Wat is de juiste hondenbench voor mijn hond?
09 maart 2017 

Wat is de juiste hondenbench voor mijn hond?

Een hondenbench voor de hond kan om verschillende redenen gebruikt worden. Mede afhankelijk van het doel waarom de bench gebruikt wordt, kunnen er andere eisen aan de bench worden gesteld. Maar waar moet je nu op letten bij het aanschaffen van een goede bench voor je hond?

Waarom moet de hond in de bench?

Allereerst zal je moeten bepalen waarom jouw hond in een bench moet. Vaak worden puppy’s in de bench gezet als de eigenaar niet thuis is of ligt te slapen. Dit om te voorkomen dat de nog niet zindelijke hond door het hele huis plast of kattenkwaad gaat uithalen.

Daarnaast kan een bench geschikt zijn voor honden die de neiging hebben om meubilair te slopen als de baas van huis is.

Maar er worden ook benches gebruikt in de auto, om de hond veilig te vervoeren. Verder kan een bench ook als slaapplaats dienen voor de hond (wel met het deurtje open) of als veilige haven waar de hond zich kan terugtrekken als hij met rust gelaten wilt worden.

Welke hondenbench is geschikt?

Je hebt verschillende soorten hondenbechen die voor verschillende doelen geschikt zijn.

Autobench

autobenchEen autobench voor in de auto mag kleiner van formaat zijn dan een bench die in huis neergezet wordt. Een autobench is bedoeld om de hond veilig van A naar B te vervoeren. En in geval van een ongeluk dat de hond niet door de auto geslingerd kan worden.

Stelregel voor een bench in de auto is dat de hond erin kan zitten zonder zijn hoofd te stoten en dat hij nog genoeg ruimte over heeft om zijn hoofd omhoog te doen. Het liefst moet de bench zo breed en lang zijn dat de hond erin kan liggen, met zijn voorpoten gestrekt. Ook moet het deurtje van de bench groot genoeg zijn dat de hond zonder bukken erin kan lopen.

Hondenbench in huis

Voor een bench in huis is het verstandig andere maten aan te houden. Dit omdat de hond hier vaak langer in de hondenbench verblijft.

De bench moet zo groot zijn, dat de hond er met gemak in kan staan en zijn hoofd nog omhoog kan gooien.

Qua breedte en lengte moet de hond er minimaal 1,5 keer in kunnen staan, waarbij de lengte berekend wordt van neus tot staartpunt. Meet de hond 60 centimeter, moet de bench dus minimaal 90 x 90 centimeter zijn, het liefst nog groter.

Van welk materiaal moet de bench gemaakt zijn?

Benches worden van verschillende materialen gemaakt. De meeste uitvoeringen worden uit metaal of plastic gemaakt. Voor kleinere honden is een plastic bench vaak voldoende, terwijl grotere hondenrassen vaak behoefte hebben aan een metalen bench (liefst wel met een plastic bodem). De keuze om metaal te nemen voor grotere honden, is omdat hun kaken sterker zijn en plastic sneller doorgebeten kan worden door de kracht die grote honden in hun bek hebben.

Let er daarnaast ook op hoeveel ruimte er tussen de gaten zit. Zeker bij puppy’s of kleine honden kan het erg gevaarlijk zijn als de ruimte tussen de spijlen te groot is. Ze kunnen dan klem komen te zitten met diverse verwondingen als gevolg, of ze kunnen zelfs komen te overlijden.

Sluiting van de bench

Als je een hondenbench gaat kopen, let dan ook op de manier waarop de bench afgesloten kan worden. Er zit namelijk verschil in de manieren van vergrendelen van de deuren. Een sterke hond kan bij sommige vergrendelconstructies zich uit de bench weten te wurmen, met alle gevolgen van dien.

Schoonmaken van de bench

hondenbenchBij de aanschaf van een hondenbench moet je ook kijken of de bench goed schoon te maken is. Als de bench die bedoeld is voor puppy’s die nog niet zindelijk zijn, is een plastic ondergrond met opstaande rand aan te raden. Let er hierbij wel goed op dat de plaat goed schoon te maken is. Want het is niet fijn en onhygiënisch als er poep- en plasresten achterblijven omdat de bench niet goed te reinigen is.

Waar zet je de bench neer?

Probeer de bench in een rustig hoekje van je woning neer te zetten, waar niet elk moment van de dag mensen langslopen. Je hond kan dan echt een veilige en rustige plek in de bench vinden.

Ook is het belangrijk om de hondenbench niet vlakbij een raam of deur te zetten. Dit in verband met mogelijke tocht waar de hond last van kan hebben. Wanneer de hond in de bench verblijft als je aan het werk bent, moet je er ook op letten dat de bench niet in de volle zon mag komen te staan. Hiermee voorkom je de kans op oververhitting van je hond.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen