10 vragen over Hondenbelasting voor jouw hond?
06 januari 2017 

10 vragen over Hondenbelasting voor jouw hond?

Hieronder vind je 10 vragen over Hondenbelasting en uiteraard de antwoorden daarop. Dit zijn de 10 meest gestelde vragen over hondenbelasting die wij binnen krijgen.10 vragen over hondenbelasting

Is hondenbelasting verplicht?

Als hondenbezitter ben je verplicht om hondenbelasting te betalen, wanneer er in jouw gemeente hondenbelasting wordt geheven. Jij dient je hond zelf aan te melden. Doe je dit niet, dan loop je het risico hier een boete voor te krijgen.

Vanaf wanneer moet ik Hondenbelasting betalen?

Over het algemeen dien je binnen 3 maanden nadat je een hond hebt gekregen, dit te melden bij de gemeente. Maar dit kan per gemeente verschillen.

Hoe weet ik of ik hondenbelasting moet betalen?

Heb je een hond en betaal je nog geen hondenbelasting, kijk dan op de site van je gemeente of jouw gemeente ook hondenbelasting heft. Zo’n 70% kans dat dit het geval is.

Hoeveel hondenbelasting moet ik betalen?

Dat verschilt sterk per gemeente. Gemiddeld is het € 68,50 per hond per jaar, maar er zijn gemeenten die tot wel meer dan € 400,- per hond aan belasting heffen.

Kan ik hondenbelasting terugvorderen?

Ja, wanneer je geen hond meer hebt omdat deze bijvoorbeeld overleden is of een andere eigenaar heeft gekregen, dan hoef je geen hondenbelasting meer te betalen. De gemeente heft de belasting wel per jaar, maar is verplicht dit te berekenen over de werkelijke periode van het jaar dat je de hond hebt gehad. Daarbij wordt gekeken naar het aantal maanden.

Heb jij bijvoorbeeld tot 3 juli een hond gehad, dan betaal je voor 7 maanden hondenbelasting en heb je dus recht op teruggave van 5 maanden.

Vergeet ook niet de hondenbelasting terug te vorderen wanneer je verhuist naar een andere gemeente. Mogelijk moet je in je nieuwe gemeente ook hondenbelasting betalen. Dan ben je verplicht je hond aan te melden.

Overigens geldt ook dat wanneer je bijvoorbeeld op 29 mei een hond krijgt of op die dag verhuisd, je voor totaal 8 maanden hondenbelasting in dat jaar dient te betalen.

Wordt er gecontroleerd?

Ook dat verschilt per gemeente. In principe wordt er in iedere gemeente wel gecontroleerd, maar de ene gemeente is daar actiever mee dan andere. In sommige gemeente zijn er zelfs speciale controleurs aangesteld die langs de deuren gaan om te controleren of je een hond hebt of niet.

Je hoeft een controleur niet zo maar binnen te laten. Hij zal zich moeten kunnen identificeren en aan kunnen tonen dat hij deze controlebevoegdheid heeft.

Ook wanneer er iemand bijvoorbeeld een klacht over het blaffen van je hond bij de gemeente indient, kan dat een reden voor een controle zijn.

Kan ik Boetes krijgen voor het niet betalen van hondenbelasting?

Heb jij een hond, maar betaal je geen hondenbelasting terwijl dat in jouw gemeente wel verplicht is, dan loop je de kans op een boete. De hoogte van deze boetes verschilt per gemeente net zo sterk als de hoogte van de hondenbelasting zelf.

Reken al gauw op een bedrag van € 100,- per niet aangegeven hond. Er zijn echter ook gemeenten die je 2 keer het jaarbedrag van de hondenbelasting in rekening brengen. Dat kan dus flink oplopen.

Na het betalen van de boete, moet je vervolgens ook de hondenbelasting van dat jaar gewoon betalen.

Kan ik Ontheffingen voor hondenbelasting krijgen?

Uiteraard zijn er ook ontheffingen mogelijk voor de hondenbelasting. Dit verschilt overigens ook per gemeente en zal je bij de gemeente na moeten gaan.

In tegenstelling tot veel gemeentelijke heffingen, wordt je meestal niet vrijgesteld van hondenbelasting wanneer je een laag inkomen hebt. De vrijstellingen zijn echt alleen bedoeld voor speciale honden, zoals blinde geleidehonden, hulphonden, politiehonden, asielhonden en voor een deel van de kennelhonden.

Heb je een keer een nestje honden, dan zijn deze meestal ook vrijgesteld tot een leeftijd van 3 maanden. Voorwaarde is wel dat ze bij de moederhond verblijven. Het geldt dus niet als je een pup hebt gekocht.

Moeten Erf- en waakhonden ook hondenbelasting betalen?

Ja, in de meeste gemeentes met hondenbelasting wel. Raar wanneer je weet dat deze honden eigenlijk nooit gebruik zullen maken van de speciaal voor honden aangelegde voorzieningen.

Een boerderijhond bijvoorbeeld zal voornamelijk op de boerderij verblijven en waarschijnlijk nooit worden uitgelaten op een poepveldje in het dorp. Dus waarom dan hondenbelasting?

Gewoon omdat gemeentes dat mogen.

Waarom alleen belasting voor honden betalen?

In de gemeente wet is alleen de mogelijkheid voor gemeenten opgenomen om belasting over honden te heffen en niet over andere dieren. Ook al zouden gemeenten het graag willen, ze mogen het niet.

Heb jij  andere vragen over hondenbelasting?

Heb je meer vragen over hondenbelasting, stel ze dan hieronder, mail ze of meld je dan gratis aan als RoedelCentraal-Fan. Je krijgt dan toegang tot de RoedelCentraal-community waar hondenbaasjes elkaar ontmoeten en over onderwerpen zoals deze met elkaar spreken. Daarnaast kun je er ook vragen stellen, foto’s plaatsen en bekijken, wandelmaatjes vinden, etc.

Meld je gauw aan op www.roedelcentraal.nl/fan en maak ook nog eens kans op een Ton en krijg toegang tot diverse e-books, kortingen en meer!

 

 

Over de schrijver
wil jansen
Door

wil jansen

op 15 Feb 2020

goedendag, Mijn hond is al meer dan een jaar dood en zie nu pas op de belastingaanslag dat ik nog steeds belasting betaal. Natuurlijk dom van mij dat ik daar nu pas achter kom maar ben niet meer de jongste helaas. Kan ik alles nu nog terugvorderen? heb inmiddels wel een overlijdensacte gekregen van mijn oude dierenarts. Ook een kopie naar de belasting gestuurd, weet niet hoe dit allemaal werkt?

Reactie plaatsen