Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst hond
02 december 2016 

Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst hond

Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst bij jouw hond kunnen een fantastische oplossing zijn voor het probleem vuurwerkangst hond. Zo zijn er een aantal middeltjes die je zonder probleem kunt inzetten voor een hond met vuurwerkangst.

Heeft jouw hond heftige vuurwerkangst of (vuurwerk)angst als gevolg van een trauma, dan adviseer ik je om niet zelf te gaan experimenteren, maar contact op te nemen met een holistisch dierenarts of therapeut. Zij kunnen jouw hond dan helpen met advies en middelen op maat. Dat werkt altijd nog beter dan algemene middelen. Ga zeker niet zelf experimenteren.

Vuurwerkangstverschijnselen

De angst voor vuurwerk kan verschillend zijn en zich ook verschillend uiten. Zo zijn de meeste honden met vuurwerkangst bang voor de knallen. Maar ook de lichtflitsen en de kruitdamp kunnen de reden voor angst zijn. En natuurlijk de combinatie daarvan.

vuurwerkangst hondDe ene hond schrikt heftig van een knal en schiet als het ware in de stress of raken helemaal in paniek. Op dat moment zijn ze niet meer door jou te bereiken en werkt geen enkel commando. Andere honden zullen juist willen vluchten. Weer andere honden verstijven. En weer anderen plassen of poepen van angst. En natuurlijk heb je nog reacties als blaffen, janken, piepen, hijgen, rusteloos heen en weer lopen, geeuwen, bek likken of trillen.

En aan de houding zal je ook zien dat je hond niet happy is. Want meestal zullen ze met de start tussen de poten een lage houding aannemen.

Voor de inzet van alternatieve middelen is het van belang te weten hoe jouw hond reageert, zodat je het juiste middel kunt kiezen.

Begin op tijd en wacht niet tot 31 december!

31 decemberNatuurlijke middelen hebben niet altijd, maar soms wel, een periode nodig om een reactie op gang te brengen. Maar dat is niet de enige reden om tijdig te beginnen met ondersteunende natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst.

Zodra het eerste vuurwerk wordt afgestoken, begint de stressvolle periode voor je hond. In sommige plaatsen zijn er onverlaten die half oktober al met illegaal vuurwerk beginnen. En van dit illegale vuurwerk is algemeen bekend dat dit ook nog eens veel zwaarder is dan normaal vuurwerk.

Voor de meeste honden met vuurwerkangst geldt dat na de schrik ze niet volledig weer tot rust komen. Ze blijven extra alert en zijn gespitst op meer vuurwerk.

Stress heeft ook gevolgen voor het lichaam van de hond. Het kost ook mineralen en vitaminen, met als gevolg dat het lichaam in disbalans komt, waardoor het effect van de angst nog groter wordt. De hond zit als het ware in een negatieve vicieuze cirkel die uiteindelijk kan leiden tot lichamelijke klachten als gevolg van uitputting van nutriënten.

Wanneer de hond niet lekker in zijn vel zit als gevolg van vuurwerkangst, kun je dat letterlijk voelen doordat hij strakker in zijn vel zit. Vooral rond de hals en rond de kont/staart zal de huid strakker aanvoelen dan normaal. Ook kan je hond strammer gaan bewegen of zie je zelfs vergrootte pupillen.

Om dit te voorkomen is het dus zaak om tijdig te beginnen met ondersteunende middelen om het stressniveau zo laag mogelijk te houden.

Aromatherapie of Etherische olie tegen vuurwerkangst hond

Aromatherapie wordt ook wel Feromonentherapie genoemd en werkt met etherische oliën. Door een brandertje onder een schaaltje olie te houden, verdampt de olie. De olie is afkomstig van planten en bevat specifieke stoffen die werken op het geursysteem van de hond. Hiermee kun je door geuren effecten te weeg brengen.

Door bijvoorbeeld een melisseolie te verdampen, gaat het huis naar melisse ruiken. Melisse heeft een rustgevend effect. Het werkt kalmerend en angst reducerend.

lavendel olie tegen vuurwerkangst hondLavendelolie heeft vergelijkbare effecten. Het is rustgevend en helpt concentreren. Dat maakt het dat lavendelolie ook goed gebruikt kan worden wanneer je met je hond naar buiten gaat wandelen. Lavendelolie laat hem meer op jou concentreren dan op de omgeving.

Wanneer je lavendelolie wilt gebruiken voor de wandeling, dan neem je natuurlijk geen geurbrander mee. Je kunt ook simpel het flesje olie meenemen en hem daar even aan laten ruiken. Maar beter werkt het wanneer je zelf een paar druppels op je handen inwrijft en voor het wandelen je hond hier even goed aan laat ruiken. Eventueel kun je dat tijdens de wandeling herhalen.

Valeriaanolie werkt ook zeer rustgevend bij angsten.

Verdampers

AromatherapieAls geurverdamper kun je kiezen voor brandertjes, waarbij boven een kaarsenvlammetje een bakje olie wordt verwarmd, waardoor de olie langzaam verdampt. Er zijn ook elektrische verdampers verkrijgbaar. Deze stop je in het stopcontact en zorgen dat de olie langzaam wordt verdampt. Electrische verdampers kunnen vaak maar een beperkte ruimte van oliedamp voorzien. In grotere ruimtes heb je er dan vaak minimaal 2 nodig.

Wanneer je gebruik maakt van etherische oliën, kies dan voor de biologische variant. Er zijn ook synthetische geuren op de markt, maar die hebben niet het beoogde effect.

Bach bloesems als Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst hond

Bach bloesems hebben niets met de muziek van Bach te maken, maar worden gemaakt van planten, waarbij net als bij homeopathie een verdunning (potentiering) van een product wordt gemaakt. Het gaat namelijk niet om het product, maar om de energie. Chemisch analytisch kan men de werkzame stof niet eens terugvinden in de Bach bloesem druppels. Toch hebben veel mensen en dieren baat bij de Bach bloesems. En in geval van dieren is een placebo-effect uitgesloten.

Bach-remedies

De Bach bloesem therapie kent 38 basis bloesems en is totaal vrij van bijwerkingen. Daarom mogen de Bach bloesems ook aan je hond gegeven worden. De Bach bloesem therapie kent 7 hoofdthema’s, waaronder angst. En daarbinnen valt vuurwerkangst.

  • Bach bloesem 6 Cherry Plum stimuleert de zelfbeheersing.
  • Bach bloesem 9 Clematis verscherpt de helderheid van geest, zodat je hond zichzelf beter in de hand heeft.
  • Bach bloesem 18 Impatiens werkt tegen irritatie en ongeduld.
  • Bach bloesem 26 Rock Rose is geschikt voor honden die snel in paniek raken en heftig schrikken.
  • Bach bloesem 29 Star of Bethlehem werkt goed in geval van shock

bach bloesems tegen vuurwerkangstBach bloesem Rescue bevat een combinatie van deze 5 Bach bloesems en is daarmee heel geschikt om in deze periode bij de hand te hebben.

Simpel toe te dienen!

De Bach bloesems zijn verkrijgbaar in druppels en in spray-vorm. De Bach bloesemdruppels bevatten een klein beetje alcohol. Omdat je slechts enkele druppels hoeft te geven is de hoeveelheid eigenlijk niet noemenswaardig. Maar van de Rescue is er ook een speciale variant speciaal voor dieren, zonder alcohol.

De druppels kun je in de waterbak doen, door het voer of op een brokje en uit je hand laten vreten. Je kunt de druppels ook rechtstreeks op de slijmvliezen in de bek druppelen. Ze worden dan sneller opgenomen.

Doordat Bach bloesems geen negatieve bijwerkingen hebben, kun je ze te allen tijde inzetten. Rescue werkt vaak ook heel snel. Maar het effect is groter na een aantal dagen de druppels gebruikt te hebben. Daarom is het aan te raden om bij voorkeur vanaf 1 december (of wanneer de overlast er al eerder is, dan direct als het geknal begint) te starten met de Bach bloesemdruppels. En je gaat er dan mee door tot in januari, tot het weer rustig is.

Homeopathie als Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst hond

Ook de homeopathie kan helpen tegen vuurwerkangst. De klassieke homeopathie kent vele middelen, die net als de Bach bloesems werken op basis van energie van een product, wat gemaakt wordt door deze stof te potentiëren (verdunnen), tot de originele stof niet meer chemisch analytisch is vast te stellen.

homeopathische middelen tegen vuurwerkangstDe klassieke homeopathie kent vele middelen en het verdient de voorkeur om je hond door een homeopaat te laten behandelen. Hij kan voor jouw hond een preparaat op maat maken.

Wil je dat niet, dan kun je de navolgende homeopathische middelen gebruiken. Van de homeopathie is bekend dat ze soms eerst een tijdelijke (korte) verergering van de klacht geven, waarna de verbetering optreedt.

De homeopathische middelen zijn in druppelvorm als vaak ook in granulaatvorm verkrijgbaar. Deze laatsten zijn over het algemeen iets gemakkelijker in te geven.

  • Aconitum Napellus bij blinde paniek en niet meer bereikbaar voor commando’s;
  • Asarum Europaeum voor de rusteloze hond en de nerveuze hond;
  • Hyoscyamus Niger wanneer je hond agressief reageert, grauwt en bijt en/of zich extreem wil verstoppen;
  • Igantia Amara voor de binnenvetter. Wanneer je hond zich stilletjes verstopt en zijn behoeftes eindeloos ophoudt van angst.

Puur Natuur supplementen tegen vuurwerkangst hond

Puur natuur brengt verschillende producten op natuurlijke basis op de markt ter ondersteuning van de gezondheid van dieren. 2 producten daarvan zijn ook bijzonder geschikt bij vuurwerkangst.

Puur Nervositeit

Puur NervositeitPuur Nervositeit zijn druppels op basis van een verdund extract van Avena sativa, Passiflora incarnata en Rhododendron en een verdunning van Borax. Dit product bevat alcohol voor de houdbaarheid.

Puur nervositeit is speciaal gemaakt voor dieren die last hebben van stress en angst voor harde geluiden, zoals vuurwerk en onweer.

De druppels kunnen eenvoudig in de bek of via het voer worden toegediend. Voor Puur Nervositeit geldt net als voor homeopathische middelen dat een kortstondige verergering kan optreden en dat het beoogde effect vaak even tijd kost. Dus een middel om tijdig mee te starten.

Puur Rust

Puur RustPuur Rust is een kruidenmengsel dat ondersteuning biedt aan dieren in gespannen situaties, die last hebben van nervositeit en vuurwerkangst.

Puur Rust is een poeder dat gemakkelijk over het voer kan worden gestrooid. Het bevat vitaminen en mineralen, waaronder magnesium. Dieren die gedurende lange tijd stress ondervinden hebben vaak een te kort aan magnesium, als ook aan B-vitaminen. In Puur Rust zitten ook een aantal van deze B-vitaminen.

Thundershirt

thundershirt tegen vuurwerkangst hondEen Thundershirt is geen middeltje om in te nemen, maar een speciaal jasje voor je hond om hem in te bakeren. Deze techniek wordt van oudsher al bij kinderen gebruikt om hen rust te geven en het blijkt ook goed te werken bij honden. Meer daarover in het artikel Thundershirt tegen vuurwerkangst.

Kalmeringsmiddel hond

Heb je geen vertrouwen in de genoemde alternatieven, dan kun je bij de dierenarts ook terecht voor medicijnen. Op het internet vind je ook wel medicijnen, maar we raden je af daar gebruik van te maken. De dierenarts stemt het medicijn af op jouw hond, omdat hij jouw hond heeft gezien en weet wanneer er bijvoorbeeld medicijnen of andere zaken zijn waar hij rekening mee moet houden. Meer over kalmeringsmiddelen kun je lezen in het artikel Kalmeringsmiddelen hond tegen vuurwerk.

Prettige Feestdagen voor Je Hond!

Dit is een hoofdstuk uit het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” Dit e-book dat binnenkort verschijnt, zal te koop zijn voor € 17,-. Je kunt het e-book nu al vast reserveren en gebruik maken van de earlybird korting. Je betaalt dan slechts € 10,-.

Gratis kan ook!

Wil je het e-book gratis ontvangen. Meld je dan gratis en vrijblijvend aan voor onze nieuwe community op baasjes.roedelcentraal.nl en wordt ook RoedelCentraal-Fan. Members van deze gratis community ontvangen binnenkort het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” geheel gratis. Daarnaast zijn er nog een aantal gratis e-books beschikbaar voor RoedelCentraal-fans en gelden er nog een aantal interessante voordelen.

Meld je hier gratis aan voor baasjes. roedelcentraal.nl!

Fijne feestdagen voor jou en je hond.

Bert Tijhoff

Over de schrijver
Reactie plaatsen