Is Je Hond Kleurenblind?! Die van mij reageerde heel sterk op ...
06 november 2016 

Is Je Hond Kleurenblind?! Die van mij reageerde heel sterk op ...

Er wordt vaak gezegd en geschreven dat de hond kleurenblind is. Dit is echter onjuist, want ze kunnen zeker wel kleuren zien. Alleen als we het vergelijken met het kleurenpalet wat mensen kunnen zijn, zijn honden in zekere zin wel kleurenblind.

Hoe ziet een hond kleur?

Om kleuren te kunnen zien, moet het netvlies in het oog lichtgevoelige cellen bevatten. Deze lichtgevoelige cellen worden ook wel kegeltjes genoemd. Bij mensen zijn er drie verschillende soorten kegeltjes, die allen reageren op een verschillende golflengte van het licht. De menselijke kegeltjes zien de kleuren blauw, groen en rood.

Bij honden zijn er ook kegeltjes, maar er zijn enkel twee verschillende soorten kegeltjes in het hondenoog aanwezig. Deze kegeltjes kunnen de kleuren blauw en geel zien. Ook mensen die kleurenblind zijn hebben vaak maar twee soorten kegeltjes, de blauwe en gele.

Het is dus zo dat de hond wel kleur ziet. Het kleurenpalet dat een hond kan waarnemen komt overeen met het kleurenpalet dat door mensen die kleurenblind zijn wordt waargenomen. De hond heeft moeite om de kleur rood te onderscheiden, omdat de kegeltjes voor deze kleur ontbreken in het oog. Hetzelfde geldt voor de kleur groen.

Hond Kleurenblind ziet dit

Gekleurde Speeltjes?!

Wetende dat een hond waarschijnlijk de kleuren rood en groen niet goed ziet, is het raar dat er zo veel speeltjes op de markt zijn, die juist deze kleuren hebben.

Voor een hond maakt het eigenlijk helemaal niet uit wat voor kleur een speeltje heeft. Als hij er maar plezier, het liefst samen jou, mee kan maken!

Hond Kleurenblind? Rare Teckel!

Mijn eerste hond was een Teckel. Die kregen wij toen hij een jaar of 6 was en hij had een slechte baas gehad. Een hond met een geschiedenis dus. Eén van de opvallende feiten met Tasja (zo heette hij) was dat hij wild werd als hij een bromfietser zag met een felgroene helm. Hij wou dan wel door de ruit van de auto gaan. Blaffen, grommen, springen, etc. Wanneer hij los zou zijn gekomen, had hij deze persoon vast en zeker gegrepen.

Volgens het kleurenschema van hierboven, zou Tasja deze kleur felgroen, niet kunnen zien. Hij blijkbaar wel. Want het was die bepaalde kleur en dan alleen in combinatie met iemand met een helm op. Dus een felgroene helm.

Heb jij ook ervaringen met je hond die op kleuren reageert die hij eigenlijk niet zou kunnen zien? Laat het hieronder weten. Ik ben benieuwd.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen