Hondenspeelgoed voor je hond zelf maken!
08 november 2016 

Hondenspeelgoed voor je hond zelf maken!

Als hondeneigenaar weet je vast wel hoe leuk jouw hond het vindt om te spelen. In dierenwinkels en –webshops zijn vele soorten en maten hondenspeelgoed te vinden, maar jij weet als enige wat jouw hond écht leuk vindt.

Ook kan hondenspeelgoed soms best duur zijn en is goedkoper hondenspeelgoed vaak van slechte kwaliteit en kan zelfs giftige of gevaarlijke onderdelen bevatten. Daarom kan je ook zelf speelgoed voor je hond maken. Het is ten eerste goedkoop, daarnaast is het een leuke bezigheid om te doen, en je bent meteen je oude spullen aan het recyclen. Zelf speelgoed maken voor je hond is dus goed voor je portemonnee en ook voor het milieu!

Waarvan kan je hondenspeelgoed maken

Er zijn meerdere materialen waar je zelf hondenspeelgoed van kunt maken, en dit hoeft helemaal niet veel te kosten. Ook heb je de meeste spullen vaak al in huis om het speelgoed voor je hond zelf te maken. Een hond kijkt niet naar een prijskaartje die aan zijn speelgoed hangt. Voor je hond is het belangrijk dat het leuk speelgoed is waar hij lekker mee kan spelen! Hondenspeelgoed kan je bijvoorbeeld maken van oude kleding die je zelf niet meer draagt.

Wat kost het zelf speelgoed maken voor je hond?

Als je zelf speelgoed voor je hond wilt maken, kan je dit zo duur maken als je zelf wilt. Om een flosstouw te maken kan je dure stof kopen op de markt of bij een gespecialiseerde winkel, maar je kan hiervoor ook oude kleding of een oud fleecedeken voor gebruiken. Zeker als je spullen gebruikt die je nog hebt liggen, zoals oude kleding of dekens, is het goedkoop en je houdt je bovendien nog bezig met recycling ook.

Welk hondenspeelgoed kan je zelf maken?

In principe kan je al het speelgoed van je hond zelf maken, afhankelijk van de materialen die je nog in huis hebt liggen, of die je ervoor aan wilt schaffen. Ook is het bij het zelf maken van hondenspeelgoed natuurlijk belangrijk dat jouw hond het speelgoed leuk vindt. Je kan bijvoorbeeld een flosstouw, een hondenpuzzel of een denkspelletje heel gemakkelijk zelf maken.

Zelf een flosstouw voor je hond maken

hondenspeelgoed, zelf flostouw makenVeel honden houden ervan om te spelen met een flosstouw. Om het flosstouw te maken heb je een stevige stof nodig, zoals een oude spijkerbroek, een oud fleecedeken of bijvoorbeeld een badhanddoek. Als je wilt kan je ook in de winkel of op de markt stevige stof kopen.

Knip van de stof meerdere repen, knoop deze aan het begin aan elkaar en start met vlechten. Aan het eind van de vlecht leg je er weer een knoop in. Je kan de uiteinden wat bijwerken met een schaar, zodat het speelgoed er wat netter uit ziet.

De beste manier om het touw te knopen is om de scooby-doo techniek te gebruiken. Deze techniek was een aantal jaren geleden erg populair waarbij je armbandjes en kettingen kon maken van felgekleurde plastic touwtjes. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden met technieken om dit te vlechten.

Als variatie op het standaard flosstouw, kan je ook een bijtring of een balletje met gaten kopen en dit aan het touw bevestigen.

Zelf concentratiespelletjes maken voor je hond

Als jouw hond graag mentaal bezig is, of meer geestelijke prikkeling nodig heeft, kan je al met een lege fles frisdrank een erg leuk spelletje maken. Maak in de dop van de fles een gaatje, waar de favoriete hondensnoepjes van je hond net doorheen passen. Het gaatje kan je bijvoorbeeld maken met een mes of schaar.

Geef de fles met een paar snoepjes erin aan je hond. Je hond zal op deze manier geestelijk geprikkeld worden om de snoepjes uit de fles te krijgen. Belangrijk is wel om je hond nooit alleen te laten met de plastic fles. De kans bestaat namelijk dat jouw hond de fles stuk bijt, en dat kan ernstige gevolgen hebben. Als je ziet dat de hond klaar is met spelen, of als de snoepjes op zijn, haal je de fles weer weg. Ook als je ziet dat de fles kapot begint te gaan, is het belangrijk de fles weer weg te halen.

Zelf een grabbelton maken voor je hond

Vind je het niet erg als je hond af en toe flinke rommel maakt? Dan is een grabbelton maken voor je trouwe viervoeter een leuk idee. Om de grabbelton te maken heb je een kartonnen doos vol met proppen krantenpapier nodig. Strooi een aantal brokjes of hondensnoepjes door de doos heen, en je hond mag zoeken naar de brokken.

Zelf een slingerbal maken voor je hond

hondenspeelgoed slingerbal

Het enige dat je nodig hebt om een slingerbal voor je hond te maken, is een oude sok en een tennisbal. Stop de tennisbal in de sok en knoop de sok vervolgens goed dicht. Wanneer je hond buiten los mag lopen, kan je de sok met tennisbal weggooien. Je hond kan er achteraan rennen en de bal weer terugbrengen.

Wat is jouw tip voor zelfgemaakt Hondenspeelgoed?

Maak jij ook je eigen hondenspeelgoed, of heb je nog een leuke tip? Laat dat dan hieronder zeker een weten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen