Welsh Terriër

De Welsh Terriër is een prachtige hond die gefokt is voor de jacht en komt oorspronkelijk uit Wales. In dit artikel lees je alles over dit hondenras, van uiterlijke kenmerken tot karakter, van geschiedenis tot gebruiksmogelijkheden en overige informatie.

Welsh Terriër

Andere benamingen voor de Welsh Terriër

De Welsh Terriër staat ook bekend onder de volgende namen:
  • Old English terriër
  • Black and Tan Roughhaired terriër

Geschiedenis

De Welsh Terriër is gefokt door de Welshmen, de oorspronkelijke bewoners van Wales. Deze mensen hadden een grote voorliefde voor de jacht en het wild werd (op)gejaagd door terriërs met een zeer moedig karakter. Door de geïsoleerde ligging van de streek waar de Welshmen woonden, is de Welsh Terriër van begin af aan zeer raszuiver gefokt. De precieze oorsprong van de Welsh is wat onduidelijk, aangezien er in het begin geen registratie van honden plaatsvond en er ook nog geen stambomen aanwezig waren.

In 1884 werd de eerste Black and Tan Roughhaired terriër voor het eerst op een show gedemonstreerd. Deze teef is het voorbeeld geweest van de Welsh die wij vandaag de dag kennen: een hond met een moderne belijning, een mooi en lang hoofd, kleine, donkere ogen met een goede vacht en vachtkleur. De hond die op de tentoonstelling aanwezig was, was zeer evenwichtig gebouwd en beschikte over zeer goede gangen.

In de loop der jaren zijn enkele Foxterriërs ingekruist om het uiterlijk meer te ontwikkelen. In 1891 werd de eerste Welsh in Nederland geshowd en vanaf dat moment werd het ras ook mondjesmaat in Nederland gefokt. Tussen 1918 en 1930 waren Welsh terriërs zeer zeldzaam in Nederland, maar daarna werden er meer exemplaren gezien. Momenteel zijn er een handvol fokkers in Nederland die dit prachtige ras fokken.

Uiterlijke kenmerken Welsh Terriër

Het werkterrein van de Welsh Terriër in Wales bestaat uit gigantische keien, lange gangen en diepe holen. De Old English terriër is hier dan ook op gebouwd. Bijzonder aan deze rashond is dat de dieren niet verharen, mits zij regelmatig getrimd, gekapt en geborsteld worden. De borstelbeurt dient twee- tot driemaal per week te gebeuren, een trimbeurt is eens in de zes maanden voldoende. De vacht is waterafstotend.

Deze honden tonen qua uiterlijk veel overeenkomsten met de Airedale terriër, maar ze zijn kleiner. De dieren zijn compact, middelgroot van formaat en erg uitgebalanceerd. De vacht heeft een zwarte en roodbruine (tan) kleur, ze bereiken een schofthoogte van 39 centimeter en wegen ongeveer 9 kilogram. De ondervacht isoleert, de twee kleuren dienen in vlekken over het lichaam verspreid te zijn. In een enkel geval is een witte vlek op de borst toegestaan.

Het zijn ruigharige honden met een robuuste uitstraling. De schedel is vlak, de kaken zijn droog en krachtig en de stop is onduidelijk. De voorsnuit is tamelijk lang en de neusspiegel dient zwart te zijn. De ogen zijn klein, ovaal en liggen diep. Ook zijn de ogen donker van kleur en hebben zij een onverschrokken en levendige uitdrukking erin liggen. De oren hebben een typische V-vorm, zijn klein en hangen naast het hoofd. Het gebit mag enkel een schaargebit zijn.

De hals is middelmatig lang, grof en licht gewelfd. De rug is kort, de borstkas is diep en matig breed. Lendenen zijn krachtig en de ledematen lang. schouders zijn goed naar achteren geplaatst, voorbenen recht, gespierd en met krachtige botten. De voormiddenvoet is rechtopstaand en zeer sterk. Achterhand is krachtig, de achterbenen lang, de sprongen dienen, volgens de rasstandaard, goed gehoekt te zijn. De voeten zijn, zowel voor als achter, klein en rond. De staart dient goed aangezet te zijn en de vacht stug, hard en zeer dicht met overvloedig draadhaar.

Karakter

Het zijn dieren met een intelligent en werkgraag karakter die alles voor hun baas over hebben, mits ze liefdevol (maar toch consequent) opgevoed zijn. Qua karakter is de Welsh Terriër een echte terriër met een vrolijk en levendig karakter. Volgens de rasbeschrijving mogen zij nooit verlegen of timide zijn en moeten ze bovendien toegewijd en gehoorzaam zijn.

Welsh terriërs hebben een zeer goed jachtinstinct en het zijn actieve en dappere honden die niet snel vechten. Maar als het erop aan komt, staan zij zeker hun mannetje en zullen ze zichzelf en de "roedel" (het gezin) beschermen. Ze hebben veel beweging nodig en ze stellen geestelijke uitdagingen erg op prijs.

De honden kunnen zeer goed met kinderen opschieten, ze spelen ook graag met hun jeugdige huisgenoten. Het karakter kan verder omschreven worden als robuust, vrolijk, levendig en dapper. Leergierig, alert, nieuwsgierig, aanhankelijk en waakzaam zijn ook woorden die in het woordenboek van de Welsh Terriër terugkomen. De honden blaffen weinig, kunnen goed alleen zijn maar stellen gezelschap toch zeer op prijs. Enkele andere kernwoorden die het karakter omschrijven zijn koppigheid, dominantie en interesse.

Gebruiksmogelijkheden

Oorspronkelijk werd de Welsh Terriër gebruikt als jachthond op vossen, tegenwoordig wordt hij echter ook gebruikt als gezelschapshond, huishond, gezinshond. Ook is het een graag gezien hondenras op shows en tentoonstellingen.

Overige informatie Welsh Terriër

De Welsh Terriër is zeer makkelijk in onderhoud en ze hebben een zeer goed uithoudingsvermogen. De Welsh Terriër is één van de oorspronkelijke terriërrassen en is een fijne hond om mee samen te leven.

NWTC is de Nederlands(ch)e Wels Terriër Club.
Reactie plaatsen