Puppy Zindelijk Maken, Tips en Tricks!
05 november 2016 

Puppy Zindelijk Maken, Tips en Tricks!

Een puppy zindelijk maken is één van de eerste dingen om mee te beginnen, zodra je een pup in huis neemt. Met deze tips en tricks wordt dat een stuk gemakkelijker.

Wanneer je een puppy in huis neemt, komt er heel wat bij kijken. Een puppy is niet alleen maar eten geven en veel knuffelen, je moet een pup ook opvoeden. Het opvoeden en zindelijk maken kost veel tijd, werk en vooral geduld.

Veel mensen zitten ook met vragen over hoe ze een puppy kunnen opvoeden. Eén van de eerste stappen die je moet nemen tijdens de opvoeding van een puppy is het zindelijk maken van de hond.

Een puppy zindelijk maken

mooie pupZeker als je voor de eerste keer een puppy in huis neemt, zal je veel vragen hebben over hoe een puppy zindelijk maken. De zindelijkheidstraining, het proces naar volledige zindelijkheid toe, zal zeker niet zonder problemen verlopen. Dit moet je ook niet verwachten.

Een puppy zindelijk maken kan weken tot zelfs enkele maanden duren, voordat er binnen in huis geen ‘ongelukjes’ meer gebeuren. De manier waarop je de zindelijkheidstraining aanpakt is erg belangrijk. Bij een foutieve aanpak loop je namelijk de kans dat je pup nooit zindelijk zal worden.

Het is bewezen dat puppy’s een aangeboren nestzindelijkheid hebben. Als de puppy’s nog erg jong zijn, zal de moeder de puppy’s helpen om te poepen en te plassen. Dit doet ze door na de voeding het kruis van de puppy’s te wassen. De moederhond likt de urine en ontlasting op. Na een periode van ongeveer vier weken, stopt de moeder met het stimuleren van de stoelgang. De pup zal zijn behoefte nu dus op andere plaatsen gaan doen.

Een hond zal van nature niet graag zijn slaapplaats bevuilen met zijn eigen urine en ontlasting. Hij zal dus altijd een plekje zoeken om zijn behoefte te doen die buiten zijn slaapplaats ligt.

Om de zindelijkheidstraining goed te laten verlopen, is het belangrijk dat de pup hooguit 12 weken oud is voor hij bij jou thuis komt. Tot deze leeftijd kan een pup nog erg makkelijk aangeleerd worden waar hij slaapt en waar hij zijn behoefte behoort te doen.

Een puppy is in theorie al zindelijk als hij voor het eerst bij jou in huis komt, alleen hebben jij en de pup allebei verschillende definities van zindelijkheid. Voor de hond geldt dat hij zindelijk is als hij buiten zijn slaapplaats zijn behoefte doet. Dit kan dus ook 10 centimeter van zijn mandje af zijn. Wij als mens vinden een hond pas zindelijk als hij buiten zijn behoefte doet op de momenten dat wij de hond uitlaten.

Als baasje heb jij de taak om de hond te leren dat hij zijn behoefte buiten moet doen, en niet op een steenworp afstand van zijn mand of slaapplaats. Het is belangrijk om je puppy tijdens dit proces van zindelijkheidstraining zo veel mogelijk aan te moedigen.

‘Ongelukjes’ voorkomen

Schattige pupVerwacht niet dat je een puppy binnen een paar uur zindelijk hebt. Gemiddeld genomen hebben honden toch twee weken nodig om zindelijk te worden. Er zijn jonge honden bij wie dit binnen een tijdsbestek van drie dagen lukt, bij andere honden kan het 1,5 maand of zelfs langer duren. Hoe intensiever jij als baas bezig bent met de zindelijkheidstraining, hoe sneller je hondje ook echt zindelijk zal zijn.

In de tijd dat je puppy bezig is om te leren zindelijk te worden, loop je risico’s op ongelukken. Met ongelukjes bedoelen we dat de pup toch per ongeluk binnen zijn behoefte doet. Om deze ongelukjes zoveel mogelijk te vermijden, zijn er een aantal ‘regels’ waar je je aan moet houden.

Tips om je puppy zindelijk te maken

Tijdens het zindelijk maken van een puppy zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Hoe strikter jij je houdt aan deze regels, hoe sneller je pup zindelijk is en hoe kleiner de kans op ‘ongelukjes’.

Vaak naar buiten helpt je pup snel zindelijk maken!
Neem de pup vaak mee naar buiten. De blaas van een puppy is nog erg klein en hij zal dus vaak moeten plassen.

De momenten waarop puppy’s het meest plassen zijn:

  • na het slapen
  • na het spelen
  • na het eten.

Als hij dus klaar is met spelen, slapen of eten is de kans groot dat hij moet plassen of poepen. Dit is het moment om je pup mee naar buiten te nemen.

Ook als je ziet dat je pup verloren door het huis rondloopt, overal begint te snuffelen en soms begint te piepen, is het belangrijk om hem mee naar buiten te nemen. Je pup zoekt op dit moment hoogstwaarschijnlijk een plek waar hij kan plassen of poepen.

Op de krant mag!

Heeft je pup toch vaak ongelukjes? Dan kan je een vaste plek in huis uitzoeken waar hij in de eerste periode zijn behoefte mag doen. Kies hiervoor een vaste plek, bijvoorbeeld bij de tuindeur. Leg op de plek waar hij zijn behoefte mag doen een paar kranten neer.

Tot het moment dat hij volledig zindelijk is, help je je pup op deze manier zijn zindelijkheid al te vergroten. Hij heeft nu een vaste plek waar hij mag plassen en poepen, en hoeft dit niet door het hele huis te doen.

Wanneer je de kranten steeds een beetje verder weg legt, zal je pup ook steeds verder gaan om zijn behoeftes te doen. Het laatste stukje is voor de deur. En daarna haal je na een poosje ook daar de kranten weg. Grote kans dat je pup voor de deur gaat zitten op het moment dat hij nodig moet. Je kunt hem dan gemakkelijk naar buiten laten en belonen.

Zorg voor een veilig gevoel

Als je je pup mee naar buiten neemt om hem uit te laten, moet je altijd bij je pup in de buurt blijven. Als hij aan het plassen of poepen is moet je blijven staan op een plaats waar hij je kan zien. Zo voelt hij zich niet in de steek gelaten en kan hij op z’n gemak zijn behoefte doen.

Altijd belonen

Wanneer hij buiten zijn behoefte heeft gedaan, hoe klein deze ook is, moet je je pup altijd belonen. Dit kan door enthousiast te gaan praten en hem te aaien of kriebelen. Ook kan je een hondensnoepje aan hem geven.

Je kunt eventueel een commando geven op het moment dat jij hem gaat uitlaten (“plasje doen”), zodat hij de link gaat leggen tussen uitlaten en zindelijk worden en dat hij buiten zijn plasje moet doen.

Hoe vaak je ook met hem naar buiten gaat, en ook als je kranten bij de deur hebt liggen, kunnen ongelukjes voorkomen. Deze ongelukjes worden veroorzaakt omdat de sluitspier van de blaas, bij een puppy nog niet goed ontwikkeld is. Bij baby’s is dit precies hetzelfde.

Mocht je puppy toch een ongelukje hebben, mag je hem hier NOOIT voor straffen. Als je de hond voor het ongelukje gaat straffen, zal hij hier erg angstig en bang van worden. Hij krijgt immers straf voor iets waar hij niets aan kon doen (zijn sluitspieren zijn nog niet volledig ontwikkeld). Het beste is om het plasje gewoon op te ruimen en verder geen aandacht aan de hond te besteden (maar je mag je hond ook weer niet belonen of negeren).

Puppy ’s nachts zindelijk maken

Puppy zindelijk maken, Retriever pupAls jij in bed ligt te slapen, heb je geen tijd om je puppy regelmatig uit te laten. En de kans op ongelukjes is in de nacht dus groter dan overdag. Om de kans op ongelukjes te voorkomen kan je je pup ’s avonds vlak voor je gaat slapen nog even uitlaten.

Indien mogelijk kan je ’s morgens ook iets eerder opstaan. Bij het opstaan moet je de pup ook gelijk gaan uitlaten.

Mocht je pup de nachtelijke uren toch niet ‘droog’ kunnen doorstaan, dan is het misschien een idee om de eerste weken ’s nachts een keertje op te staan om de jonge hond uit te laten. Langzaamaan kan je de tijd dat je ’s nachts je wekker zet opschuiven, totdat je puppy het de hele nacht volhoudt om zijn behoeften op te houden.

Een puppy zindelijk maken kost tijd, aandacht en energie. Veel succes en sterkte met de zindelijkheidstraining van je pup!

Over de schrijver
Reactie plaatsen