Whippet, Van vechthond tot racehond!

Whippet, Van vechthond tot racehond!

te houden. In dit artikel lees je alles over de geschiedenis, uiterlijke kenmerken, gebruiksmogelijkheden en het karakter van de Whippet.

Andere benamingen

De Whippet staat ook bekend onder de volgende namen:
  • Snapdog
  • Kleine Greyhound
  • Miniature Greyhound

Geschiedenis van de Whippet

Op oude afbeeldingen die gevonden zijn, is gebleken dat er al duizenden jaren windhonden worden gebruikt als zichtjager. Rond 1600 werd het woord "whippet" voor het eerst gebruikt, wat "kleine hond" betekende.

WhippetZo'n 150 jaar later, in 1841 werd er met een Whippet een kruising tussen een Greyhound en een Spaniël bedoeld. Toch wordt met deze beide termen geen Whippet bedoeld zoals wij die vandaag de dag kennen. De Whippet van nu is een relatief jong ras dat uit kruisingen bestaat tussen windhonden en terriërs.

Ze werden door mijnwerkers en fabriekswerkers uit Noord-Engeland gefokt en hadden ook wel de naam 'snapdog'. De naam 'snap' komt van het Engelse werkwoord 'to snap', wat zoveel betekent als: snauwen, happen. Deze bijnaam verkregen ze doordat ze razendsnel konden uitvallen naar andere honden en deze honden ernstig konden verwonden.

In 1835 kwam er in Engeland echter een verbod op gevechten tussen honden, beren en stieren en in 1850 werden deze wedstrijden voor de laatste keer gespeeld.

Van vechthond naar hondenrennen


Omdat de eigenaren van Whippets een andere bezigheid met hun hond zochten, ontstond er een nieuwe sport: 'snapdog coursing'. Deze sport werd in korte tijd zeer populair. De honden moesten in een afgesloten ruimte jagen op een rat of konijn. De winnende hond was de hond die het konijn ving en doodde.

Ondertussen Whippet zittendwerd er door de omstanders gewed op welke hond het konijn zou grijpen. De eigenaar van de winnende hond kreeg al het geld van de weddenschap.

Uit oude gegevens is gebleken dat sommige Whippets wel dertig wedstrijden per dag deden in de arena. Eigenaren van Whippets waren zeer gebaat bij de snelheid, felheid en het uithoudingsvermogen van hun honden. Hier werden ze dan ook op gefokt. Uiteindelijk werd ook deze vorm van vermaak verboden in Engeland, waarna men startte met het racen.

De eerste vorm van racen die bedacht werd en waar Whippets voor werden ingezet, was het 'rag racing'. De Whippets werden bij de start bij kop en staart vastgehouden door de starter (slipper). Zodra het startschot klonk, werd de hond zo ver mogelijk gelanceerd met een grote zwaai, in de richting van de finish. Op de finishlijn stond de eigenaar de hond op te wachten met een lap 'rag'. De hond moest bij de finish de rag vastpakken, waarna de eigenaar hem ermee rondzwaaide om de snelheid op te vangen. Door deze tak van sport, wat erg veel gelijkenissen met de paardenrennen vertoonde, werd de Whippet ook wel het racepaard van de armen genoemd.

Uiterlijke kenmerken

Dit prachtige hondenras is een handzame huishond die niet al te groot van formaat is. Hij is atletisch gebouwd en heeft een zachte, glanzende vacht die weinig onderhoud nodig heeft. Reuen hebben een schofthoogte van 47-51 centimeter, teefjes zijn wat kleiner en meten 44-47 centimeter.

De vacht is fijn, kort en dicht en iedere kleur en kleurcombinatie is toegestaan. De vachtverzorging kost weinig tijd, aangezien de vacht zeer kort is. Een tot twee keer per week een korte borstelbeurt is vaak voldoende.

Whippet met jasjeMaar doordat de vacht zo kort is, zijn Whippets wel gevoeliger voor (extreme) kou en warmte. Het is dan ook geen overbodige luxe om de hond een jasje aan te trekken in de winter. Ze liggen graag op een warm plekje, bijvoorbeeld in bed of op een bank/stoel waar lekkere kussens liggen.

De Whippet is een combinatie van spierkracht en sterkte met een sierlijke, elegante belijning. Ze zijn gebouwd voor snelheid en werk (de jacht). De schedel is lang en droog, van boven vlak, naar de neus toe is hij smaller en tussen de ogen is de schedel tamelijk breed. De stop is licht, de neus zwart bij een zwarte vacht, blauwachtig bij een blauwe vacht, leverkleurig bij een leverkleurige vacht enzovoort.

De kaken zijn sterk, krachtig en scherp gesneden. Het schaargebit is volledig en perfect. De ogen zijn ovaal, helder en hebben een zeer wakkere uitdrukking. De oren zijn roosvormig, klein en fijn. De hals is lang, sterk en sierlijk gebogen. Er ligt een sierlijke welving over de lendenen, maar dit mag nooit gebocheld zijn. De rug is breed, goed gespierd, stevig en iets lang. Lendenen geven de indruk van kracht en vermogen. De borst is zeer diep, duidelijk belijnd en de ribben goed gewelfd.

De buik is duidelijk opgetrokken en op de staart mag geen bevedering voorkomen. De staart is lang en wordt geleidelijk aan dunner. De voorbenen zijn recht, de schouders schuin geplaatst en gespierd. Het schouderblad loopt tot aan de bovenkant van de wervelkolom en tekent duidelijk af.

De ellebogen zijn goed onder het lichaam geplaatst en de middenvoet is sterk en heeft een lichte vering. Whippets hebben een sterke, krachtige achterhand met een goed gehoekte knie. De voeten zijn welgevormd, goed ingesneden tussen de tenen en de kootjes zijn goed gebogen. Hun voetzolen zijn dik en sterk.

Karakter van de Whippet

De Whippet is een lieve en handzame hond, die graag bij mensen in de buurt is. Ze zijn intelligent, hebben een behoorlijk eigen wil, hebben veel enthousiasme tijdens een wandeling. Als ze voldoende beweging buitenshuis krijgen in de vorm van een wandeling of hondensport, zijn deze honden erg rustig in huis en liggen ze regelmatig te slapen.

Met huisdieren als katten en konijnen kunnen ze goed samenleven, mits ze met deze dieren opgegroeid zijn. Komen zij pas later in aanraking met de nieuwe huisgenoot (kat of konijn), dan zal hierop zeker gejaagd gaan worden. Verder zijn Whippets erg lief voor kinderen.

De honden hebben vrij veel beweging nodig en zodra de omstandigheden het toelaten, is het verstandig om de hond los te laten en met hem een balspel of een apporteerspel te doen. Zo kan hij zijn energie kwijt en is hij lekker aan het spelen.

Gebruiksmogelijkheden

De Whippet is een veelzijdige hond die onder andere gebruikt wordt als jachthond, tentoonstellingshond, voor renwedstrijden en coursings (wedstrijden waar het natuurlijke jachtgedrag tot uiting komt).

Verder zijn het geschikte honden voor in huis, als gezelschapshond en als gezinshond. Het zijn geen kennelhonden, daar zij graag tot het gezin behoren en liever niet alleen zijn.

Overige informatie

Als je een Whippet hebt, moet je deze nooit laten uitlaten door (jouw) kleine kinderen. Als hij namelijk bij het uitlaten de kleinste beweging waarneemt, zal zijn jachtinstinct aangewakkerd worden en begint de jacht. Kinderen hebben vaak niet de kracht en het overwicht om de hond te stoppen en hem van zijn plan af te brengen. Dit kan voor grote ongelukken zorgen.

De Whippet is een echte zichtjager, wat inhoudt dat hij vooral jaagt met zijn zicht. Alles wat hij (snel) ziet bewegen, is een prooi en hij gaat direct de aanval inzetten door erop te gaan jagen. Indien je hond tijdens het loslopen met een wandeling toch verdwenen is en achter een prooi aan gaat, wacht dan op de plek waar hij is verdwenen, roep hem en hij zal vanzelf weer terugkomen als de 'jacht' voorbij is.

Het gangwerk van de Whippet is volledig vrij met lange, gemakkelijke passen. Tijdens het bewegen is er behoud van de bovenbelijning. De voorbenen worden ruim naar voren gebracht, bewegen laag over de grond en de achterbenen worden goed onder het lichaam gebracht waardoor er een grote stuwkracht ontstaat. De bewegingen van de Whippet zijn nooit houterig, steppend, kort of trippelend.

Whippets worden door de FCI ingedeeld in de tiende rasgroep: Windhonden, derde sectie: Kortharige windhonden zonder werkproef.

Meer weten over de Whippet? Bezoek dan eens de website van de Nederlandse Whippet Club!
Reactie plaatsen