Socialisatie Pup Belangrijk voor de Toekomst van de hond!
01 maart 2017 

Socialisatie Pup Belangrijk voor de Toekomst van de hond!

De toekomst van de hond begint voor een groot deel bij de socialisatie van de pup. In de Nederlandse en Belgische maatschappij is het erg belangrijk dat honden zich goed kunnen aanpassen aan het leven tussen de mensen en in de grote stad. Hiervoor moet de hond zich goed kunnen aanpassen en kunnen omgaan met veel diverse soorten situaties. De hond moet vooral kalm en gehoorzaam zijn. Agressieve of angstige honden zien we liever niet in onze maatschappij. Maar om een hond te krijgen die zijn weg goed kan vinden in ons hedendaagse, drukke bestaan en die bovendien keurig gedrag vertoont, is een goede socialisatie pup van levensbelang.

Wat is socialisatie?

Socialisatie pup is het proces waarbij wij de hond van pups af aan leren omgaan met diverse situaties waar hij de rest van zijn leven mee te maken krijgt. Hij leert niet alleen veel nieuwe dingen kennen. Maar de pup zal ook juist tijdens de socialisatie pup periode leren hoe hij zich in bepaalde situaties moet gedragen. Zo wordt het niet geaccepteerd als hij zich agressief opstelt. Hij zal beloond worden wanneer hij lief is en doet wat er van hem gevraagd wordt.

Maar naast het feit dat we tijdens de socialisatie pup periode de hond gedrag aanleren dat we graag van hem willen zien, is de socialisatieperiode ook om een andere reden erg belangrijk. Het socialiseren laat een hond van jongs af aan kennismaken met diverse situaties. Hierdoor krijgt hij zelfvertrouwen. En de kans op het ontwikkelen van angsten wordt verkleind.

Een hond die van jongs af aan met veel dingen en diverse situaties in aanraking is geweest, zal hier op latere leeftijd profijt van hebben. Hij kan deze nu nog nieuwe dingen dan gemakkelijker aan.

Socialisatie pup bij de moeder

socialisatie pup bij de moerderHet eerste proces van socialisatie bij de hond start als de pup nog bij zijn moeder verblijft. De eerste drie tot vier weken zal zijn leven volledig beheerst worden door zijn moeder. Moeders bepaalt wanneer er gegeten, gedronken, geslapen, gespeeld en gewassen wordt.

Daarnaast leert moeder de pups welke hondendingen geaccepteerd worden en welke streken moeders niet meer wil zien.

Na deze periode beginnen pups het nest te verkennen. Vervolgens de omgeving buiten het nest. Vanaf dit moment komt de mens ook om de hoek kijken bij een goede socialisatie pup. Nu zal niet alleen de moederhond bepalen hoe een pup zich moet gedragen, de mens zal hier ook bij helpen.

Socialisatie bij de fokker

Zo zal er vanaf de leeftijd dat ze het nest af en toe verlaten, gestart worden met het omdoen van een halsband. Leren pups dat ze uitgelaten worden aan een riem. En leren ze waar ze hun behoefte moeten doen.

Aangezien puppy’s de eerste 12 weken van hun leven het meest leren en de meeste indrukken opdoen, is het belangrijk dat pups al bij de fokker een goede start krijgen. Zo zullen ze meegenomen worden naar de dierenarts en – afhankelijk van het ras – zullen ze ook al een bezoek brengen aan de trimsalon om die ervaring op te doen.

Daarnaast maken de meeste puppy’s in deze periode kennis met het drukke stadsleven, gaan ze mee in de auto, mogen ze in de trein, bus enzovoort. Ze gaan de stad in en worden in allerlei situaties gebracht waar de hond in de rest van zijn leven mogelijk ook in terecht kan komen.

Socialisatie pup bij de nieuwe baas

socialisatie pup bij de baasVanaf een week of 8 zijn pups oud genoeg om hun moeder te verlaten en een nieuw leven te beginnen bij hun nieuwe baasje. De mensen waar de pup terecht komt, zullen verder moeten gaan met de socialisatie van het hondje. Hij zal moeten wennen aan nieuwe situaties. En hij zal ook moeten leren wat de mens van hem verlangt – en wat de mens niet wil.

Zo zal het niet geaccepteerd worden als de hond gaat bijten, grommen of andere vormen van agressief gedrag vertoont. Dit gedrag zal consequenties hebben en gestraft worden (maar wel met zachte hand). Gedrag dat het baasje graag wil zien, zal juist uitbundig beloond worden.

Op deze manier wordt er een hond gevormd die zich gedraagt en die goed deel kan nemen aan de hedendaagse, gehaaste maatschappij.

Een goede socialisatie is het echt waard

Wanneer een hond geen goede socialisatie pup periode heeft gehad, kan hier een angstige, bange of juist agressieve hond uit voortkomen. Als de hond al ouder is, is het erg moeilijk om bepaalde gedragingen die wij niet willen zien, af te leren. Daarom is het ook zo belangrijk om van zeer jonge leeftijd af al te starten met een goede opvoeding en socialisatie. Daardoor kan eventueel afwijkend gedrag dat wij niet willen zien, direct gestopt worden en omgebogen naar goed gedrag.

Puppycursus

puppytrainingEen goede manier om de socialisatie van de hond in goede banen te leiden, is het volgen van puppycursussen (en eventueel vervolgcursussen).

Bij een puppycursus leren jonge honden onder andere de basiscommando’s. Ook leren ze bijvoorbeeld te apporteren en hoe ze netjes naast de baas moeten lopen. Bovendien leert de hond hoe hij de baas moet gehoorzamen.

Deze cursus is erg fijn. Puppy’s hebben hier de mogelijkheid om met andere honden om te gaan. Ze krijgen ‘regels’ (commando’s) en zullen hierdoor veranderen in een hond die goed luistert naar commando’s en netjes aan de lijn loopt.

Socialisatie bij de oudere hond

Soms hebben honden op jonge leeftijd geen of geen goede socialisatie pup meegemaakt. Als je een oudere hond in huis krijgt, kan het dus soms voorkomen dat je de hond dan nog moet socialiseren. In principe gaat het socialiseren van een oudere hond hetzelfde als bij een puppy. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het socialisatieproces bij de oudere hond langere tijd in beslag neemt, omdat de hond minder snel leert.

Ook kan het dat de hond door opgelopen trauma’s niet goed meer kan socialiseren. Met veel aandacht, begrip en geduld kom je met het socialiseren van een oudere hond toch erg ver!

Problemen met het socialiseren van je hond?

Ervaar je problemen met het socialiseren van je hond, of weet je niet precies hoe je het aan moet pakken? Door heel Nederland en België zijn hondenscholen te vinden waar je terecht kan voor advies en training. Een hondendeskundige kan eventueel ook bij jou thuis komen om naar de situatie te kijken en je eventueel te helpen waar dit nodig is.

Verder zijn er veel boeken te vinden over het socialiseren van honden, met tips en trucs en veel informatie waar je zeker wat aan hebt.

Interessant zijn bijvoorbeeld:

www.puppycursusvolgjemij.nl

www.grotepuppyboek.nl

www.morethanpuppylove.nl

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen