Franse Bulldog

Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een echte mensenvriend. Hij kijkt olijk. Is met zijn gemiddelde schofthoogte van 30 centimeter een relatief kleine hond. Met zijn gedrongen, maar zeer gespierde voorkomen, is de Franse Bulldog ook een zeer stoere hond. De Franse Bulldog stelt geen hoge eisen aan zijn verzorging, voeding en omgeving. Het is een lieve en zeer gemakkelijke hond. Het enige dat hij vraagt is voldoende aandacht en een consequente baas. De Franse Bulldog, zal deze echt zijn best doen zijn baasje te plezieren. De Franse Bulldog is dan ook niet voor niets zo populair.

De Franse Bulldog is een populaire rashond

De Franse Bulldog staat op nummer 5 in de top 10 van meest populaire hondenrassen in Nederland en moet alleen de Labrador Retriever, Duitse Herder, Golden Retriever en Berner Sennen voor zich dulden.

De Franse Bulldog is een rashond en wordt gecategoriseerd onder de Gezelschapshonden in de sectie Dwergdoggen. Slechts 12% van de Franse Bulldogs heeft een stamboom en mag zich echt Franse Bulldog noemen. De overige 88% zijn zo genoemde Look-alikes. Ze voldoen meestal niet helemaal aan de eisen van de rasstandaard voldoen. Niet te min zal een baasje van zo’n look-alike vaak net zo veel plezier met zijn hond beleven.

Al in 1898 werd de Franse Bulldog als ras beschreven. Gek genoeg als eerste in Amerika en niet in Frankrijk, waar zijn roots waarschijnlijk liggen. De geschiedenis is niet helemaal duidelijk in. Er zijn dan ook een paar theorieën. De theorie die de meeste volgers heeft, gaat er vanuit dat Engelse arbeiders de Engelse Bulldog meenamen naar Frankrijk toen ze van wege de crisis in Engeland, werk zochten in Frankrijk. Dit was in het begin van de negentiende eeuw. De Engelse Bulldog is vervolgens gekruist met een Franse Terriër, met de Franse Bulldog als uitkomst.

Uiterlijke kenmerken van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een zeer herkenbare en karakteristieke hond. De stompe kop met wipneus en het gedrongen en gespierde lijf in combinatie met een gemiddelde schofthoogte van zo’n 30 centimeter maken de Franse Bulldog een opvallende verschijning. Door de relatief grootte ogen in combinatie met de korte opstaande oren, ook wel vleermuisoren genoemd, heeft de Franse Bulldog een olijke en vrolijke uitstraling.

Franse Bulldog met vleermuisorenDe vleermuisoren van de Franse Bulldog zijn niet gecoupeerd, al wordt dat wel vaak gedacht. De staande oren zijn een ingeërfde eigenschap. Dat geldt ook voor de ingeërfde korte staart die meestal als een soort komma omhoog staat.

De rug van de Franse Bulldog is relatief breed. De poten zijn relatief kort. Dit geeft hem een gedrongen en gespierd voorkomen. Een Franse Bulldog wordt niet groter dan gemiddeld 30 centimeter. Gemiddeld weegt hij tussen de 8 en 14 kg. Een reu heeft een gemiddelde schofthoogte van 32 centimeter, varierend tussen de 27 en 35 centimeter. Een teefje is met gemiddeld 28 centimeter schofthoogte wat kleiner. De variatie daarin ligt tussen de 24 en 32 centimeter. Een reutje weegt tussen de 9 en 14 kg en een teefje tussen de 8 en 13 kg.

Geen uiterlijk kenmerk, maar wel belangrijk om te weten. Een Franse Bulldog wordt gemiddeld circa 11 jaar.

Karakter van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een mensenvriend die goed is met kinderen en andere dieren. Hij is vrolijk en speels, als ook aanhankelijk en trouw. Als het moet is hij rustig en als het kan is hij levendig. Hij past zich gemakkelijk aan aan zijn omgeving. Voor waarde is wel dat hij voldoende aandacht van zijn baas krijgt. Krijgt hij deze aandacht niet, dan zal hij ervoor zorgen dat hij de aandacht wel krijgt.

Werd de Franse Bulldog vroeger ingezet voor gevechten, agressief is hij zeker niet. Alleen een reu kan wat dominant gedrag ten aanzien van andere reuen vertonen. Ten aanzien van kinderen, andere dieren en zeker de baas vertoond de Franse Bulldog geen dominant gedrag. Hij blaft niet gauw, maar kan wel waaks zijn als het moet.

Hij is nieuwsgierig en onderzoekend en kan onstuimig zijn in zijn spel of bij een begroeting.

Verzorging van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog is eigenlijk een gemakkelijke hond als het gaat om de verzorging. Het is een echte gezinshond die geen hoge eisen stelt. Een relatief klein huis prima. Zelfs een flat. Wat voor de Franse Bulldog wel belangrijk is, is voldoende aandacht. Hij houdt niet van alleen zijn. Grote wandelingen zijn niet nodig. Zeker niet bij warm weer.

Zeer belangrijk bij de verzorging van de Franse Bulldog is het in de gaten houden van de temperatuur en koeling. Want hier heeft de Franse Bulldog nog al eens problemen mee. Dat komt omdat hij de warmte niet goed kwijt kan raken via de bek en tong. Honden koelen voornamelijk door de ademhaling te reguleren. Door de korte stompe snuit in combinatie met de relatief nauwe luchtpijp is warmteregulering voor de Franse Bulldog moeilijker dan voor de meeste andere honden. Belangrijk dus ervoor te zorgen dat hij het niet te warm krijgt. Op warme dagen met temperaturen boven de 25 graden is extra verkoeling gewenst.

De Franse Bulldog is geen sporter, maar houdt wel van spelen. Hij speelt graag met de bal, al kan hij die niet zo goed vastpakken als een hond met een langere snuit.

De korte vacht vraag weinig verzorging. Af en toe een keer borstelen is voldoende. De meeste aandacht vragen de ogen. Controleer ze regelmatig op vuil en maak ze zo nodig schoon. Hiermee voorkom je ontstekingen aan de ogen. Controleer dan ook gelijk even de huidplooien. Want die zijn door het blijven zitten van vuil ook gevoelig voor infecties.

Ondanks dat de Franse Bulldog een gemakkelijke hond is, is consequent gedrag van het baasje nodig. Zo niet, dan kan hij een loopje met je nemen.

De Franse Bulldog is niet geschikt om overdag alleen thuis te laten. Daar heeft hij een enorme hekel aan en gaat dan op onderzoek uit en zal proberen zichzelf te vermaken. Meestal op een manier die het baasje bij thuiskomst minder blij maakt.


Franse Bulldog Geheimen

Ontdek in het Complete Handboek voor de Franse Bulldog alle Geheimen van de Franse Bulldog. 

 

Bijzonderheden ten aanzien van de gezondheid van de Franse Bulldog

Door zijn bouw, de korte snuit in combinatie met de nauwe luchtpijp, is de Franse Bulldog gevoelig voor ademhalingsproblemen, als ook gevoelig voor warmte. Want beiden zorgen ervoor dat hij moeilijker de warmte kan reguleren via de bek.

De Franse Bulldog is gevoelig voor eczeem rond de inplant van de staart.

Door de gedrongen en stompe snuit willen er ook nog wel eens gebitsafwijkingen voorkomen en in het ergste geval ontstekingen aan voornamelijk de onderkaak.

De geplooide huid van de Franse Bulldog is gevoelig voor infecties. Met goede hygiëne is dit te voorkomen.

Door zijn bouw is de Franse Bulldog gevoelig voor rugklachten. Met name Hernia komt regelmatig voor.

Bij de Franse Bulldog zijn 28 erfelijke aandoeningen bekend die in meer of mindere mate voorkomen.

De Franse Bulldog is gevoelig voor 28 verschillende erfelijke ziektes. De meest voorkomende zijn benauwdheid door een te stompe snuit (schedel) en Atopie (allergie). Verder zijn moeilijke geboorte en voedselallergie veel voorkomend.

Gezien de reële kans op erfelijke ziekten is een ziektekostenverzekering aan te raden. Let bij de keuze van de ziektekostenverzekering wel op mogelijke uitsluiting van erfelijke aandoeningen. Deze verzekeringen kan men beter links laten liggen, aangezien de kans op een erfelijk ziekte behoorlijk aanwezig is.

Franse Bulldog kort samengevat

De Franse Bulldog is niet voor niets zo populair. Het is een gemakkelijke hond die goed met kinderen, vreemden en andere dieren kan omgaan. Geen hoge eisen stelt aan de verzorging. Niet veel ruimte opeist en door zijn beperkte grootte ook niet zo veel voer nodig heeft. Tevens kan hij zich prima redden in kleinere woningen en zelfs in een flat. En hij gaat met plezier mee op visite. Alleen wanneer je hem niet voldoende aandacht kunt geven, of van lange wandelingen houdt, past de Franse Bulldog waarschijnlijk minder goed bij je.

Weetjes van de Franse Bulldog

  • Omdat de Franse Bulldog bekend staat om de mogelijke ademhalingsproblemen en mede daardoor ook moeite hebben met het reguleren van de lichaamstemperatuur, hebben een aantal luchtvaartmaatschappijen besloten om geen Franse Bulldogs te vervoeren.
  • De Bulldog werd in de achttiende en negentiende eeuw gebruikt als vechthond. Zo ook de Franse Bulldog. Men liet de honden niet alleen met elkaar vechten, maar ook met andere dieren. Zo is de Franse Bulldog ook gebruikt bij stierengevechten. Maar ondanks dat de Franse Bulldog dus ook als vechthond bekend stond, zijn deze eigenschappen er tegenwoordig niet meer en is het een allemansvriend.
  • Aangezien de Franse Bulldog relatief klein is, wordt hij ook vaak een Toy Bulldog genoemd.
  • Je mag Bulldog ook schrijven als Buldog. Bulldog komt uit het Engels en Buldog is eigenlijk Nederlands. Over het algemeen wordt Bulldog echter met dubbel l geschreven. Voor de uitspraak maakt het niet echt uit, als is de uitspraak op zijn Engels “Boeldok” tegen “Buldog” met een g op zijn Nederlands.

Meer informatie over de Franse Bulldog

Alles over de Franse Bulldog

Vereniging: https://www.hbc-fransebulldog.nl/

Forum: http://fransebulldog-forum.com/

Geraadpleegde bronnen over de Franse Bulldog:
LICG
HBC Franse Bulldog
Houden van honden
Rashondenwijzer
Wikipedia


 

 

Voed de Hond Vitaal en Gezond!


Klik hier en Ontdek welke invloed voeding op de gezondheid van je hond heeft!


Reactie plaatsen