Hond adopteren? Weet waar je allemaal op moet letten!
08 maart 2017 

Hond adopteren? Weet waar je allemaal op moet letten!

Wil je een hond adopteren, weet dan waar je op moet letten. Top dat je overweegt een hond een tweede kans te geven en een hond wilt adopteren. Weet waar je aan begint, zodat het ook echt een tweede kans is waar jij en je toekomstige hond samen veel plezier aan zullen beleven. Zet daarom eerst de zaken goed op een rijtje zodat je de juiste afweging kunt maken. Wordt dit je eerste hond? Lees dan ook het artikel “Welke hond past bij mij?”.

Veel mensen die een hond willen hebben gaan natuurlijk een bezoek brengen aan een fokker en ergens een klein, jong puppy kopen. Maar je kan er ook voor kiezen om een hond te adopteren, een hond die een tweede kans verdient. Maar op welke plekken kan je een hond adopteren en waar moet je dan allemaal op letten?

Waarom worden honden ter adoptie aangeboden?

hond adopteren geef tweede kansEen hond adopteren is iets anders dan een puppy kopen bij een fokker. Vaak heb je bij adoptie te maken met een al wat oudere hond. Maar het kan hier ook gaan om een puberende hond van een maand of 9 oud. Of zelfs een heel oude hond.

De meeste honden worden door omstandigheden ter adoptie aangeboden. Bijvoorbeeld omdat de situatie van de eigenaren veranderd is door een scheiding, werk of bijvoorbeeld ziekte.

Het kan ook zo zijn dat de hond in het verleden trauma’s heeft opgelopen en hierdoor afwijkend gedrag vertoont.

Verder is er nog een andere categorie honden die ter adoptie aangeboden kunnen worden. Dit zijn de honden met medische of psychische problemen. Honden die hier medicatie of extra zorg voor nodig hebben. Niet iedere hondenbezitter heeft de tijd, de kennis of de financiën om voor een hond te zorgen als dit extra kosten met zich meebrengt.

En dan zijn er natuurlijk nog de honden die uit benarde posities uit het buitenland zijn gehaald en hier een kans krijgen.

Buiten bovengenoemde scenario’s zijn er nog diverse andere redenen te bedenken waarom een hond ter adoptie wordt aangeboden.

Waarom een hond adopteren?

Waarom je een hond adopteren in plaats van voor een jonge hond te kiezen? Daar zijn diverse legitieme redenen:

Geen tijd voor de puppyfase

De puppyfase kost veel tijd en energie. Je tijd en moeite steken in het opvoeden, socialiseren en zindelijk maken van een jonge hond. Een hond die ter adoptie wordt aangeboden, kent vaak de basiscommando’s al. Is vaak al (deels) gesocialiseerd. En is over het algemeen al zindelijk.

Dit hoeft niet altijd zo te zijn, daar er ook honden zijn die nog nooit enige vorm van socialisatie en training hebben ondergaan.

Een tweede kans

De Nederlandse asielen zitten vol met honden die wachten op een nieuwe baas. Dit zijn niet alleen honden die geen kans meer maken in onze maatschappij. Het grootste gros van de honden in een asiel zijn zeer sociaal en kunnen de perfecte hond voor jou en je gezin zijn. De reden dat je een hond via een asiel zou adopteren, kan bijvoorbeeld zijn omdat je een hond graag een tweede kans wilt geven.

Waar kan je een hond adopteren?

hond adopteren uit asielDe meest gangbare plek waar je een hond kunt adopteren, is het dierenasiel. Hier worden dieren verzorgd terwijl de dieren wachten op iemand die ze graag wil adopteren en er goed voor wil zorgen.

Daarnaast kan je contact opnemen met diverse dierenartsen bij jou in de omgeving, met de vraag of zij iemand weten die een nieuw baasje voor zijn of haar hond zoekt.

Hond adopteren uit het buitenland

Verder zijn er diverse stichtingen in Nederland die honden vanuit het buitenland naar Nederland halen. Het gaat hierbij vooral om zwerfhonden en honden die in zogenoemde ‘dodenstations’ in het buitenland zitten.

Veel van deze honden zijn getraumatiseerd door hun ervaringen, maar met een goede begeleiding en veel aandacht kan je hier een geweldige en zeer trouwe kameraad aan overhouden.

