Jonge hond bang voor vuurwerk!? What to do?
27 december 2016 

Jonge hond bang voor vuurwerk!? What to do?

De eerste keer Oud en Nieuw. Dan weet je nog niet of jouw pup of jonge hond bang voor vuurwerk is. Wellicht heb je ervaring met eerdere honden van hetzelfde ras, of weet je van een bepaald ras dat ze wat zenuwachtiger of gevoeliger voor vuurwerk zijn. Maar hoe jouw pup reageert op vuurwerk, ontdek je pas met Oud en Nieuw.

Om te voorkomen dat je hond bang voor vuurwerk wordt, zou je eventueel preventief een vuurwerktraining met je hond kunnen volgen. Meer daarover kun je lezen in het artikel over de vuurwerktraining hond.

Navolgende tips zijn bedoeld voor puppy’s en jonge honden die voor de eerste keer oud en nieuw meemaken. Maar ook jouw hond bang voor vuurwerk is, kunnen de volgende tips hem helpen rustiger worden te en minder bang voor vuurwerk te zijn

Beloon zijn angst nooit

Hond belonenHoe zielig het ook is dat jouw hond zo bang is voor vuurwerk, besteed er geen extra of overdreven aandacht aan op de momenten dat hij bang is. Daarmee geef je de hond te kennen dat zijn angst terecht is. In zijn ogen ben jij dan ook bang, en dan heeft hij helemaal reden om bang te zijn voor het vuurwerk.

Het is niet zo dat je je hond moet negeren. Dat ook zeker niet. Want dan onderken je zijn angst niet en schaad je zijn vertrouwen. Jij moet voor hem zijn veilige haven zijn. Wanneer jouw hond bang voor vuurwerk is, mag je je hond best aaien. Maar doe het zoals je dat normaal doen en praat tegen hem zoals je dat normaal doet. Dus niet zijn angst bevestigen, maar vertrouwen geven. En daarbij mag je best zeggen dat het vervelend is, maar dat het iets is waar hij niet bang voor hoeft te zijn en dat het hier veilig is.

Ga je hond ook zeker niet straffen voor zijn gedrag. Ook niet als hij van angst zijn behoeftes in huis doet. Straffen voor angst maakt alleen maar banger.

De volgende tips kunnen je helpen om zonder bevestigende aandacht aan de angst van je hond te besteden, het voor hem toch gemakkelijker te maken.

Zet de radio aan

RadioWanneer je de radio of televisie aan hebt staan, zijn de geluiden die van buiten komen minder hard. Het vuurwerk is daarom ook iets minder goed te horen voor de hond, waardoor zijn angst iets af zou kunnen nemen. Belangrijk is wel om het geluid van de radio of de tv wat harder te zetten dan je gewend bent, wanneer je alleen een achtergrondmuziekje hebt draaien, dan heeft het weinig nut.

Sluit de gordijnen

Gordijnen sluiten voor hond bang voor vuurwerkWanneer je de gordijnen in je huis dicht doet, in ieder geval in de ruimte waar je hond verblijft, kan je hond de lichtflitsen niet zien. Doordat ze de lichtflitsen niet kunnen zien, zijn de meeste honden ook iets minder bang voor het vuurwerk.

Laat je hond op tijd uit

Als je tijdens oud en nieuw pas je hond tegen of na 12 uur ’s avonds gaat uitlaten, kan je er zeker van zijn dat je hond erg bang wordt van alle knallen en lichtflitsen. En ook de geur van kruitdamp veroorzaakt vaak angst bij honden. Je kan beter je hond eerder op de avond uitlaten.

Bijna 12 uur Nieuw JaarOfficieel mag er geknald worden tussen 18.00 uur en 2.00 uur. Maar gezien de politie dit nog nauwelijks handhaaft, wordt er de hele dag door wel geknald. En in sommige plaatsen of gebieden is het erger dan elders. Zo zijn er in ons dorp al maloten die om 5 uur ’s nachts beginnen met carbit schieten en dat dan de hele dag door.

Zo tussen 19.00 en 20.00 uur is het vaak wat rustiger. Dat geldt ook meestal rond de klok van 23 uur. Dat is mijn ervaring en kan op de plek waar jij woont wel heel ander zijn.

Na oud en nieuw, als het vuurwerk grotendeels gestopt is (dat is vaak pas na 02.00 uur), laat je je hond nogmaals uit.

Tijdens het uitlaten moet je rustig gaan wandelen, en vooral weinig aandacht besteden aan de knallen en flitsen. Hoe angstiger jij gaat reageren, hoe banger jouw hond wordt. Wanneer jij doet alsof het vuurwerk niets is en al helemaal niet gevaarlijk, zal jouw hond jouw voorbeeld volgen en er iets minder bang voor zijn.

Aan de lijn

hond aangelijndAls jouw hond tijdens het uitlaten normaal gesproken losloopt, kan je hem nu beter aangelijnd houden. Een loslopende hond die schrikt, kan in paniek wegrennen. Zeker met het naderende vuurwerk om middernacht, komt je hond niet terug, ook niet als je met de lekkerste snoepjes aan komt zetten.

Is je hond niet gechipt, doe hem dan met deze dagen een halsband met naamkoker om. Mocht hij dan toch weglopen, weten de mensen die hem vinden, waar hij vandaan komt.

Overigens is het ook voor gechipte honden goed om deze dagen een halsband met naamkoker om te doen. Loopt je hond weg, hoeft de vinder niet eerst naar de dierenarts of dierenambulance, maar kunnen ze je direct bellen. Je hond is sneller weer thuis en het scheelt je kosten voor de dierenambulance of tijdelijke opvang in het asiel.

Is je hond weggelopen en ga je zelf zoeken. Schakel je vaste nummer dan ook even door naar je mobiel. Mocht de vinder je bellen op je vaste nummer, ben je toch bereikbaar.

Loop weg van vuurwerk

Als je tijdens het uitlaten ziet dat mensen vuurwerk afsteken, loop hier dan met een grote boog omheen. Dit zal de angst van je hond minder groot maken, en bovendien voorkom je op deze manier mogelijke ongelukken met vuurwerk dat jou of je hond kan raken.

Er zijn altijd van de maloten die het leuk vinden om vuurwerk naar mensen en dieren te gooien om ze te laten schrikken. En een schrikreactie van je hond kan rare gevolgen hebben.

Hond bang voor vuurwerk: Zorg voor een rustige ligplek

Hond bang voor vuurwerk wil rustige ligplekOf je hond bang voor vuurwerk is of niet, zoek een goede, rustige plek in huis waar je hond kan liggen. Een bange hond heeft het liefst een beschutte plek, waar hij zich kan verstoppen voor het gevaar. Maar ook niet bange honden, kunnen om 0.00 uur even behoefte hebben aan een rustige plek.

Je kan hiervoor het beste een bench neerzetten, met een deken erover heen. De deken moet de bovenkant, achterkant en zijkanten van de bench bedekken. Alleen de voorkant van de bench is open, ook het deurtje laat je open. Zo kan je hond in en uit de bench gaan wanneer hij het wil.

Om je hond nog meer op zijn gemak te laten voelen, kan je een lekker bot of een voerpuzzel in de bench leggen, of zijn favoriete speeltje.

Gaat je hond niet in de bench liggen, maar kruipt hij onder de tafel of weg in een hoekje? Laat hem daar maar lekker zitten of liggen, tot hij er zelf onderuit komt. Wanneer je de hond gaat dwingen om uit zijn schuilplaats te komen, zal hij alleen maar banger worden voor het vuurwerk.

Laat je hond niet alleen

Is jouw hond bang voor vuurwerk of heb je een van nature bange hond, laat je hond dan nooit alleen thuis met Oud en Nieuw. Je moet je hond de kans geven om bij je te komen. Kruipt hij weg? Prima, laat hem gaan. Maar wil hij bij jouw schuilen? Geef hem die mogelijkheid. Jij bent voor hem immers de leider bij wie hij kan schuilen.

Kalmeringsmiddel bij extreme angst

Is jouw hond extreem bang tijdens het vuurwerk? In het uiterste geval zou je kalmeringsmiddelen kunnen gebruiken. Maar dat heeft absoluut niet mijn voorkeur. Kalmeringsmiddelen geven kans op negatieve bijwerkingen. Maar belangrijker nog. Bij veel kalmeringsmiddelen is je hond wel lichamelijk van de wereld. Hij lijkt te slapen, of zijn spieren zijn zo verslapt dat je niet meer kunt zien wat zijn reactie is. Maar dat wil niet zeggen dat hij niets meer waarneemt. En er wordt steeds meer duidelijk dat veel medicijnen niet voldoende werken, waardoor je hond als het ware in zijn angst gevangen zit. Vergelijkbaar met een nachtmerrie waarvan je maar niet wakker kunt worden.

Medicijnen voor hond bang voor vuurwerkMocht je toch voor kalmeringsmiddelen kiezen. Bij je dierenarts zijn er verschillende kalmeringsmiddelen te krijgen voor honden met vuurwerkangst. Jouw dierenarts kan je adviseren over het beste middel, en ook krijg je van hem of haar te horen wanneer je het middel moet toedienen. Ga nooit op eigen houtje experimenteren.

Alternatieve kalmeringsmiddelen

Gelukkig zijn er ook alternatieven tegen vuurwerkangst bij je hond. Te denken valt aan:

  • Bachbloemsems
  • Etherische oliën
  • Thundershirt

En er is meer mogelijk. Meer daarover kun je lezen in Alternatieve middelen bij vuurwerkangst van je hond.

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen