Schijnzwangerschap hond of schijndracht hond is een overblijfsel van het feit dat de hond afstamt van de wolf en in een roedel leeft. In de roedel wolven komen de pups vooral van de Alfa-teef. Maar die heeft ook andere taken dan het opvoeden van de pups. Niet gedekte teefjes uit de roedel nemen de taak van het opvoeden voor een deel over en als ze schijnzwanger zijn kunnen ze de pups zelfs zogen.
Wanneer wordt een hond schijnzwanger?
De schijnzwangerschap hond begint direct na de loopsheid. De hormoonspiegel is dan vergelijkbare met een zwangere teef. Alleen zal bij een niet gedekte teef de hormoonspiegel geleidelijk weer naar normaal terugkeren. Meestal merk je overigens niets van deze schijnzwangerschap.
Symptomen schijnzwangerschap hond
Er zijn echte ook teven die heel duidelijke symptomen vertonen, die lijken op de echte zwangerschap. Dit kan de eigenaar van een niet goed gedekte teef de indruk geven dat zijn hond zwanger is. Maar ook niet gedekte teven kunnen dus zichtbaar schijnzwanger zijn.
Een teef die schijnzwanger is laat vaak opmerkelijk dingen zien zoals:
- een nest willen maken
- speeltjes of knuffels verzamelen
- humeurig zijn
- soms zelfs wat agressief zijn (verdedigingsgedrag)
- futloos tot soms zelfs depressief
- janken.
En ook lichamelijk kun je dingen waarnemen. Zo kan ze een dikke buik krijgen, gaan de tepels opzwellen en kan ze zelfs melk gaan produceren. En door zichzelf te likken, stimuleert ze de melkklieren om meer melk te produceren en houdt ze het dus zelf in stand.
In de roedel kon een teef dus ook melk produceren voor pups van een ander en zo het voeden overnemen.
Bij een schijnzwangerschap hond zal er niet gauw sprake zijn van het zogen van pups van een andere teef en zal de schijndracht over het algemeen vrij snel stoppen. Blijft de teef toch melk produceren, dan kan de dierenarts hier medicatie voor geven om de schijnzwangerschap te beƫindigen.
Wat kun je doen tegen schijnzwangerschap hond?
Wanneer je een teef hebt die na de loopsheid telkens schijnzwanger wordt, kun je ervoor kiezen om haar te castreren (vaak ook steriliseren genoemd). Je teef zal dan nooit meer loops kunnen worden, maar dus ook nooit meer pups kunnen krijgen.
Hoe om te gaan met schijnzwangerschap hond?
Is je teef schijnzwanger, probeer daar dan geen aandacht aan te schenken, maar probeer weer gewoon de draad op te pakken door weer lekker te gaan wandelen, spelen, etc.
Produceert ze melk, of heeft ze opgezette tepels, blijf daar dan vooral af. Aanraking stimuleert juist de melkproductie en dat moeten we nu juist voorkomen. Aai haar bij voorkeur ook voorlopig even niet over de buik. Want ook dit kan de melkproductie stimuleren.
Let op!
Blijft je teef schijnzwanger of blijft ze moe en sloom na de schijnzwangerschap, dan kan er ook sprake zijn van een baarmoederontsteking. Dat wil nog wel eens ontstaan na de loopsheid. Vaak zie je dan ook dat je teef veel meer drinkt dan normaal.
Schijnzwangerschap hond is dus een heel natuurlijk iets wat zijn oorsprong nog vindt in de afkomst van de wolf. Wees er alert op dat de schijnzwangerschap na een korte periode weer stopt. Zo niet, neem dan even contact met je dierenarts op.