Deense Chihuahua, Kruising Chihuahua en Deense Dog, Mogelijk?
14 november 2016 

Deense Chihuahua, Kruising Chihuahua en Deense Dog, Mogelijk?

Deense Chihuahua pupDeense Chihuahua? In theorie kunnen een Chihuahua en Deense Dog met elkaar paren en is het ook mogelijk om puppy’s te krijgen uit deze rare combinatie. Toch gaat het moeilijker dan je denkt en is het niet zonder gevaren.

Grotere verschillen dan tussen deze twee hondenrassen zijn er bijna niet. De Chihuahua met een grote van maximaal 22 cm en een maximaal gewicht van 3 kg tegen een Deense dog van toch al gauw 80 cm schofthoogte en een gewicht van zo’n 45 tot wel 90 kg!

Deense dogEen Deense reu kan wel een Chihuahua teef dekken, maar het gewicht van de reu zorgt ervoor dat de Chihuahua de kans loopt om te overlijden door het gewicht van de reu. Een Chihuahua reu die een Deense dog teef dekt, is misschien nog wel moeilijker. Hoe komt zo’n klein hondje op de juiste hoogte om de teef te dekken? (Met een speciaal trapje misschien?)

Zelfs als de dekking goed is gelukt, is het nog maar de vraag of de puppy’s het zullen overleven – of de moeder. Als de moeder een Chihuahua zou zijn, kan je verwachten dat de puppy’s veel te groot voor haar lichaam zullen zijn, omdat de pups naar verwachting veel groter zullen zijn dan de gemiddelde pasgeboren chihuahua. De kans is dan ook behoorlijk aanwezig dat de moederhond de zwangerschap of bevalling niet zal overleven. Voor een Deense dog teefje zijn de risico’s van de zwangerschap en bevalling veel kleiner, omdat ze in verhouding kleinere pups krijgt dan de normale pups die Deense doggen zouden krijgen.

De grootste kans van slagen voor een dergelijke kruising is kunstmatige bevruchting van een Deense Dog teef toe te passen of embryo’s van een bevruchte Chihuahua bij een Deense Dog teef in te brengen als draagmoeder. Op zich zou het wel verrassende pups en honden kunnen opleveren, maar waarom zou je dit willen? Wellicht omdat Deense Chihuahua best wel lukt klinkt? Of is Chihuahua Dog beter?

Over de schrijver
Reactie plaatsen