Hond met vuurwerkangst uitlaten tijdens Oud en Nieuw!
09 december 2016 

Hond met vuurwerkangst uitlaten tijdens Oud en Nieuw!

Je hond met vuurwerkangst uitlaten is niet leuk. Maar ook honden met vuurwerkangst moeten uitgelaten worden. Het grootste probleem is dat het vuurwerk al ver voor Oud en Nieuw begint en ook daarna nog doorgaat. Een hond met vuurwerkangst wil in die periode net graag naar buiten. Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om je hond te wapenen tegen vuurwerkangst en ook door met de manier van uitlaten rekening te houden met mogelijk vuurwerk. Uiteraard kun je (preventief) een vuurwerktraining volgen. Maar heb je dat niet gedaan, dan helpen navolgende tips ook zeker.

Je Hond met vuurwerkangst uitlaten, Zoek de rustige momenten!

Verlaten straatIn de dagen voor Oud en Nieuw wordt er al vuurwerk afgestoken. Maar dat is minder dan op Oudjaarsdag. Zeker in de weken voor Oud en Nieuw. Op die dagen kun je vast ook momenten vinden wanneer de knallers even iets anders te doen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze naar school zijn. Maak van die momenten gebruik om even met je hond naar buiten te gaan.

En ook op Oudejaarsdag zijn er rustigere momenten. Een lange wandeling is niet nodig, als hij zijn behoeftes maar even kan doen.

Een moment waarop het meestal nog rustig is, is vroeg in de ochtend. Ik raad je aan om zeker op Oudejaarsdag om een uur of 4 in de nacht al even te gaan wandelen met je hond. Dan kun je vaak nog een lange wandeling maken, omdat de knallers nog liggen te slapen.

Eventueel laat je om een uur of 6 je hond nog een keer uit. De rest van Oudejaarsdag kun je het dan houden bij korte uitlaatbeurtjes.

Officieel mag er geknald worden tussen 18.00 uur en 2.00 uur. Maar in de praktijk wordt er de hele dag door wel geknald. Zo tussen 19.00 en 20.00 uur is het vaak wat rustiger. Dat geldt ook meestal rond de klok van 23 uur. Dat is mijn ervaring en kan op de plek waar jij woont wel heel ander zijn.

In de Nieuwjaarsnacht, wanneer het vuurwerk grotendeels gestopt is (vaak pas na 02.00 uur), laat je je hond nogmaals uit.

Je hond met vuurwerkangst uitlaten is met Oud en Nieuw dus even puzzelen en goed opletten of het rustiger wordt.

Hond aan de lijn!

Als jouw hond tijdens het uitlaten normaal gesproken losloopt, kan je hem nu beter aangelijnd houden. Een loslopende hond die schrikt, kan in paniek wegrennen. Zeker met het naderende vuurwerk om middernacht, komt je hond waarschijnlijk niet terug. In zijn dolle paniek zal hij jou niet meer horen.

Halsband met naamkoker

Hond met vuurwerkangst uitlaten met naamkokerIs je hond niet gechipt, doe hem dan met deze dagen zeker een halsband om met een naamkoker eraan. Loopt je hond dan toch weg, weten de mensen die hem vinden, waar hij vandaan komt.

Ook voor gechipte honden raad ik je overigens aan om deze dagen een halsband met naamkoker om te doen. Loopt je hond weg, hoeft de vinder niet eerst naar de dierenarts of dierenambulance Wanneer ze direct jou bellen, is je hond is sneller thuis en scheelt het je kosten voor de dierenambulance of tijdelijke opvang in het asiel.

Is je hond helaas zoek en ga je zelf zoeken. Schakel je vaste nummer dan ook even door naar je mobiel. Mocht de vinder je bellen op je vaste nummer, ben je toch bereikbaar.

Loop weg van vuurwerk

Als je tijdens het uitlaten ziet dat mensen vuurwerk afsteken, loop hier dan met een grote boog omheen. Er zijn altijd van de maloten die het leuk vinden om vuurwerk naar mensen en dieren te gooien om ze te laten schrikken. Zo’n schrikreactie hond kan rare gevolgen hebben.

En hoe dichter bij het vuurwerk hoe banger je hond zal worden. Bovendien voorkom je op deze manier mogelijke ongelukken met vuurwerk door rondvliegende stukken vuurwerk die jouw hond kunnen raken.

Je hond met vuurwerkangst uitlaten is een kwestie van constant goed opletten en zorgen dat je zo ver mogelijk van het vuurwerk afblijft.

Wapen je hond tegen vuurwerkangst.

Wanneer je gaat wandelen met je hond, kun je ook preventief gebruik maken van een aantal natuurlijke middeltjes. Zo kun je in deze voor je hond vervelende periode hem Bachbloesems geven en/of etherische oliën gebruiken. De etherische olie lavendel bijvoorbeeld werkt rustgevend. Door je hond hier voor het wandelen aan te laten ruiken, wordt hij automatisch rustiger.

Meer hierover kun je lezen in het artikel Natuurlijke middeltjes tegen vuurwerkangst.

Zoek de rustige plekken

Hond met vuurwerkangst uitlaten op het strandGelukkig wordt niet overal geknald. Ook bij jou in de buurt zullen er plekken zijn waar minder geknald wordt en waar je het knallen minder hoort. Ga in die gebieden met je hond wandelen.

Meestal is het in het bos wel rustig en kun je een boswandeling maken. Ook hier raad ik je aan om je hond met vuurwerkangst wel aangelijnd te houden. Je zal toch maar een onverlaat tegen komen die het leuk vindt om ook in het bos te gaan knallen.

Een strandwandeling kan ook. Maar het voordeel van het bos is trouwens ook dat de bomen het geluid uit de stad afzwakken. Wanneer je door het open buitengebied loopt, waar niet geknald wordt, kun je het knallen uit de stad vaak nog goed horen. Maar in het bos wordt dit geluid gedempt.

Echt Weg!

Is het in jouw woonwijk voor jouw hond echt niet om uit te houden en is jouw hond met vuurwerkangst uitlaten een echte onmogelijke opgave? Overweeg dan om je hond naar een pension te doen, dat ver is afgelegen van de bewoonde wereld. En waar de eigenaren natuurlijk zelf geen vuurwerk afsteken.

Een andere optie is om een paar dagen naar een vakantiepark te gaan dat toegankelijk is voor honden en waar het verboden is vuurwerk af te steken.

Prettige Feestdagen voor Je Hond!

Omdat vuurwerk zo’n grote impact op je hond en daarmee ook op jou kan hebben, heb ik besloten mijn kennis met in een e-book te verwerken. In het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” besteed ik uitgebreid aandacht hoe jij je hond kunt helpen wanneer deze vuurwerkangst heeft. De onderwerpen die in het e-book aan de orde komen zijn:

 • Negeren vuurwerkangst is achterhaald
 • Kalmeringsmiddel hond tegen Vuurwerkangst, liever niet!
 • Hond met vuurwerkangst uitlaten
 • Vuurwerktraining hond, Goed of juist niet?
 • Thundershirt tegen vuurwerkangst en wagenangst
 • Jonge hond bang voor vuurwerk!? What to do?
 • Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst

En daarnaast behandelt het e-book ook:

 • De gevaren van Kerst
 • Voeding
 • Gevaarlijke voeding
 • Dodelijke chocola
 • Een geschikte kluif

Het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” verschijnt binnenkort en zal te koop zijn voor € 17,-. Je kunt het e-book nu al vast reserveren en gebruik maken van de earlybird korting. Je betaalt dan slechts € 10,-.

Gratis kan ook

Wil je het e-book gratis ontvangen. Meld je dan gratis en vrijblijvend aan voor onze nieuwe community op baasjes.roedelcentraal.nl en wordt ook RoedelCentraal-Fan. Members van deze gratis community ontvangen binnenkort het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” geheel gratis. Daarnaast zijn er nog een aantal gratis e-books beschikbaar voor RoedelCentraal-fans en gelden er nog een aantal interessante voordelen.

Meld je hier gratis en vrijblijvend aan als RoedelCentraal-Fan en ontvang het e-book “Prettige Feestdagen voor Je Hond!” volledig gratis.

Plezier voor Mens en Dier!

Bert Tijhoff

Gelukkig nieuw jaar

Over de schrijver
Reactie plaatsen