Pup kopen? Eerst een goede fokker zoeken!
02 november 2016 

Pup kopen? Eerst een goede fokker zoeken!

Een dierlijke gezinsuitbreiding, in de vorm van een hond, is een forse stap. Een hond brengt solide verantwoordelijkheden met zich mee, dus een weloverwogen keuze qua ras, soort en gewicht is van sleutelbelang. De keuze die je maakt heeft immers impact op je situatie; voeding, dierenbelasting en woningruimte. Na die keuze ga je bedenken waar je de hond vandaan gaat halen. In het asiel of bij een fokker? Als je voor het laatste gaat, kan het knap lastig worden. Waar moet je op letten om een goede fokker te vinden?

Hond kopen? Slimme voorbereiding is het halve werk!

Stel van tevoren criteria op; waar moet de fokker aan voldoen? Welke rassen heeft hij? Hoever wil je reizen om de fokker te bezoeken? Zoek aan de hand van je criteria maximaal drie fokkers op. Je wilt immers niet heel Nederland door om de juiste fokker te vinden.

Als je fokkers hebt gevonden die aan de criteria voldoen, begin dan aan een grondige zoeksessie op Google en ga onder ander na:

  • Wat betalen anderen gemiddeld voor de hond?
  • Hoe staat de fokker bekend?
  • Vertrouw je hen?
  • Hoe ziet de website eruit?
  • Een goede voorbereiding voorkomt teleurstelling.

Een goede fokker houdt van honden

Pups bij fokkerMaak een kennismakingsafspraak met de fokker. Vraag hem om een stamboom (als je een rashond koopt), of je de hond, en bij een pup ook de ouders, mag zien en andere honden die hij fokt. Dat geeft je een totaalbeeld van de fokker en zijn fokcapaciteiten.

Een professionele fokker doet dit graag; hij wil immers van jou ook weten, waarom je de hond wilt. Want naast zijn eigen passie voor honden en de zorgzame aandacht daarvoor, verwacht hij ook hondenliefde van jou.

Als de fokker ‘zomaar’ en ‘snel’ de hond kwijt wil, moet dit alarmbellen laten rinkelen. Zorg er sowieso voor dat je niet over een nacht ijs gaat.

Aandacht is belangrijker dan betaling

Tot slot de betaling. Hoe de betaling verloopt, is een valide indicatie voor de capaciteiten van de fokker. Als het tijdens het hele kennismaking- en vervolggesprek over betalen gaat, is de fokker verdacht (verdacht is misschien een extreem woord, maar er is gewoon een daadwerkelijk verschil tussen een goede fokker en een matige fokker).

Maar vergis je niet; ook een goede fokker kan je een oor aannaaien. Sommige fokkers vragen torenhoge prijzen (zo hoog als een pure rashond) voor doodgewone honden. Gebruik de opgedane kennis uit je zoeksessie; wat betalen anderen voor jouw gewenste ras?

Onthoud dat een juiste fokker een hondenliefhebber is, die niet puur voor geld werkt. Voor hem is een goed leven voor de hond belangrijker dan snel verdienen.

Als je de prijs, hond, fokker en omgeving top vindt, slaap dan een nachtje (of twee) over je keuze. Het is een ingrijpende verandering, dus kies bewust.

Weet je het zeker en voldoet de fokker aan de criteria? Helemaal top! Dan sta jij op het punt een geweldige hond te kopen. Tijd om plezier te maken met je nieuwe viervoeter!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen