Hondensport: Leuk om samen met je hond sporten
28 februari 2017 

Hondensport: Leuk om samen met je hond sporten

Hondensport om lekker samen met je hond te sporten. Goed voor baas en hond. Zo blijf je allebei in topconditie.

Sporten is gezond voor je lichaam en geest, het is leuk en gezellig en het geeft na afloop veel voldoening. Maar als je de trotse eigenaar van een hond bent, is het natuurlijk helemaal leuk als je samen met je hond kunt sporten. Zo krijgt jij en je hond de beweging die jullie nodig hebben, jullie hebben een leuke tijd samen en de band tussen jou en jouw trouwe viervoeter wordt ook nog eens versterkt door het samen sporten.

Sporten is goed voor de gezondheid van je hond

hondensport geeft plezierDe meeste mensen die een hond hebben, laten de hond alleen een paar keer per dag een rondje uit. Vaak is dit ook alle beweging die de hond krijgt op een dag. Maar een hond die in het wild leeft (een wolf), of een zwerfhond, is vaak de hele dag in beweging. Je begrijpt dan ook wel dat een gemiddelde huishond veel minder beweging krijgt dan dat hij van nature nodig heeft.

Door samen met je hond te gaan sporten, krijgt jouw hond meer beweging. En beweging is goed voor zijn lichamelijke en geestelijke welzijn. Het bevordert de band tussen jou en je hond en je hebt bovendien een hoop plezier.

Welke hondensporten zijn er?

Er zijn vele soorten hondensport. Zo zijn er sporten zoals africhting en apporteren. Deze sporten zijn vooral bedoeld voor een type hond zoals waakhonden, politiehonden of honden die ‘prooien’ moeten ophalen voor hun baas.

frisbey als hondensportEen andere vorm van zo’n type hondensport is speuren. Dit is vooral bedoeld voor de speurhonden, waarbij de honden gebruik maken van hun zeer goede neus.

Naast bovengenoemde sporten zijn er ook sporten die je gewoon kan doen omdat je het leuk vindt om het samen met je hond te doen. Hierbij kan je denken aan behendigheid, gehoorzaamheid, dog dance of flyball.

Verder zijn er nog tig andere sporten die speciaal ontwikkeld zijn om samen met de hond te ondernemen.

Is mijn hond geschikt om samen mee te sporten?

hond geniet van hondensportIn principe is elke hond in staat om samen met zijn baas te sporten. Om de hondensport leuk te houden voor beide partijen, is het natuurlijk fijn als de hond de sport ook echt leuk vindt.

Een hond die eigenwijs is en graag zijn eigen weg gaat, zal het bij de hondensport gehoorzaamheid niet naar zijn zin hebben. En een wat angstige, timide hond zal erg ongelukkig worden wanneer hij de africhtingsport moet gaan doen.

Kijk dus vooral ook goed naar jouw hond en naar wat hij leuk vindt om te doen.

Daarnaast moet jij de hondensport waar jouw hond interesse in toont ook leuk vinden. Als je zelf niet van dansen houdt, dan is het niet slim om aan dog dance te gaan doen. Zelfs als jouw hond hier helemaal verliefd op is. De lol zal er voor jou dan snel af zijn, waardoor de sport gestaakt wordt.

Welke hondensport vindt mijn hond leuk?

hond flink laten trainenHeb je geen idee welke hondensport bij jou en jouw hond zou passen? Kijk dan eens op internet welke hondensporten er bij jou in de buurt gegeven worden. Bij de meeste sportscholen voor hondensport kan je een gratis proefles doen, of een les tegen gereduceerd tarief. Zo kan je kijken of de sport bij jullie past en of je er zin in hebt om je in te schrijven op de hondensportschool.

Op eigen houtje sporten met je hond

je eigen hondensportNiet iedereen vindt het fijn om op een hondensportschool les te krijgen om te sporten met zijn of haar hond. Dit hoeft ook niet. Je kan ook zelf een sport of een vorm van lichaamsbeweging bedenken om samen met je hond te ondernemen.

Als jouw hond van rennen houdt, kan je misschien samen met jouw hond gaan hardlopen. Of jij fietst, terwijl de hond naast jouw fiets aan het draven is.

Ook balspellen of spelletjes met een frisbee worden door veel honden gewaardeerd en kan een hoop plezier opleveren.

Bouw sporten met de hond langzaam op

Als jij en je hond net beginnen met het beoefenen van hondensport, moet je dit langzaam opbouwen. Het is niet logisch als je de eerste week al gelijk vijf uur per week gaat sporten. Jij zou dit zelf in de sportschool ook niet volhouden. En voor jouw hond geldt hetzelfde.

hond heeft er lol aanWanneer jij of je hond te snel gaat, kan dit blessures opleveren met alle gevolgen van dien. Je kan de sport beter één tot twee keer in de week doen. En als dit goed gaat kan je het altijd uitbreiden met een extra dag of een langere sportsessie per keer.

Honden kunnen niet praten en daarmee ook niet zeggen hoe ze zich voelen en of ze de sport leuk vinden. Daarom is het belangrijk om goed naar je hond te blijven kijken. Probeer zijn lichaamstaal te lezen.

Bij warm weer moet je bijvoorbeeld ook opletten dat je hond niet oververhit raakt en dat hij voldoende drinkt.

Honden zijn doorzetters en geven vaak pas laat aan dat ze ergens last van hebben. Sommige honden gaan zelfs zo ver in hun enthousiasme en sport, dat ze pas stoppen als het eigenlijk al te laat is.

Daarnaast kan je aan de lichaamstaal en houding van jouw hond ook merken of de sport leuk is.

Merk je dat jouw hond graag meer wil, of dat de sport hem begint te vervelen? Dan kan je kijken of er een hoger niveau is, zodat er voor jou en je hond meer uitdaging is.

Je kan natuurlijk ook zelf extra spelregels bedenken of de lat hoger leggen. Op die manier blijft het hondensporten voor jou en je hond leuk en interessant.

Over de schrijver
Reactie plaatsen