Hondenoppas, Hoe vind je de juiste oppas voor je hond
04 maart 2017 

Hondenoppas, Hoe vind je de juiste oppas voor je hond

Hondenoppas nodig omdat je een dagje weg of op vakantie op vakantie wilt? Waar vind je ene hondenoppas? Waar moet je opletten? En hoe regel je alles? In dit artikel gaan we je daar bij op weg helpen.

Ga je een dagje weg of op vakantie? Dan kan het voorkomen dat je jouw hond niet mee kan nemen en een oppas nodig hebt. Maar hoe kan je nou een betrouwbare oppas voor je hond vinden? En breng je jouw hond naar een pension, naar iemand die je kent of laat je liever iemand in jouw huis logeren om op jouw hond te passen?

Oppas voor de hond zoeken

Wanneer je een oppas voor je hond nodig hebt, zijn er een aantal opties waar je uit kunt kiezen.

  • hond naar pensionpension
  • uitlaatservice
  • hondenoppas in jouw huis
  • iemand die jouw hond tijdelijk in huis neemt
  • de buren als hondenoppas

Maar welke optie het beste bij jou en jouw hond past, is afhankelijk van een aantal factoren en waar jij je het prettigst bij voelt.

Hond tijdens vakantie in pension

Een pension voor honden is een soort van asiel, maar dan voor honden van wie de baas tijdelijk niet voor de hond kan zorgen in geval van vakantie, ziekte of werk.

Een pension heeft vaak ruimte om meerdere honden op te vangen, en de honden zitten vaak in een hok waar ze een paar keer per dag uit mogen om hun lichaamsbeweging te krijgen.

Een pension voor jouw hond regelen kost vaak veel geld en er worden diverse tarieven gehanteerd.

Voor kleine honden is het pension meestal goedkoper dan voor grotere hondenrassen. Ook kan je korting krijgen als je jouw hond voor langere periode onderbrengt. Heb je meer honden die je in het pension onderbrengt, krijg je per extra hond vaak een korting op het totaalbedrag.

Daarnaast moet je bij een pension ook navragen of de kosten inclusief voer zijn. Sommige pensions verzorgen ook het voer van de hond, terwijl je bij een ander pension zelf het voer van je hond moet meebrengen.

Honden met medische problemen of (ernstige) gedragsproblemen zijn vaak minder welkom in een hondenpension, omdat deze honden meer zorg en aandacht nodig hebben.

Let op: pensions stellen vaak ook eisen aan de vaccinatie van je hond. Zo moet hij bijvoorbeeld tegen kennelhoest geënt zijn.

Uitlaatservice als oppas voor je hond

uitlaatservice als hondenoppasHeb je alleen een oppas voor je hond nodig als je aan het werk bent of een keer een lange dag van huis bent? Dan is een uitlaatservice misschien wat voor jou.

De uitlaatservice komt op een afgesproken tijdstip bij jou thuis en haalt jouw hond op om hem uit te laten. Vaak is de hond hier tussen de 30 en 90 minuten onderweg. Voldoende tijd om zijn behoefte te doen en lekker te rennen en te bewegen.

De uitlaatservice is minder geschikt als je op vakantie gaat. De uitlaatservice komt meestal maar één keer per dag langs om uit te laten. En één keer per vierentwintig uur is natuurlijk te weinig.

Er wordt ook niet gevoerd. En jouw hond zal te weinig aandacht krijgen en buiten het uitlaten om alleen in huis doorbrengen.

Je hond naar een oppas brengen

Er zijn op internet diverse sites (zoals bijvoorbeeld www.pawshake.nl) die hondenoppas en honden bij elkaar brengen. De oppas stelt zich op de site voor. En je kan vervolgens kiezen bij wie je jouw hond onderbrengt. Vaak zal er vooraf een ontmoeting zijn, waarbij oppas en hond elkaar leren kennen. En waar jij als baasje te zien krijgt waar jouw hond terecht komt.

De meeste adressen voor hondenoppas zijn particulieren. Je hond zal hier in huiselijke kring verblijven en volledig meedraaien met het gezin waar hij terecht komt. Je hond bij een particuliere oppas onderbrengen is vaak goedkoper dan een pension. Vergelijk goed, want het kan ook gelijk of zelfs duurder zijn.

Het grote voordeel van een oppas is dat jouw hond meer aandacht krijgt dan bij een pension. Een ander voordeel is dat je hond de hele dag onder de mensen (en eventueel andere dieren) is.

Een hondenoppas bij jou thuis

slapen bij de hondenoppasAls je liever hebt dat jouw hond in je eigen huis verblijft wanneer jij op vakantie bent, dan kan je ook een oppas bij jou thuis laten komen. Sommige oppassen komen alleen overdag een aantal keren. Er zijn ook mensen die in jouw huis bij je hond komen logeren. Dit is natuurlijk duurder dan een pension of een hondenoppas elders.

Het grote voordeel van een hondenoppas bij jou thuis, is dat jouw hond in zijn eigen vertrouwde omgeving kan blijven. Hij hoeft niet te wennen aan een nieuwe woning met vreemde mensen en dieren. Alleen moet er een klik met de oppas zijn.

Bij de hondenoppas logeren

In plaats van dat de hondenoppas bij jou thuiskomt, kan je hond ook zelf uit logeren gaan bij de oppas. Deze optie is vaak de voordeligste als je iemand in je familie of vriendenkring hebt die wel een paar dagen of weken op je hond wil passen. Meestal kent deze persoon je hond al en jouw hond hem of haar ook.

De buren als hondenoppas

En natuurlijk kun je ook je buren vragen om je hond te verzorgen. Je hond kan dan in huis blijven en de buren laten je hond uit en geven hem voer.

Voordeel van deze optie is dat het niet duur is en dat je hond in zijn eigen vertrouwde omgeving kan blijven. Natuurlijk houdt je hond ook zijn eigen voer en heb je geen problemen als gevolg van voerwisselingen.

Nadeel is mogelijk dat je hond aandacht te kort krijgt en zich gaat vervelen. Maar over het algemeen zal de oppassende buur je hond eerder verwennen dat te weinig aandacht geven.

Conclusie Hondenoppas vinden

Belangrijk is eerst dat je bepaalt welke vorm van hondenoppas het beste bij jou en je hond past. Als je dat weet kun je binnen die vorm de beste oppas zoeken, prijzen vergelijken, een kennismakingsafspraak maken, eventueel referenties natrekken en vervolgens concrete afspraken voor de vakantie. Jij kunt dan rustig op vakantie terwijl de hondenoppas je hond goed verzorgd.

Over de schrijver
Geysens Gisele
Door

Geysens Gisele

op 28 Jan 2020

Uitlaatservice

Delaere Judith
Door

Delaere Judith

op 14 Feb 2020

Hallo ik ben al een tijdje op zoek naar iemand die zou willen af en toe eens naar mijn hondje wil kijken

Reactie plaatsen