Een hond adopteren van een bekende

Een andere manier om een hond te adopteren, is door een hond te adopteren van een bekende. Misschien is er iemand in jouw omgeving met een hond waar hij eigenlijk niet goed meer voor kan zorgen. Ga eens met deze persoon praten en ga samen de mogelijkheden bekijken of jij de hond zou kunnen adopteren.

Voordelen van een hond adopteren

In de meeste gevallen zijn de honden die ter adoptie worden aangeboden al gesocialiseerd, zijn ze zindelijk en hebben ze de basiscommando’s onder de knie.

Het zijn honden die soms al wat ouder zijn. Maar er zitten ook behoorlijk jonge honden bij.

De meeste honden uit deze groep zijn al wat rustiger en hebben het drukke puppygedrag al achter zich gelaten.

Nadelen van een hond adopteren

hond adopteren heeft nadelenEen hond adopteren kan ook behoorlijk wat nadelen met zich meebrengen. Zo kan een hond getraumatiseerd en erg bang zijn. Dit kan tot gevolg hebben dat ze kunnen happen of uithalen naar de mensen in hun omgeving. Ook kan een hond andere gedragsproblemen hebben die niet bekend waren. Of soms hebben ze helemaal geen opvoeding gehad en moet je ze nog socialiseren en zindelijk maken.

In de meeste gevallen weet je ook niet wat zo’n hond in het verleden heeft meegemaakt. Het is altijd nog maar afwachten hoe de hond in bepaalde situaties zal reageren. Misschien is de hond vroeger wel mishandeld, of is hij doodsbang voor kinderen. Het kan daarnaast ook zo zijn dat de hond tekenen van agressie of dominantie vertoont, en probeert om de macht over te nemen.

Wanneer je een hond uit een asiel adopteert, hebben de medewerkers de hond natuurlijk al een poosje verzorgd. Zij kunnen je vaak al wel een heleboel over de hond en zijn positieve en negatieve kanten vertellen. Een adoptiehond is dan niet een volledig mysterie. Daar komt nog bij dat een hond uit het asiel altijd terug mag, wanneer blijkt dat het niet goed gaat samen.

Denk goed na voordat je een hond wilt adopteren

Voordat je besluit een hond in huis te nemen, moet je goed nadenken of je een puppy wilt of dat je een hond wilt adopteren. Beide opties hebben voor- en nadelen. Maar je moet ook goed naar jouw eigen situatie kijken.

Als je kleine kinderen in huis hebt, of andere huisdieren zoals katten, is het misschien verstandiger om een puppy in huis te nemen. Een pup kun je geheel vormen naar jouw wensen en andere dieren accepteren sneller een pup dan een volwassen hond. Bij een geadopteerde hond is het gedrag al vastgelegd en onwenselijk gedrag (bijvoorbeeld op de bank liggen of springen) is dan veel lastiger af te leren dan bij een puppy.

Ook moet je kijken of je in het begin genoeg tijd hebt om de hond (geadopteerd of pup) te begeleiden en te laten wennen. Het is in geen geval een fijn idee als jij vandaag een hond in huis haalt, en morgen alweer hele dagen gaat werken en de hond alleen thuis is. Een hond bij jou in huis halen, vergt van jou en van de hond aanpassingsvermogen. Het heeft tijd nodig om te wennen.

Neem de tijd

Als je een nieuwe hond in huis neemt, moet je goed de tijd nemen om de hond te leren kennen. Geef de hond ook de tijd en de ruimte om zijn nieuwe omgeving te onderzoeken en zijn baasjes te leren kennen. Het zal altijd met wat ups en downs gaan. Er komt bijna zeker een moment waarop je jezelf afvraagt of je wel de juiste beslissing hebt genomen. Ga dan even rustig zitten, herpak je energie en ga met goede moed weer verder. Wanneer je er de tijd voor neemt, en er veel energie in steekt, is de kans groot dat je een nieuwe vriend voor het leven in huis hebt gehaald! Bedenk ook dat je je nieuwe vriend een tweede kans hebt gegeven op een prachtig leven samen met jou.

Over de schrijver
Wil jij een Golden Retriever kopen? Website over honden.
Door

Wil jij een Golden Retriever kopen? Website over honden.

op 27 May 2021

[…] BRON: ROEDELCENTRAAL.NL […]

Reactie plaatsen