Centraal-Aziatische owcharka

De Centraal-Aziatische Owcharka is een schitterend hondenras uit Rusland. In deze tekst lees je alles over de prachtige Centraal-Aziatische Owcharka, van geschiedenis tot gebruiksmogelijkheden en van uiterlijke kenmerken tot het bijzondere karakter.

Owcharka wordt uitgesproken als ovtsjarka. Daarom wordt de naam ook wel geschreven als Ovcharka.

Geschiedenis

De Centraal-Aziatische Owcharka is een hondenras dat oorspronkelijk ontstaan is in Rusland, Centraal-Azië.

Uiterlijke kenmerken van de Centraal-Aziatische Owcharka

de Centraal-Aziatische Owcharka is in heel Centraal-Azië gefokt, waardoor er een grote variëteit binnen het ras ontstaan is. De huidige Centraal-Aziatische Owcharka is vaak een kruising van verschillende variëteiten, waardoor de raskenmerken iets meer overeen komen.

Als je naar de Centraal-Aziatische Owcharka kijkt, zie je een grote hond, die iets langer dan hoog is. Hij heeft een massieve bouw met een krachtig voorkomen en goede bespiering. De huid moet dik en elastisch zijn, en rond de nek vormen zich meestal huidplooien (de wam).

Reuen moeten een minimale schofthoogte hebben van 70 centimeter, teefjes mogen iets kleiner zijn (minimale schofthoogte 60 centimeter). Volgens de rasstandaard is er geen maximum schofthoogte. Zowel teefjes als reuen moeten een minimaal gewicht van 50 kilogram hebben.

De vacht is grof en recht, de ondervacht moet dicht zijn. Binnen dit ras zijn twee vachtlengten toegestaan, namelijk langhaar (lengte vacht 7-8 centimeter) en korthaar (lengte vacht 3-5 centimeter). De rasstandaard schrijft dat de vachtkleur wit, zwart, grijs, strokleurig, rood of bruin mag zijn. Ook mag er een combinatie zijn van bovenstaande kleuren, namelijk getijgerd, gevlekt of gespikkeld.

Karakter Centraal-Aziatische Owcharka

Het is een hond met een rustig en zeer zelfverzekerd karakter, dat zijn eigen keuzes maakt. De Centraal-Aziatische owcharka blijft bij gevaar erg rustig, maar zal zonder waarschuwing aanvallen. Ze zijn kalm, terughoudend tegenover vreemden, moedig en zeer dominant. Ze gaan een hechte band aan met hun eigenaar en diens gezin, en zullen zowel baas als gezin en eigendommen van die personen met hun eigen leven beschermen.

Doordat hun karakter onvoorspelbaar is en ze kunnen aanvallen zonder vooraf te waarschuwen, moet je als eigenaar heel goed opletten met andere honden. Als je ze laat loslopen, kijk dan goed of er geen vreemde honden in de buurt zijn. Met kinderen zijn ze doorgaans erg lief en geduldig, maar hou hierbij wel het karakter van de Centraal-Aziatische owcharka in gedachten. Laat honden en kinderen nooit alleen!

Gebruiksmogelijkheden

De Centraal-Aziatische Owcharka is oorspronkelijk gefokt om te dienen als herdershond. Maar tegenwoordig wordt hij ook wel gebruikt als erfhond voor de boerderij, en is hij steeds meer in trek als huis-, gezins- en gezelschapshond. In Centraal-Azië wordt deze mooie hond ook ingezet als beschermer van de kudde tegen twee- en vierbenige indringers. Ze deinzen er niet voor terug om het vee (en de herder) te beschermen met gevaar voor eigen leven.

https://youtu.be/zWMFpX4gbX4

Overige (ras)informatie

Door heel Rusland en Centraal-Azië heen is de Centraal-Aziatische owcharka zeer bekend. In West-Europa is het echter een heel onbekende rashond. Toch komt in dit laatste wat verandering: mensen uit West-Europa leren de Centraal-Aziatische Owcharka steeds beter kennen en nemen vaker het besluit om een hond van dit ras in huis te nemen.

Centraal-Aziatische Owcharkas hebben een zeer consequente opvoeding nodig en is daarom ook geen hond voor beginners. Ze hebben een baas nodig die weet wat hij doet, en die er niet voor terugdeinst om de hond zijn plaats te wijzen.

Ook hebben Centraal-Aziatische Owcharkas veel ruimte nodig en mede daarom zijn ze niet geschikt om in een appartement of flat gehouden te worden. Ze moeten minimaal twee uur beweging per dag hebben, waarbij ze ook de mogelijkheid hebben om los te lopen en op die manier hun energie kwijt te kunnen. Ze houden er erg van om aan hondensport te doen.

Dit hondenras is bekend met de erfelijke aandoeningen heupdysplasie (HD) en entropion (oogaandoening).

Er is ook een vereniging voor Owcharka-baasjes.
Reactie plaatsen