Nagels knippen hond: Wanneer en hoe doe je dat?
24 februari 2017 

Nagels knippen hond: Wanneer en hoe doe je dat?

Wanneer moet je nagels knippen hond? Over het algemeen hebben honden gezonde nagels die geen verzorging nodig hebben. Toch kan het voorkomen dat de nagels van jouw geliefde huisdier verzorgd moeten worden, maar hoe pak je dit het beste aan? En is nagels knippen hond wel altijd nodig?

Nagels van honden

Normaal gesproken hebben de nagels van honden geen verzorging nodig. Honden die op regelmatige basis buiten lopen, hebben nagels die op een natuurlijke manier zullen slijten. Zijn honden echter altijd binnen en hebben de nagels geen mogelijkheid tot slijten, dan kan het mogelijk nodig zijn dat er extra verzorging nodig is in de zin van het nagels knippen van je hond.

Bij sommige honden zijn de bijklauwtjes niet geamputeerd. Hier groeien vaak ook nagels uit. En die nagels slijten niet. Dus die nagels zullen af en toe geknipt moeten worden.

Nagels knippen hond; Waar moet je op letten?

De nagels van de hond hebben een andere vorm als onze nagels. Maar in feite is de anatomie ervan exact hetzelfde. Bij onze huisdieren loopt er door de nagel een ader heen, en deze stopt ongeveer halverwege de nagel.

Wanneer de nagels wit van kleur zijn, kan je deze ader vaak zien lopen, dit is het donkere gedeelte binnenin de nagel. Deze ader in de nagel van honden is te vergelijken met ons nagelbed: als onze nagel inscheurt in het nagelbed, gaat het bloeden. Bij de hond geldt dit ook.

Er loopt een ader tot ongeveer halverwege de nagel!

Er zijn bij de dierspeciaalzaak speciale kniptangen te koop om de nagels van je hond te knippen. Voor honden zijn er verschillende nagelknippers, waarbij die voor grotere honden sterker zijn en een grotere opening hebben.

Op de gebruiksaanwijzing staat altijd beschreven hoe de kniptang gebruikt dient te worden. Meestal wordt de kniptang over de nagel geschoven en druk je de knipper vervolgens in om de nagel af te knippen.

Je moet natuurlijk wel uitkijken dat de ader niet geraakt wordt. Want dat doet zeer en zorgt voor een kleine tot iets grotere bloeding. In het ergste geval moet de ader dicht gebrand worden om het bloeden te stoppen.

Je kan bij het knippen van de nagels beter de nagel met kleinere stukjes tegelijk knippen, dan dat je in één keer een groot stuk wegknipt. Op deze manier is de kans op bloeden veel kleiner.

De nagels van mijn hond breken snel af

nagels knippen hond niet nodigNormaal gesproken zijn de nagels van honden gewoon stevig en brokkelen ze niet snel af of breken ze niet zonder reden. Mocht dit wel vaker voorkomen bij je hond, kan je hier dure preparaten voor aanschaffen om de nagels sterker te maken. Voordat je besluit een preparaat aan de voeding toe te voegen, moet je dit wel overleggen met de dierenarts. Er kunnen dan kalktabletten voorgeschreven worden, maar soms adviseren dierenartsen ook om geur- en smaakloze gelatine aan de voeding toe te voegen.

De nagels van mijn hond bloeden snel

Soms kan het voorkomen dat de nagels van honden zonder reden gaan bloeden. Wanneer dit één keer gebeurt, is dit niet zo heel erg. Maar op het moment dat het vaker voorkomt dat de nagels zonder duidelijke oorzaak gaan bloeden, is het verstandig om even een bezoek te brengen aan de dierenarts. De dierenarts kan dan eens goed naar de nagels kijken en eventueel wat onderzoeken doen om te kijken of er een oorzaak van de bloedende nagels te vinden is. Sommige oorzaken zijn heel makkelijk met wat aanpassingen in de voeding te verhelpen.

Mijn hond wil zijn nagels niet laten knippen

Er zijn honden die het niet op prijs stellen als je hun nagels wilt knippen. Benader je hond altijd rustig en neem er ruim de tijd voor. Als je gaat haasten en stressen, zal jouw dier dit aanvoelen en al niet graag mee willen werken.

Mocht het knippen van de nagels echt niet lukken, kan je altijd de dierenarts om assistentie vragen. Dierenartsen hebben een ruime ervaring in het knippen van nagels, en kunnen dit klusje in een mum van tijd klaren.

Met een hond kan je ook nog naar een trimsalon gaan als je jouw hond niet mee wilt nemen naar de dierenarts.

Nagelverzorging van jongs af aan

Om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om bij honden al zo vroeg mogelijk te beginnen met een goede socialisatie. Laat de hond al in de vroege weken van hun leven wennen aan het feit dat mensen aan hun pootjes en nagels zitten, zodat ze dit als normaal gaan beschouwen.

Vraag ook aan andere mensen of ze de nagels en voetjes van jouw hond willen aanraken en betasten, zo is het voor het dier ook niet vreemd als iemand anders hun voeten aanraakt.

Deze training klinkt misschien overbodig, maar kan in de toekomst een hoop problemen voorkomen!

Wanneer nagels knippen hond hangt sterk af van of de nagels te lang zijn. Bij de meeste honden zullen ze gewoon slijten. Uitzondering hierop zijn de nagels die aan de bijklauwtjes groeien. Die zal je wel af en toe moeten knippen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen