De Zweedse Elandhond is een prachtig hondenras uit Zweden, welke werd gebruikt als sledehond en jachthond op onder andere elanden. In dit artikel lees je alles over dit prachtige dier, van geschiedenis tot uiterlijke kenmerken, van karakter tot gebruiksmogelijkheden en overige informatie.
Andere benamingen Zweedse Elandhond
De Zweedse elandhond staat ook bekend onder de volgende namen:
Jämthund
Swedish elkhound
Geschiedenis
De Zweedse Elandhond is een zeer oud hondenras en komt oorspronkelijk uit Zweden, specifiek uit het landschap Jämtland.
Uiterlijk van de Zweedse Elandhond
Het zijn grote en sterke honden, met voor teven een minimale schofthoogte van 56 centimeter, reuen zijn minimaal 61 centimeter hoog.
Zweedse elandhonden zijn vaak grijs, maar ook andere kleuren en kleurpatronen komen voor bij dit ras. De wangen zijn vaak lichtgrijs of roomkleurig.
De vacht is hard en heeft weinig tot geen verzorging nodig. Het is vaak voldoende om tijdens de ruiperiode om de dag een borstel over de vacht te halen. De vacht is overvloedig, hij lijkt dus breder en groter dan hij daadwerkelijk is. De kraag is mooi vol, evenals de staart. Door de dikke vacht kan hij goed tegen koud en slecht weer.
De Zweedse Elandhond is grof gebouwd, heeft brede poten en een grote kop.
De ogen zijn erg klein en vaak bruin van kleur. De oogopening is ovaalachtig en in de ogen ligt een rustige blik.
De staart is hoog aangezet en wordt vaak in een pluim over de rug gedragen.
Ze hebben een statig aanzien, met oren die recht overeind staan en hoog op de kop gedragen worden. Ook zijn de oren spits en beweeglijk.
Het gewicht ligt tussen de 29 en 31 kilogram en ze bereiken een leeftijd van 12 tot 13.
Ze hebben een grote, rechthoekige bouw en ze zijn droog, krachtig, gedrongen en goed opgericht. Bovendien zijn ze beweeglijk en hebben ze een zeer goed uithoudingsvermogen.
Het hoofd is droog, langgerekt en vrij breed tussen de oren. De schedel is enigszins gewelfd met een matig uitgesproken stop, de wangen zijn vlak. De voorsnuit is krachtig en de afstand tussen neus en stop is iets korter dan de afstand tussen stop en achterhoofdsknobbel. De lippen zijn droog, neusrug recht en de neusspiegel zwart. Ze hebben altijd een schaargebit. De hals is lang, droog en krachtig.
De lendenpartij is krachtig en de croupe breed. De botten zijn goed, de voorbenen droog en recht. Schouders zijn lang en liggen goed naar achteren. De hoeking van de achterbenen is duidelijk aanwezig en evenwijdig. De voeten zijn krachtig, ovaalachtig en naar voren gericht, waarbij de tenen goed gesloten zijn.
Karakter Zweedse Elandhond
Het karakter van de Zweedse Elandhond is zeer evenwichtig. Het zijn moedige en intelligente dieren. Bovendien leren ze snel en zijn ze leergierig. Zeker als je graag wilt gaan werken met een hond en dit dier veel dingen wilt leren, is de Zweedse Elandhond geschikt. Ook houden ze erg veel van beweging en vinden het fijn als ze samen met de baas op pad kunnen gaan. Als ze hun energie niet voldoende kwijt kunnen, kunnen ze erg vervelend worden en uit verveling en/of protest meubels gaan slopen en ongehoorzaam gedrag vertonen.
Zweedse Elandhonden hebben een goed karakter en zijn graag bij de baas, ze leren ook veel van hem. Jagen vinden ze, erg fijn en ze hebben een uitstekend jachtinstinct, dat zich vanaf een maand of negen ontwikkelt. Ondanks hun jachtinstinct kunnen zij zeer goed samen met kinderen en houden ze van spelen, ook met kleine kinderen gaat dit altijd goed.
Ondanks hun jachtinstinct zijn het prima honden om in de stad te houden, mits ze ruim voldoende beweging krijgen.
Gebruiksmogelijkheden
De Jämthund werd vroeger vooral ingezet als jachthond en sledehond, maar tegenwoordig wordt deze hond ook gehouden als huisdier en gezelschapshond. Als jachthond wordt hij vaak gebruikt om te jagen op onder andere elanden, beren, lynxen en bosvogels. Ze zijn hier ook gek op en gaan graag, samen met de baas, op jacht. Bovendien is de Zweedse Elandhond ook geliefd als waakhond.
Overige informatie
De Jämthund wordt gezien als het nationale hondenras van Zweden.
Zweedse Elandhonden vallen bij de FCI in rasgroep 5: keeshonden en oertypen, sectie Scandinavische jachthonden.
De honden worden vooral in Zweden waargenomen. Buiten het Scandinavische land komt de Jämthund niet tot nauwelijks voor.
Het gangenwerk van de Zweedse elandhond is krachtig, vrij en de lengte van de passen is goed.
Meer informatie over de Zweedse Elandhond of andere hondenrassen uit Scandinavië, vind je bij Scandia Rasvereniging.