Het gevaar van broodfokkers

De term ‘broodfokkers’ heb je vast weleens gehoord. En je weet hoogstwaarschijnlijk ook wel dat je daar geen hond vandaan moet halen. Maar wat is een broodfokker nu precies? hoe herken je een broodfokker? En waarom zijn broodfokkers zo gevaarlijk?

Wat is een broodfokker?

Het woordenboek omschrijft een broodfokker als volgt:

“Fokker die dieren fokt met als voornaamste doel geld te verdienen.”

Op zich is met geld verdienen natuurlijk niet direct iets mis. Maar wel in het geval van broodfokkers. Bij hen draait het alleen om geld en wordt de hond niet gezien als een dier, maar als een productiemiddel.

Hierbij moet ook nog vermeld worden dat broodfokkers geen belang hechten aan de gezondheid van de ouderdieren en de puppy’s (of kittens). Want dat kost geld.

broodfokkers zielige hondInentingen worden vaak niet gegeven, terwijl ze op papier aangeven dit wel gedaan te hebben.

En als een dier ziek is, zal er geen bezoek aan een dierenarts gebracht worden.

Teefjes worden vaak met grote regelmaat drachtig, zelfs als het vorige nest puppy’s nog bij de moeder drinkt. Het gebeurt zelfs ook wel dat de puppy’s na één of twee weken bij de moeder weggehaald worden, zodat moeder haar energie weer kan besteden aan haar volgende zwangerschap. Twee worpen per jaar is heel normaal.

Honden die gefokt worden door een broodfokker hebben ook geen stamboom of afstammingsgegevens. Er is regelmatig sprake van inteelt en de diertjes worden verkocht als echte rashonden, terwijl ze dit helemaal niet zijn.

Hoe kan je een broodfokker herkennen?

Het is soms lastig om broodfokkers te herkennen, maar er zijn wel een aantal punten waaraan je een broodfokker aan kan herkennen of wanneer je in ieder geval op je hoede moet zijn:

  • Er worden meerdere rassen of diverse diersoorten gefokt
  • De puppy’s worden vaak via marktplaats of via advertenties in winkels verkocht. (Vaak is men nog maar kort onder die naam actief)
  • Broodfokkers hebben liever geen bezoek over de vloer
  • Bij bezoek aan de broodfokker zijn er veel honden aanwezig, en veel nesten puppy’s
  • De moederhond is vaak afwezig of ziet er slecht verzorgd uit
  • De honden zitten vaak niet in huiselijke kring maar ergens in een schuur of garage
  • De puppy’s ogen zwak en zien er onverzorgd of vies uit
  • Ze opereren op internet vaak onder verschillende namen
  • Ze zijn niet in staat om stamboompapieren of achtergrondgegevens van de ouderdieren te overhandigen.

Dit zijn enkele punten waaraan een broodfokker aan te herkennen is. Daarnaast zal je ook altijd je intuïtie moeten volgen. Als je het gevoel hebt dat er iets niets klopt bij de fokker waar jij een hond wilt kopen, moet je jouw gevoel altijd volgen en geen puppy bij deze persoon afnemen. Doe je dit wel – eventueel uit medelijden voor de hond – hou je het inkomen van de broodfokker in stand en ben jij er medeverantwoordelijk voor dat de broodfokker doorgaat met zijn dieronwaardige werk. Beter is het deze broodfokker te melden bij 144.

Waarom is broodfokken zo schadelijk of gevaarlijk?

Broodfokkers zijn mensen die alleen maar dieren fokken voor het geld. Ze houden hierbij geen rekening houden de gezondheid en het welzijn van de betrokken dieren. Dieren waarmee gefokt wordt, worden vooraf nooit getest op erfelijke ziektes en aandoeningen. Ook wordt niet gekeken of de ouders familie van elkaar zijn. Op deze manier komt het regelmatig voor dat er inteelt plaatsvindt met alle risico’s en gezondheidsgevolgen van dien. Daarnaast worden erfelijke afwijkingen, gedragsafwijkingen en andere medische aandoeningen doorgegeven aan de nakomelingen. Hierdoor worden er veel honden geboren die erg ziek kunnen zijn, veel pijn hebben en vaak maar kort te leven hebben.

Een ander aspect van broodfokkers is dat zij hun dieren nooit inenten. Het gebeurt dan ook regelmatig dat puppy’s doodziek zijn. Voordat er iemand komt kijken naar een puppy, krijgen de dieren vaak een pepmiddel. Daardoor lijken ze vrolijk, wakker, alert en gezond. Maar zodra het jonge hondje mee naar huis wordt genomen door het nieuwe baasje, zal het middel uitwerken en een doodziek hondje tevoorschijn komen.

Het gebeurt regelmatig dat mensen die een hond van een broodfokker gekocht hebben, het hondje binnen een week moeten laten inslapen. Dit omdat het dier ernstig ziek blijkt te zijn en de dierenarts niets meer kan doen.

Maak melding van broodfokkers

Als je weet dat iemand een broodfokker is, of je hebt sterk het vermoeden dat je te maken hebt met een broodfokker, kan je hier wat aan doen. Bel 144 (het telefoonnummer van de dierenpolitie) en leg de situatie uit. Agenten met een speciale opleiding zullen bij de vermoedelijke broodfokker langsgaan en – indien nodig – stappen ondernemen om de dieren in veiligheid te brengen en de broodfokker strafrechtelijk te vervolgen. Dit doet de dierenpolitie vaak in samenwerking met de dierenbescherming en dierenambulance.

Als je liever niet bekend bent bij de politie, of niet wilt dat de broodfokker achter jouw naam komt, dan kan je ook een anonieme melding van dierenleed maken bij Meld Misdaad Anoniem (www.meldmisdaadanoniem.nl  0800 7000)

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen