Yorkshire Terriër, Weet waar je aan begint!

Yorkshire Terriër, Weet waar je aan begint!

De Yorkshire Terriër is een klein, fel hondenras en komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. In deze tekst lees je alles over dit leuke hondje, van geschiedenis tot uiterlijke kenmerken, van karakter tot gebruiksmogelijkheden en dergelijke.

Andere benamingen

De Yorkshire Terriër staat ook bekend onder de volgende benamingen:
  • York
  • Yorkie
  • Yorkshire

Geschiedenis van de Yorkshire Terriër

De geschiedenis van de Yorkshire Terriër start in de negentiende eeuw, toen Schotse textielarbeiders hun honden meenamen naar hun werk. Hun Terriërs werden gekruist met plaatselijke honden, waarbij ook honden van de volgende rassen zaten: Clydesdale Terriër, Paisley Terriër en de Cairn Terriër.

Nadat deze rassen gekruist waren, is er een eenduidige hond ontstaan met een gelijkmatig uiterlijk en karakter. Men is met deze hond verder gaan fokken: de Yorkshire Terriër. De Yorkshire begon dus eigenlijk als “bedrijfsongeval”, maar dan met een goede afloop.

Uiterlijke kenmerken

Yorkshire Terriër uiterlijke kenmerkenDe Yorkshire Terriër is een hondje met een lange, gladharige vacht die gelijkmatig over beide lichaamshelften verdeeld is, met een scheiding die van de neus tot de staart loopt.

Het ras is zeer compact, welgevormd en loopt met zijn hoofd omhoog, waardoor hij een zeer gewichtige uitstraling heeft.

Het lichaam is goed geproportioneerd. Het maximale gewicht van de York is 3,1 kilo. Er is geen minimumgewicht. Ze mogen maximaal 25 centimeter hoog worden.

De schedel is vrij klein en vlak, waarbij hij niet te rond of te zwaar mag zijn. De neus is zwart en de voorsnuit mag niet te lang zijn volgens de rasstandaard.

Het schaargebit is regelmatig, compleet en perfect waarbij de tanden loodrecht in de kaak staan.

De ogen zijn middelmatig groot, donker van kleur, waarin een levendige en schrandere uitdrukking ligt. De oogleden moeten donker zijn.

Yorkshire Terriërs hebben oren die een driehoekige vorm hebben, bovendien zijn ze klein en staan ze rechtop. Er moet hier kort haar op zitten en de vachtkleur is een warme kleur tan.

De hals is van een goede lengte, het lichaam is compact, de rug recht, de lendenen goed en de ribwelving is gematigd. De staart werd (en wordt soms nog) volgens de rasstandaard gecoupeerd In Nederland - en de meeste andere Europese landen - is couperen tegenwoordig gelukkig verboden.

De staart is van gemiddelde lengte met een overvloedige, donkerblauwe beharing. De kleur is donkerder dan die op de rest van het lichaam, vooral op het uiteinde van de staart. De staart wordt iets hoger dan het lichaam gedragen en moet zo recht mogelijk zijn.

De benen zijn volkomen recht, harig en hebben een goudkleurige tankleur, aan de punten is het haar lichter. De hoeking van het kniegewricht is matig, de voeten zijn rond en de nagels dienen zwart te zijn.

De vacht is op het lichaam gemiddeld lang, perfect glad, glanzend met een zijdeachtige structuur. De vacht mag nooit wollig zijn.

De baard is warm, met een warm gouden tankleur, aan de zijkant van het hoofd, bij de ooraanzet en op de voorsnuit is de kleur donkerder en moet het haar erg lang zijn.

De tankleur van het hoofd mag niet doorlopen in de hals en geen roetkleurige of donkere haren bevatten. De kleur van de rest van het lichaam (vanaf de hals) is donker staalblauw. Andere kleuren mogen niet voorkomen.

Karakter

Yorkshire Terriër liggendHet karakter van de York is gelijkmatig, alert, intelligent en pittig. Bovendien zijn ze erg waaks en blaffen ze veel. Ze zijn erg sociaal naar andere honden toe en behoorlijk trouw aan de baas.

Ze zijn lief, zowel naar volwassenen als naar kleine kinderen, maar ze kunnen snel dominant worden over de kinderen. De York wil graag de baas zijn. Het feit dat Yorkies vroeger op ratten hebben gejaagd, zit nog steeds in het felle karakter. Het is veel gezien dat de York vrij agressief is, zeer snel en niet moe te krijgen.

Verder is de Yorkshire Terriër temperamentvol, aanhankelijk, moedig, slim en een goede waker.

Gebruiksmogelijkheden

Vroeger werd de Yorkshire Terriër vooral gebruikt als rattenjager, maar daar wordt hij nu niet meer voor ingezet. Nu is de York alleen nog als showhond, gezinshond, huishond en gezelschapshond geliefd.

Overige informatie

Yorkshire Terriër pupAls de Yorkshire Terriër beweegt, is de beweging vrij, goed uitgrijpend en met behoud van een rechte boven belijning.

De vacht van de Yorkshire Terriër moet elke dag geborsteld worden. Hij heeft een zeer consequente opvoeding nodig, al vanaf het moment dat hij kan lopen.

Meer weten over de Yorkshire Terriër? Neem dan eens contact op met de Yorkshire Terriër vereniging of kijk eens op de clubpagina op facebook.
mga@home.nl
Door

mga@home.nl

op 24 Mar 2020

Heb zo een geweldige hondjes.

Reactie plaatsen