Hondengeheugen beter dan werd gedacht! Nieuw bewijs toont aan:
12 december 2016 

Hondengeheugen beter dan werd gedacht! Nieuw bewijs toont aan:

Als baasjes wist je dit waarschijnlijk al dat het hondengeheugen prima is. Maar nu zijn ook de wetenschappers overtuigd dat honden een specifieker geheugen hebben, dan waar ze vanuit gingen. Men was altijd in de veronderstelling dat honden zich alleen beloningen konden herinneren en daar hun gedrag op aanpasten. Maar dat is dus maar gedeeltelijk waar. Het hondengeheugen gaat verder.

Het nu bekend geworden Hongaarse onderzoek laat zien dat honden zich ook specifieke gebeurtenissen uit het verleden kunnen herinneren en dat ze ook imitatiegedrag vertonen. Dit vergt meer van het hondengeheugen dan simpel iets aan te leren middels beloning.

Imitatie

De herinneringen van een hond blijken op ongeveer dezelfde manier te worden opgeslagen als bij de mens.

Aan het onderzoek deden 17 honden mee. Tijdens het experiment werd deze honden geleerd om hun baasjes na te doen. Bijvoorbeeld door met de poot een paraplu aan te tikken, wanneer het baasje dit ook had gedaan. Of door op een stoel te gaan zitten, wanneer het baasje dit ook had gedaan.

hondengeheugen getest met imitatiegedrag hondImiteren is natuurlijk nog niet hetzelfde als herinneren. Maar in het tweede deel van het onderzoek mocht de imitatie pas worden gedaan wanneer het baasje daar toestemming voor gaf. Soms mocht dat al na een of een paar minuten, maar het lukte ook na wel een uur wachten.

Het aantal honden dat na een uur nog kon imiteren was wel minder dan na een of een paar minuten. Maar probeer zelf ook maar eens een uur te wachten om iets na te doen, terwijl er in de tussentijd zo veel afleidingen zijn die je op andere gedachten kunnen brengen. Ik weet soms zelf na een paar minuten al niet meer waar ik mee bezig was.

Belonen werkt!

Het belonen van je hond werkt absoluut en daarmee kun je hem dus ook aanzetten tot gewenst gedrag. Maar met deze wetenschap is er dus een dimensie bijgekomen om je hond iets te leren door echt gebruik te maken van zijn geheugen. Hoe we dat moeten doen? Dat moeten we zelf nog ontdekken.

Lange termijn Hondengeheugen.

Dit onderzoek beperkte zich nog tot het geheugen van een uur en het herhalen van een handeling. Maar het onderzoek zegt niets over herinneringen. Waarschijnlijk ken jij net als ik talloze voorbeelden van honden die zich iets herinneren. Bijvoorbeeld wanneer ze iemand na hele lange tijd terugzien.

Het sterkste voorbeeld vond ik toch wel onze Teckel Tasja. Die reageerde namelijk altijd heel sterk op een brommerrijder met een lichtgroene helm. Gezien de gedeeltelijke kleurenblindheid van honden zou Tasja dat al niet kunnen zien. Maar er was duidelijke een herinnering waar hij heel vel van werd. Als wij hem in de auto hadden en er kwam een brommerrijder met groene helm langs, dan wilde hij wel door de ruit vliegen.

En deze reactie was heel specifiek op een brommerrijder met licht groene helm. Een donkergroene of andere kleur helm gaf geen reactie. Wat de herinnering precies was, weten we niet. We hebben Tasja pas op latere leeftijd gekregen. Maar het was wel duidelijk dat het geen positieve reactie was.

Over de schrijver
Reactie plaatsen