Wanneer is een hond vermist? Dat weet jezelf het beste. Heb je een hond die wel eens vaker er even tussen uit knijpt, dan weet je ook dat hij normaal gesproken wel terugkomt. Toch is het niet prettig wanneer je hond weg is. Want er kan van alles gebeuren.
Weglopen is dus niet altijd hetzelfde vermist. Is je hond voor de eerste keer of voor een lange tijd weg, dan spreken we over hond vermist! Daar gaat dit artikel over. Wat kun en moet je dan doen!
Wanneer jouw hond vermist is, kun je daar behoorlijk angstig van worden; Zal je vol met vragen zitten; En wil je het liefst zo snel mogelijk jouw hond terug. Naast het feit dat je zelf kan zoeken in de omgeving waar je jouw hond het laatst gezien hebt, zijn er nog andere stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw hond weer veilig thuis komt – en dat zo snel mogelijk.
Dierenambulance en dierenasiel
Vanaf het moment dat je weet dat jouw hond vermist is, moet je het dierenasiel en de dierenambulance uit jouw regio op de hoogte brengen. Meld hierbij:
- om welk ras het gaat, of op welk ras de hond lijkt
- welke kleur hij heeft
- leeftijd
- formaat
- en andere kenmerken die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond snel herkenbaar is.
Heeft hij bijvoorbeeld een halsband om. Heeft hij lichamelijke kenmerken waar hij goed aan te herkennen is. Of is hij bijvoorbeeld gewond?
Het zou handig zijn als je ook een recente foto van je hond kunt opsturen naar de dierenambulance en het dierenasiel.
Amivedi
Amivedi is een organisatie die gevonden en vermiste huisdieren op een website plaatst. Plaats op deze website een foto van je hond, samen met alle belangrijke informatie en de plaats van vermissing. Mensen die een hond vinden of los zien lopen, kijken vaak op amivedi om te zien of er een hond vermist is bij hun in de buurt.
Waar is onze Angel?
Dit is een vrijwilligersorganisatie die op zoek gaat naar vermiste honden. Waar is onze Angel (Wioa) zit door heel Nederland en heeft diverse zoekteams bestaande uit vrijwilligers die naar jouw hond gaan zoeken. Het bericht dat jouw hond vermist is, wordt ook op facebook gezet Dat zorgt ervoor dat de vermissing van jouw hond door veel mensen gezien wordt.
Bij Wioa kan je aangeven hoe je te bereiken bent (telefoonnummer) en hoe mensen jouw hond het beste kunnen benaderen. Ook kan je hier aangeven dat mensen jou moeten bellen in plaats van zelf de hond te benaderen. Bijvoorbeeld omdat de hond angstig is voor vreemden.
Ga zelf zoeken
Naast alle organisaties te hebben afgebeld en jouw hond overal als vermist te hebben opgegeven, ga je natuurlijk zelf ook nog op zoek naar jouw hond.
Als de hond ontsnapt is uit de tuin of woning, kan je de poort openzetten en in de omgeving gaan roepen en met de voerbak gaan rammelen. Roep hierbij regelmatig de naam van de hond en ga op verschillende tijdstippen zoeken.
De meeste honden die vermist zijn, zijn bang en zitten ergens weggekropen in een hoekje. Wanneer het ’s avonds op straat rustiger is, zal de hond sneller uit de verstopplek tevoorschijn komen.
Weggelopen tijdens het uitlaten?
Is jouw hond tijdens het uitlaten weggelopen of als je bijvoorbeeld in een vreemde plaats of stad bent? Ga dan terug naar die plek waar je jouw hond voor het laatst gezien hebt. Ga hier veelvuldig roepen en leg dingen neer die naar jou of de hond zelf ruiken. Bijvoorbeeld zijn favoriete kleed waar hij altijd op ligt. Deze geur is voor jouw hond bekend, en de kans is groot dat hij bij het vertrouwde object blijft als hij deze gevonden heeft.
Een andere plek waar je hond naar toe kan gaan is de plek waar de wandeling is begonnen. Ga ook zeker daar regelmatig controleren of hij daar naar terug is gegaan.
Laat altijd iemand thuis
Op momenten dat je weg moet of naar je hond gaat zoeken, is het slim om altijd iemand thuis te laten. Het kan gebeuren dat de hond de weg terug naar huis weet te vinden, en opeens in de tuin of voor de deur staat. Dan is het altijd fijn als er iemand thuis is om de hond binnen te halen. Die persoon kan dan ook gelijk de andere mensen en instanties op de hoogte brengen dat de hond weer terug thuis is.
Flyeren
Maak een flyer op de computer waarin je zet dat jouw hond vermist is. Plaats hier ook een goede, duidelijke foto van jouw hond op en geef belangrijke informatie aan op het formulier.
Doe het briefje bij mensen in de brievenbus en hang het aan bijvoorbeeld bomen of lantaarnpalen bij jou in de buurt of op de plek van vermissing. Zo worden buurtbewoners en voorbijgangers geattendeerd op het feit dat jouw hond vermist is, en zullen zij hun ogen en oren beter openhouden.
Mijn hond is weer thuis, en nu?
Het is altijd fijn als jouw vermiste hond weer thuis is. Is je hond lange tijd weggeweest, is het verstandig om met jouw hond een bezoek aan de dierenarts te brengen. Ook al lijkt jouw hond op het eerste gezicht niets te mankeren. Je hond kan altijd schade hebben opgelopen in de tijd dat hij vermist was, zoals uitdroging, ondervoeding of beschadigde voeten omdat hij lang gelopen heeft. Daarnaast kan de hond ook een ongeluk hebben gehad tijdens de vermissing en hier inwendige verwondingen aan hebben overgehouden.
Wanneer je weer thuis bent van de dierenarts kan je jouw hond het beste een tijd rust geven en hem niet te veel storen. Jouw hond zal erg moe zijn van zijn avontuur en heeft tijd nodig om bij te komen.
Als jouw hond altijd losloopt tijdens het uitlaten, is het aangeraden om hem de eerste twee tot drie weken na de vermissing enkel aangelijnd uit te laten. De schrik kan er bij jouw hond nog zo erg in zitten, dat hij bij onverwachte dingen uit angst weer wegrent – en je wil natuurlijk vermijden dat jouw hond weer vermist wordt!
Voorkomen dat jouw hond vermist raakt
Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de kans te verkleinen dat jouw hond vermist raakt. En als jouw hond al vermist raakt, kan je hem door deze tips misschien sneller terugvinden.
- Chippen. Zorg ervoor dat jouw hond gechipt is en dat de juiste contactgegevens op de chip vermeld staan. Mocht jouw hond gevonden worden, dan kan de dierenambulance de chip uitlezen en zo herleiden waar de hond vandaan komt en contact opnemen met de eigenaar.
- Maak regelmatig foto’s. Zorg ervoor dat je regelmatig foto’s van je hond maakt, zodat je altijd een foto in bezit hebt die up-to-date is. Als je hond 6 jaar oud is, heb je weinig aan een foto van toen hij nog een puppy was: de hond is dan zo veel veranderd dat niemand hem meer zal herkennen.
- Tuigje. Het beste is om jouw hond uit te laten met een tuigje, in plaats van met een halsband. Een tuigje zit beter vast en de kans dat de hond zich uit het tuigje kan wurmen, is kleiner dan bij een halsband het geval is.
- Halsband met naampenning. Hang aan de halsband of het tuigje van jouw hond altijd een hondenpenning. Hier zet je de naam op van de hond, evenals jouw telefoonnummer. Mocht jouw hond gevonden worden, kan iemand heel makkelijk contact met je opnemen.
- Let op ramen en deuren. Wanneer je een tuin hebt, moet je goed opletten dat jouw tuin goed afgesloten is en dat er geen gaten of openingen zijn waar jouw hond doorheen kan glippen. Ook moet je oppassen met het open laten staan van deuren en ramen. Een hond hoeft buiten maar wat te zien, en hij kan er heel makkelijk achteraan rennen en zo de weg kwijt raken.