Wanneer moet mijn pup naar de hondentrimsalon?
10 december 2016 

Wanneer moet mijn pup naar de hondentrimsalon?

Misschien hoeft je pup wel nooit naar de hondentrimsalon. Dat hangt namelijk sterk af van wat voor soort vacht hij heeft. En dat is weer ras-afhankelijk. Alle honden (en dus ook pups) kunnen in principe terecht bij de hondentrimsalon, maar niet voor elke hond is het een noodzaak.

Wel of niet naar de hondentrimsalon!

Naar de hondentrimsalon met Yorks Terrier pupVoor de meeste rashonden geldt dat zij nooit een bezoek aan de hondentrimsalon hoeven te brengen voor het verzorgen of onderhouden van de vacht. Maar bij sommige hondenrassen is het juist erg belangrijk dat de hond regelmatig een bezoek brengt aan de trimster. Anders kunnen er huidproblemen en problemen aan de vacht ontstaan.

Om te weten of jouw hond ook regelmatig naar de hondentrimsalon moet, is het goed om je te verdiepen in het ras. Op de site van de rasvereniging vind je daarvoor als het goed is de juiste informatie.

Maar ook wanneer je pup geen vacht heeft waarvoor een bezoek aan de hondentrimsalon nodig is, kan je daar wel terecht voor het laten wassen van de vacht. En een bezoek aan de hondentrimsalon kan ook bijdragen aan het socialiseren van je pup.

Maar welke tijd is nu het meest geschikt om te starten met het trimmen van je pup. Waar moet je nog meer rekening mee houden als je met je hond naar de hondentrimsalon gaat of wilt gaan?

Met een puppy naar de trimsalon

Wanneer een puppy tussen de 3 en 12 weken oud is, zit hij midden in de eerste socialisatieperiode. Tijdens deze periode laat je de pup aan alles wennen. Aangezien hij in deze leeftijdsperiode eerder nieuwsgierig dan bang of angstig zal zijn. Ook is het verstandig om een puppy in deze leeftijd in ieder geval één keer kennis te laten maken met de hondentrimsalon.

Een hele behandeling om de vacht te verzorgen en te trimmen is nog niet belangrijk. Het meest belangrijke aspect van dit bezoek aan de trimsalon is om de pup te laten ervaren hoe het is om op ‘de tafel’ te staan. En natuurlijk dat iemand met zijn vacht bezig is. Natuurlijk kan een pup zich nog niet erg lang concentreren, en zal hij al gauw weer weg willen om andere dingen te ondernemen. Daarom moet je een eerste kennismaking ook niet te lang laten duren.

Het belangrijkste voor je pup in de trimsalon

De belangrijkste dingen waar de pup tijdens het eerste bezoek aan de hondentrimsalon aan moet wennen, zijn geluiden. Vooral aan het geluid van de tondeuse en de föhn. De meeste hondentrimmers bieden deze kennismakingsbehandeling gratis aan. Of ze vragen hier een kleine vergoeding voor.

Benner Sennen pup naar de hondentrimsalonOok als jij een hond hebt waarbij het niet noodzakelijk is dat hij in de toekomst een trimsalon bezoekt, is het verstandig om toch eens op bezoek te gaan bij een trimsalon. Het kan toch zo zijn dat je op een gegeven moment besluit om toch naar de trimsalon te gaan met je hond. En dan is het fijn als de hond gewend is aan de geluiden. Of dat hij soms op zijn poten moet afstaan en dat iemand deze vasthoudt. Maar vooral ook dat mensen hem overal zonder problemen aan kunnen raken.

Nog een reden om de eerste keer je pup in een hondentrimsalon te laten wassen, is dat je zelf ervaring op kunt doen met het wassen van je hond. Want hoe schoon een hond ook op zichzelf kan zijn. Af en toe is hij echt wel aan een wasbeurt toe.

De eerste echte trim-behandeling van een puppy

Als je puppy zo’n 5 maanden oud is, is hij oud genoeg om de eerste ‘volledige’ behandeling te ondergaan in de trimsalon. Het uiteindelijke model kan er nog wel anders uitzien dan wanneer het om een volwassen hond gaat. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de vacht van een puppy een andere textuur en structuur heeft dan de vacht van volwassen honden.

Afhankelijk van het ras van je hond, zal daar ook een bepaalde frequentie bij horen wanneer je weer naar de hondentrimsalon zult moeten. De trimster zal je hierover ook goed kunnen adviseren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen