West highland white terriër

West highland white terriër

De West Highland white terriër is een prachtig, wit, klein hondenras uit Schotland. In dit artikel lees je alles over deze mooie terriër, van geschiedenis tot uiterlijke kenmerken, van karakter tot aan gebruiksmogelijkheden.

Andere benamingen

De West Highland white terriër staat ook bekend onder de naam Westie

West highland white terriërGeschiedenis

De West Highland white terriër is ontstaan in de westelijke Highlands van Schotland. Hier leefden ze in een ruw en rotsachtig landschap die vaak onbegaanbaar was of zeer moeilijk toegankelijk. De Westie werd in deze gebieden ingezet als jachthond op vossen, wilde katten, dassen en otters. Het redelijk felle karakter van de hond zorgde ervoor dat hij zeer geschikt was voor de jacht: hij liet zich niet snel wegjagen door de prooien.

Eeuwenlang werd de Westie vooral gefokt als gebruikshond: zijn eigenschappen om te jagen waren belangrijker dan een uniform karakter of uiterlijk. In 1839 is een schilderij gevonden in Engeland waarop de Westie wordt afgebeeld zoals hij er nu uit ziet. Er wordt dan ook vermoed dat hij rond die periode zijn huidige uiterlijk begon te verkrijgen. Hij vindt zijn oorsprong in de regionale terriërs en de Roneneath terriër, Cairn terriër, de Skye terriër en de Poltalloch, Aberdeen en de Schotse terriër. Mogelijk hebben ook nog andere hondenrassen invloed gehad op dit bijzondere hondenras.

Uiterlijke kenmerken West highland white terriër

West highland white terriërDe West Highland white terriër is een prachtig hondenras met een krachtige bouw, diepe borstkas, een rechte rug en een krachtige voor- en achterhand. Ook de benen zijn zeer gespierd. Als je naar het hondje kijkt zie je een combinatie van kracht en behendigheid. Ze bereiken een schofthoogte van ongeveer 28 centimeter en een gewicht tussen de 7 en 8 kilogram.

De afstand tussen de achterhoofdsknobbel en de stop is iets groter dan de afstand tussen de stop en voorsnuit. Het hoofd van een West Highland is bedekt met dicht haar en het hoofd wordt onder een rechte hoek gedragen. De schedel is licht gewelfd, de stop is duidelijk aanwezig en er is een lichte groef tussen de ogen waarneembaar. Zijn neus is zwart en tamelijk groot, kaken zijn sterk en gelijk. Het gebit is regelmatig en dient een schaargebit te zijn. De ogen staan ver uit elkaar, zijn middelgroot van formaat en de kleur moet zo donker mogelijk zijn. Wel moet de pupil te onderscheiden zijn van de iris. De wenkbrauwbogen zijn zwaar. Oren klein, rechtopstaand en eindigen in een scherpe punt. Het haar op de oren is kort en glad. De hals van de Westie is van een goede lengte, is gespierd en de schouders staan fraai en zijn mooi schuin geplaatst.

Het lichaam van een West Highland white terriër is compact met een rechte rug, brede en sterke lendenen, en een diepe borst. De ribben dienen goed gewelfd te zijn en de staart is bedekt met hard haar, zonder bevedering en bereikt een lengte van 13 tot 15 centimeter. Hun staart dient zo recht mogelijk te zijn. Voorbenen zijn kort, bespierd, recht en bedekt met kort, glad haar. De voorvoet is groter dan de achtervoet, rond en sterk. De voetzool is dik met kort haar, de onderzijde van de voetzool en de nagels dienen volgens de rasstandaard een zwarte kleur te hebben. De achterhand is sterk en gespierd en de achterbenen kort, pezig en eveneens gespierd. De knieën moeten goed gebogen zijn.

De vacht is dubbel, waarbij de ondervacht kort, zacht en dik is. De bovenvacht bestaat uit hard haar met een lengte van vijf centimeter. Er mogen geen krullen in de vacht aanwezig zijn: deze moet geheel stijl zijn. De vachtkleur is altijd wit, andere kleuren zijn niet toegestaan.

Karakter West highland white terriër

Westies zijn klein, actief, kranig en gehard met een groot gevoel voor eigenwaarde. Ook zijn ze oplettend, vrolijk, moedig, zelfbewust en vriendelijk. Het is een levendig hondje met een speels, onverschrokken en waaks karakter. Bezoek wordt altijd aangekondigd. Ze zijn erg slim en vindingrijk, en zullen snel doorhebben hoe ze hun baas een "loer" kunnen draaien. Bovendien zijn ze erg trouw aan hun baas en gaan ze voor hun eigenaar door het vuur. Het is een echte allemansvriend die graag bij mensen in de buurt is. Vreemden zullen in het begin wat voorzichtig benaderd worden, maar dit is vaak na een paar minuten al over.

De West Highland white terriër heeft een consequente opvoeding nodig. Ze kunnen goed met soortgenoten omgaan en het is een heerlijke speelkameraad voor kinderen. Ze zijn dol op stoeien, ravotten en balspelletjes. Ze hebben de neiging om te gaan graven in de tuin, dus hier moet wel op gelet worden als eigenaar.

Gebruiksmogelijkheden

West highland white terriërWest Highlands werden oorspronkelijk gebruikt als jachthond, maar tegenwoordig wordt hij ook wel gebruikt als showhond, tentoonstellingshond, gezelschapshond en huishond. Ook als waakhond en erfhond doet hij het zeer goed. Doordat ze altijd gejaagd hebben - en dit nog steeds in hun 'ingebakken' is - hebben ze een zeer goed uithoudingsvermogen.

Overige informatie

De FCI heeft de Westie ingedeeld in rasgroep 3: terriërs, sectie 2: kleine terriërs zonder werkproef.

Het gangwerk van de West Highland white terriër is vrij, recht en gemakkelijk. De voorbenen bewegen vanuit de schouder vrij naar voren, het gangwerk van de achterpoten is vrij en krachtig. De sprongen dienen goed onder het lichaam geplaatst te worden, waardoor een goede stuwkracht vanuit de achterhand ontstaat.

De Westie heeft ook een eigen vereniging.
Reactie plaatsen