Hoe honden communiceren

Hiervoor hebben we al gezien dat de staart van de hond belangrijk is om te laten zien hoe hij zich voelt. Maar honden communiceren op nog meer manieren. Bijvoorbeeld door te blaffen of te grommen. Grommen betekent meestal pas op, als je niet weg gaat kan ik bijten!

Honden communiceren ook via de geur. Dit zie je bijvoorbeeld als twee honden elkaar tegenkomen. Ze ruiken daar aan elkaar. Meestal eerst aan de kop, maar ook aan de kont. Voor ons is dat vies, maar voor een hond is dat heel belangrijk omdat hij uit de geur veel informatie haalt. Een mannetjeshond plast daarom op veel plekken. Andere honden en vooral andere reuen, weten dan dat dit zijn gebied is. Aan de geur kan een andere hond zelfs ruiken wanner de reu er geweest is.

Meer dan 370 Rashondensoorten

Er zijn er meer dan 350 hondenrassen. En dan heb je ook natuurlijk nog de kruisingen en mengelmoesjes, ook wel vuilnisbakkenrassen of asbakkenrassen genoemd. Je hebt dus honden in verschillende soorten en maten.

Top 5 meest populaire honden

In de wereld zijn ruim 370 soorten rashonden bekend. In Nederland zijn er 260 verschillende rassen ingeschreven bij het Nederlandse hondenstamboek. De top vijf is al meer dan 10 jaar bijna ongewijzigd. Op nummer één staat de Labrador Retriever, op 2 de Duitse Herder, op 3 de Golden Retriever, op 4 de Berner Sennen en op 5 de Franse Bulldog.

Het grootste deel van de honden in Nederland heeft geen stamboom. Maar die verschillen ook weer zo van elkaar dat ze toch niet op nummer 1 staan. Ongeveer een derde van alle honden heeft een stamboom. Honden zonder stamboom kunnen wel op een ras lijken of niet geregistreerd staan als rashond, maar het wel zijn. Deze dieren noemen ze ook wel Look-alikes.

De kleinste hond ter wereld

Zo is de kleinste volwassen hond ter wereld een Chihuahua die maar 9,65 cm hoog is. Een heel groot verschil met de grootste volwassen hond, een Deense Dog, die 1 meter en 12 cm groot is. En dit is dan gemeten van de grond bij de voorpoot tot aan de bovenkant van de voor poten op het schouderblad. Officieel noemen ze dat de schofthoogte. Met de kop omhoog zijn ze dus nog iets grooter.

Micarcle Milly staat in het Guinness Book of World Records als kleinste hond ter wereld. Het is een teefje geboren in 2011 en is dus een Chihuahua. Ook voor een Chihuahua is nog geen 10 centimeter erg klein. 15 tot 20 centimeter is namelijk normaal. Ze wegen dan tussen de 2 en 4 kilo. Chihuahua’s kunnen wel 20 jaar oud worden. Wist je trouwens dat Chihuahua’s zeer goede waakhonden zijn?

De Grootste en Zwaarste hond

De Deense Dog Zeus mag dan de grootste hond ter wereld zijn, de zwaarste is hij niet. Een Dog kan wel 55 kilo worden. De Engelse Mastiff wordt echter veel zwaarder. In het Guinness Book of World Records staat Engelse Mastiff als de zwaarste hond ooit gewogen. 156 kilo! Dat is 5 keer zoveel als ikzelf weeg. (Dit kun je uitrekenen door 150 te delen door je eigen gewicht). Met een schofthoogte van 94 cm en een lengte van kop tot staart was hij 2,4 meter, was deze Engelse Mastiff ook nog eens heel groot!

Voeding en Voedsel

De hond stamt af van de wolf. De wolf eet voornamelijk vlees. Vleeseters worden ook wel carnivoor genoemd. De spijsvertering lijkt ook nog voor 98% op dat van de wolf. Dat geldt overigens voor alle hondenrassen. Uiterlijk kunnen ze erg verschillen, maar het maagdarmsysteem is voor alle honden zo goed als gelijk.

Doordat de hond met de mens leeft, is zijn voeding wel iets veranderd. Een hond kan namelijk iets beter koolhydraten verteren, dan de wolf. Een hond kan dan ook granen en aardappels eten.

Wolven eten trouwens ook planten. Niet direct door de plant op te eten, maar door de maag en darmen van zijn prooi op te eten. Daar zit voorverteerd plantaardig materiaal. Zo komt de wolf aan belangrijke vitaminen en mineralen die niet in vlees zitten.

De meeste honden in Nederland eten brokken. Brokken worden gemaakt van gedroogd vlees en gedroogde planten. Goede brokken bevatten alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die een hond nodig heeft, zodat de hond nooit voedingsstoffen te kort komt.

Steeds meer baasjes gaan honden weer vers vlees voeren. Ze vinden dat dit meer past bij de hond omdat de hond afstamt van de wolf. Ze zeggen dan: “Wolven eten toch ook geen brokken?” Dat is waar, maar zoals gezegd is de hond in de loop der tijd anders gaan eten. Ze zijn restjes van de mensen gaan eten. Voornamelijk plantaardig materiaal. Ook hoeven honden niet eerst het vlees zelf te vangen. Natuurlijk vindt de hond vers vlees erg lekker. Goed samengesteld is het ook heel gezond voor de hond. Maar dan moet je echt wel veel van hondenvoeding af weten.

Wist je dat …

  • 20% van de Nederlandse gezinnen een hond heeft?
  • dat het grootste nest pups dat ooit is geboren uit 23 puppy’s bestond.
  • dat een hondenbaasje zijn hond gemiddeld 55 keer per dag aait?
  • de Russen al eerder een hond in de ruimte stuurde dan mensen? Dit was Laika  die voor onderzoek de ruimte is in geschoten.
  • honden dood kunnen gaan van chocola? In chocolade zit een stofje dat voor de hond giftig is. Dat stofje is gelukkig niet giftig voor de mens. Van één stukje chocola kan een hond al doodgaan. Geef een hond dus nooit chocola!
  • in Nederland dagelijks gemiddeld 400 kinderen en volwassenen gebeten worden door een hond. Dat is ongeveer 150.000 keer per jaar. Gelukkig zijn niet alle beten heel ernstig. Veel bijtongelukken gebeuren als iemand voor het eerst een hond wil aaien. Dan kan een hond bang worden en uit angst bijten. Een hond kan ook bijten uit verdediging omdat de hond denkt dat hij wordt aangevallen. Ga daarom nooit zo maar naar een vreemde hond of hond die je niet zo vaak ziet. Vraag altijd eerst aan het baasje of je de hond mag aaien. Laat dan de hond eerst even aan je hand ruiken en aai daarna over de rug. Aai niet direct over de kop. Dit kan een hond als aanval zien.
  • de oudste hond ter wereld bijna 30 jaar oud is geworden. De top 10 van oudste honden zijn honden van 23 jaar en ouder.

Dit was mijn spreekbeurt over de hond. Bedankt voor jullie aandacht. En als jullie nog vragen hebben, hoor ik ze graag.

Heel veel succes met je spreekbeurt over de hond. Hopelijk krijg je een mooi cijfer.

Over de schrijver
Suzie
Door

Suzie

op 05 Mar 2022

Ik heb menig boze geagiteerde hond gezien die kwispelden. Een kwispelende staart staat niet altijd voor blij.

Reactie plaatsen