Hond uitlaten, Help mijn hond trekt aan de riem
03 december 2016 

Hond uitlaten, Help mijn hond trekt aan de riem

Je hond uitlaten en dan op sleeptouw genomen worden door je hond. Dat is niet prettig. Wanneer je je hond de kans geeft, is de kans groot dat je toch zo over straat zult gaan. Dan is hij het die bepaalt en niet jij. En dat is niet de bedoeling.

Hond uitlaten strakke riemJe kent het beeld wel: een baasje die door zijn hond wordt uitgelaten, omdat zijn hond zo aan de riem trekt. Misschien is het jouw hond wel die jou voorttrekt tijdens een wandeling. Bij een kleine hond zal dit weinig problemen geven. Maar wanneer je een grotere of zwaardere hond hebt, zal je al snel last van je arm en schouder krijgen. En moet je letterlijk achter je hond aanrennen. De hond uitlaten is door een trekkende hond niet leuk meer.

Toch kan je de hond uitlaten een stuk leuker en gezelliger maken, zowel voor jezelf als voor je hond. Het trekken aan de lijn kan door kleine aanpassingen makkelijk opgelost worden.

Puppy’s

pup uitlatenEen puppy heeft van nature de neiging om te volgen, en niet om te trekken. Als je een nest puppy’s bekijkt, zie je altijd dat ze achter de moeder aanlopen. Dit zal hetzelfde zijn als jij een puppy gaat uitlaten. Wanneer je je pup van begin af aan aanleert om niet te trekken aan de riem, zal hij dit gedrag ook nooit gaan vertonen. Mocht je pup die wel doen, dien je het trekken direct te corrigeren – met zachte hand. En natuurlijk goed gedrag te belonen.

Waarom trekt de hond aan de riem?

Een hond trekt aan de riem als hij graag ergens naartoe wil gaan. Tijdens het uitlaten gebeurt het dat de hond wat ziet, harder gaat lopen totdat de lijn ophoudt. De hond stopt echter niet en blijft harder doorlopen, waardoor hij aan de lijn begint te trekken. Jouw reactie zal al snel zijn dat je wat harder gaat lopen, of dat je je arm uitstrekt zodat de hond meer ruimte heeft. Dit heeft als resultaat dat de hond sneller bij hetgeen is waar hij zo graag heen wilde gaan. Zijn gedrag wordt dus beloond.

Puppy trekt aan de lijn

Als jouw puppy aan de lijn trekt, is het belangrijk om gelijk actie te ondernemen. Zo voorkom je dat je in de toekomst een hond hebt die constant aan de lijn trekt. Want jij wilt toch niet uitgelaten worden door jouw hond? Het is de bedoeling dat jij jouw hond uitlaat, niet andersom.

Wanneer je puppy aan de riem trekt, sta dan gelijk stil zodra er spanning op de lijn staat. Zo zal de hond niet dichterbij zijn doel komen wanneer hij aan de riem trekt. Als de lijn stopt en de pup kan niet verder, zal de pup weer naar jou kijken en jou weer de aandacht geven.

Je mag pas weer bewegen als de hond ontspannen is en een paar stappen terug doet zodat er geen spanning meer op de lijn staat. Als de lijn ontspannen is kan je weer verder lopen.

Elke keer als er spanning op de lijn komt te staan, ga je stilstaan en beweeg je pas weer als de lijn ontspannen is. De reden hierachter is dat de hond leert dat trekken aan de riem hem niet sneller naar zijn doel toe brengt. Wanneer hij rustig naast je blijft lopen, zal hij wel bij zijn doel kunnen komen.

Hou het proces van spanning, stilstaan, ontspanning, doorlopen consequent vol, bij elke wandeling.

Een volwassen hond die aan de riem trektwandelen met de hond

Ook volwassen honden kunnen aan de riem trekken tijdens het hond uitlaten. En dat doen ze om dezelfde reden als bij puppy’s: ze willen naar een bepaald doel toe, en dit zo snel mogelijk.

Een volwassen hond afleren om aan de riem te trekken is lastiger dan een puppy aanleren dat hij niet aan de riem mag trekken. Dit omdat de volwassen hond al een heel lange periode succes heeft gehad bij het trekken aan de riem.

Eén van de manieren om een volwassen hond af te leren dat hij aan de riem trekt, is hetzelfde als bij puppy’s het geval: stoppen als er spanni
ng op de lijn komt, en pas doorlopen als de lijn ontspannen is.

Je kan ook omdraaien als er spanning op de riem komt te staan, en weglopen. Zo raakt de hond alleen maar verder verwijderd van zijn doel. Je draait pas weer om, in de richting van het doel, als de hond netjes naast je loopt. Dit moet je consequent volhouden.

Op een gegeven moment zal het trekken aan de riem afnemen en verdwijnen. Hoe lang dit duurt hangt helemaal af van de hond: de ene hond begrijpt het al binnen twee of drie dagen, bij de andere hond duurt het weken of zelfs maanden.

Hoe moeilijk het soms ook is: blijf altijd volhouden, de aanhouder wint tenslotte!

Hond uitlaten, Beloon je hond bij goed gedrag!

Hond uitlaten en belonenAls je je hond het trekken aan de riem tijdens het hond uitlaten wilt afleren, moet je hem natuurlijk ook belonen. Denk goed na welke beloning voor jouw hond geschikt zou zijn. De ene hond maak je heel erg blij met een stukje kipfilet, terwijl de andere hond liever een speeltje heeft, of een knuffel of goed woordje van de baas.

Als je hond goed met jou meeloopt, beloon je hem. Zo laat je jouw hond zien welk gedrag je wel graag ziet. En ben je ook positief bezig met je hond.

Veel plezier bij het hond uitlaten en nog vele fijne wandelingen samen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen